Apple Champs Elysees kind met iPad

‘Apple wil tracking in kinderapps aan banden leggen’

Apple gaat extra regels stellen in de App Store voor apps die in de categorie 'Kinderen' te vinden zijn. Tracking is niet meer toegestaan, zegt Joanna Stern van de Wall Street Journal.

Minder tracking in kinderapps

Apple zou van plan zijn om specifiek de tracking door derde partijen te beperken in apps voor kinderen. De Wall Street Journal baseert zich daarbij op een bron, die op de hoogte zou zijn van Apple’s plannen. De verslaggeefster ontdekte dat een app die door haar zoon werd gebruikt, met de naam Curious World, informatie verzamelde over leeftijd, naam en boeken waarop hij getikt had. Die data werd vervolgens naar Facebook gestuurd. Vervolgens keek Stern naar nog 80 apps, waarvan veel worden aanbevolen door Apple zelf. Op één na bleken ze allemaal third party-trackers voor marketing, reclame of analytische functies te bevatten.

Navraag bij Apple leverde een ontwijkend antwoord op:

Voor privacy en beveiligingsredenen ziet Apple niet welke data gebruikers delen met ontwikkelaars. We kunnen niet zien wat ontwikkelaars op hun servers doen.

Maar wat Apple wel kan doen is tijdens het reviewen van apps kijken hoeveel trackers van third party-bedrijven aanwezig zijn. De apps die Stern heeft getest bevatten gemiddeld vier trackers van externe partijen. Sommige hadden veel meer trackers. Zo bleek de eerder genoemde app Curious World maar liefst 7 trackers te bevatten.

Je kunt op de iPhone en iPad dit niet beperken of uitschakelen. Stern pleit er daarom voor dat Apple en Google de hoeveelheid data die third party-trackers kunnen verzamelen, beperken. Ook zouden appontwikkelaars duidelijker moeten zijn over wat ze verzamelen en wat ze met die data doen.

Apple Champs Elysees kind met iPad

Een oplossing lijkt er echter aan te komen en de kans is groot dat we daar tijdens WWDC 2019 meer over te horen krijgen. Volgens Apple zijn privacybezwaren de belangrijkste reden om een kinderapp af te wijzen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2019, 7:41
Bron Bron WSJ
Categorie Achtergrond
Onderwerpen kinderen, privacy, tracking

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.