apple-tv-ios-9-apps

Nieuwe Apple TV krijgt A8-chip, 8GB en 16GB opslag, geen 4K-ondersteuning

De vierde generatie Apple TV is voorzien van 8GB en 16GB opslag, draait op een A8-chip, maar heeft geen ondersteuning voor 4K-films.

apple-tv-ios-9-appsDe vierde generatie Apple TV zal geleverd worden met een snellere A8-processor, een zwarte afstandsbediening, 8 en 16 GB opslag en geen ondersteuning voor 4K. Dat blijkt uit nieuw gelekte informatie van 9to5Mac. De nieuwe Apple TV houdt dezelfde poorten, maar is wel groter qua behuizing.

De huidige Apple TV heeft 8GB intern geheugen voor het tijdelijk opslaan van mediabestanden. Interessant is dat de vierde generatie ook 8GB opslag houdt, terwijl er daarnaast een model met 16GB op de markt komt. Apple overweegt daarbij twee prijsstrategieën: ze willen het instapmodel voor $149 verkopen en $199 vragen voor het model met 16GB opslag. Maar het is ook mogelijk dat het 16GB-model voor $149 in de winkel zal liggen. Als Apple voor $149 kiest, zal dat in Nederland rond de €169 betekenen (rekening houdend met Apple’s ongunstige valuta-omrekening en BTW).

apple tv4

Universele zoekfunctie in Apple TV 4

Eerder vandaag circuleerde het gerucht dat de Apple TV inderdaad $149 gaat kosten en wordt voorzien van een universele zoekfunctie. Daarmee kun je makkelijk kijken waar je bepaalde films of tv-series kunt bekijken, zonder dat je apart in de apps van Netflix, HBO of de iTunes Store hoeft te kijken. Ook zijn er geavanceerde zoekopdrachten mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld de naam van de acteur en het genre kunt combineren. 9to5mac zegt nu echter, dat Apple deze zoekfunctie wellicht wil uitstellen, tot het moment dat er genoeg apps van derden beschikbaar zijn.

Apple TV: is 16GB wel genoeg?

Dat er zo weinig opslag in de nieuwe Apple TV’s zit, heeft ermee te maken dat alle content buiten apps zal worden gestreamd via internet. Nieuwe functies in iOS 9 moeten ervoor zorgen dat de bestandsgrootte van apps afneemt, waarbij je bijvoorbeeld games in kleinere blokken kunt downloaden en vervolgens streamen. Video’s hoeven dan niet in de app zelf te worden opgenomen.

Apple TV met ‘oudere’ A8-chip

De vierde Apple TV zal worden voorzien van een A8-chip, vergelijkbaar met die in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Deze is minder krachtig dan de A8X-chip, die in de iPad Air 2 wordt gebruikt. Die heeft namelijk extra processorkernen en verbeterde graphics. In de huidige Apple TV wordt overigens nog een A5-chip gebruikt, dus we gaan er hoe dan ook op vooruit. De nieuwe chip moet krachtig genoeg zijn om te kunnen gamen. Ook is de chip krachtig genoeg voor universal search, de universele zoekfunctie die we hierboven hebben uitgelegd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwe proactive zoekfunctie van iOS 9.

Zwarte afstandsbediening

We zijn inmiddels gewend geraakt aan de zilverkleurige afstandsbediening van de Apple TV, die vroeger gemaakt was van wit plastic. Bij de nieuwste Apple TV gaat dat veranderen: deze afstandsbediening is zwart of donkergrijs, maar is nog steeds gemaakt van metaal. Er zit een touchpad op, met twee knoppen voor respectievelijk Siri en de homeknop. Daarnaast zitten er knoppen op om het volume te regelen. Aansluiten doe je via de HDMI-connector en de usb-poort. De laatste is bedoeld om de Apple TV op de Mac te kunnen aansluiten. Verder zit er ook nog een poort op voor de stroomtoevoer. De behuizing is iets hoger en dikker dan van de tweede en derde generatie Apple TV.

Geen 4K

Ga je je de komende dagen vergapen aan 4K-televisies op de IFA, dan kun je daar voorlopig wel weer mee gaan stoppen. Apple heeft ervoor gekozen om geen 4K te ondersteunen voor het streamen van content en het afspelen via AirPlay. Dat is jammer, want je kunt straks niet de 4K-filmpjes die je met de iPhone 6s hebt gefilmd, in volle glorie afspelen op je nieuwe Apple TV. Volgens geruchten krijgt de iPhone 6s namelijk wél een camera met ondersteuning voor 4K-videofilmen.

Op 9 september gaat Apple nieuwe producten onthullen en wij doen daar op iCulture natuurlijk uitgebreid verslag van!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2015, 18:51
Categorie Geruchten
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.