Pokémon Go-hype: van ongelukken en overvallen tot hulp van de politie

Pokémon Go heeft in een moordend tempo de harten van vele spelers gestolen. Het spel is zo populair geworden, dat de politie inmiddels waarschuwt voor het gebruik. Ook zijn er enkele incidenten voorgevallen, zoals berovingen en ongelukken.

Psyduck vangen in Pokémon Go.
Pokémon Go verscheen afgelopen week in een aantal landen, waaronder Australië en de Verenigde Staten, maar het spel is nu al in heel veel landen razend populair. Hoewel je het spel officieel nog niet kunt downloaden in Nederland, is Pokémon Go ook hier al een veelgebruikte app. Er zijn bijvoorbeeld al meerdere incidenten met Pokémon Go voorgevallen en ook de Nederlandse politie is inmiddels op de hoogte van het populaire spel.

Bekijk ook

Ga de straat op met Pokémon Go

Pokémon Go is eindelijk beschikbaar gekomen in de eerste groep landen. Het spel waarmee je op pad moet gaan in de echte wereld om Pokémon te vangen, is beschikbaar in Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland volgt vermoedelijk snel.

Politie Amsterdam waarschuwt voor Pokémon Go

Hoewel er nog geen problemen bekend zijn met de politie van Amsterdam, waarschuwt de Amsterdamse afdeling op Facebook wel al voor het spel. Ze verwijzen daar naar incidenten in Australië en Amerika, waar specifieke Pokémon alleen in de politiebureaus te vinden zijn. De Amsterdamse politie meldt dat iedereen in principe welkom is in het politiebureau, maar dat men rekening moet houden dat iedereen zonder afleiding gewoon het politiebureau moet kunnen bezoeken. Bovendien roept de politie op om altijd op te blijven letten op bijvoorbeeld het verkeer, als je met Pokémon Go in je hand op zoek bent naar Pokémon in de stad.

De Haagse politie hielp dit weekend een stel jongeren bij het zoeken naar een specifieke Pokémon. De agenten zagen dat een groep jongeren naar iets op zoek waren, waarna zij besloten om te kijken wat er aan de hand was. De agenten en de groep jongeren vonden uiteindelijk enkele Pokémon in het Zuiderpark. Er schijnt bovendien een Pokémon aanwezig te zijn in het Haagse politiebureau, maar er zijn nog geen meldingen geweest dat men massaal het politiebureau bezocht heeft.

Het kan echter ook flink mis gaan. In Tilburg zijn drie mensen overvallen toen zij ’s nachts op zoek jacht waren naar verschillende Pokémon. De drie Tilburgers waren in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03:20 op pad om Pokémon te vangen, maar werden toen van hun spullen beroofd door een gewapende overval.

Pokemon GO iOS screenshots

Buitenlandse incidenten met Pokémon Go

Ook in het buitenland leidt de populariteit van Pokémon Go tot incidenten en berovingen. In Missouri zijn vier verdachten opgepakt die Pokémon Go-spelers naar een specifieke locatie leidden door een Lure Module te plaatsen bij een PokéStop. Een PokéStop is een locatie waar spelers Pokéballs en andere voorwerpen kunnen verzamelen. Dit zijn vaak specifieke locaties, zoals een beroemd hotel, museum of gebouw. De Lure Module wordt gebruikt om Pokémon aan te trekken, waardoor de spelers ook richting die PokéStop gegaan zijn. De gewapende verdachten wachtten de spelers op in een zwarte BMW, waarna de spelers beroofd zijn. Er zijn ook al mensen gewond geraakt door het spelen van Pokémon Go, doordat ze meer aandacht hadden voor het spel dan voor hun omgeving.

Er zijn echter ook leuke berichten omtrent Pokémon Go. Het huis van man in Massachusetts is namelijk een Gym-locatie in de game. Gyms zijn plekken waar spelers tegen Pokémon kunnen vechten en in hun bezit kunnen nemen. Gyms zijn meestal monumentale panden zoals het Monument op de Dam in Amsterdam. Ook veel kerken zijn in de game omgedoopt tot Gyms en dat is precies de reden dat het huis van Boon Sheridan als Gym gekenmerkt is. Boon Sheridan woont namelijk in een voormalige kerk. Inmiddels hebben meer dan vijftig mensen zijn huis bezocht en heeft hij ook al de eigenaar van de Gym ontmoet, zo meldt hij aan BuzzFeed. Ondanks al het bezoek, kan Boon Sheridan wel lachen om het enthousiasme van de spelers.

In Amerika zijn enkele Pokémon-spelers ook aangezien voor drugsdealers. De Tennessee Highway Safety Office waarschuwt spelers om het spel vooral niet tijdens het rijden te spelen, maar de auto op een geschikte plaats aan de kant te zetten voordat je die ene toffe Pokémon probeert te vangen.

Pokémon Go doet niet alleen goede zaken in de App Store en Google Play Store, maar ook voor Nintendo. Het aandeel Nintendo is op de beurs inmiddels met zo’n 25% gestegen, waardoor Nintendo ongeveer €8 miljard meer waard geworden is dan voor de lancering van Pokémon Go. Op Android-systemen is de app in Amerika inmiddels op meer toestellen geïnstalleerd dan de populaire dating-app Tinder. Qua appgebruik haalt haalt Pokémon in Amerika bijna Twitter in. In Nederland moeten we officieel nog even op het spel wachten, want dit weekend werd de release uitgesteld omdat de ontwikkelaar Niantic de problemen met de servers eerst op wil lossen. Wil je Pokémon Go wel alvast downloaden op je iPhone, dan kun je dat doen met bijvoorbeeld een Amerikaanse Apple ID zonder creditcard.

Bekijk ook

Pokémon Go in Nederland vertraagd door serverproblemen

De uitrol van Pokémon Go in Nederland en België is uitgesteld, omdat er serverproblemen zijn bij het bedrijf Niantic. Toch kun je het nu al spelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 juli 2016 om 10:39
Onderwerp
Categorie
Apps
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.