Google Chrome voor Mac

Chrome voor Mac verbetert batterijduur door achtergrondtabbladen te beperken

Een limiet op zware achtergrondtabbladen moet ervoor zorgen dat de desktopversie van Chrome zuiniger omgaat met de processor. In versie 57 van Chrome voor Mac, Windows en Linux zou dat moeten leiden tot een verbeterde batterijduur.

Google Chrome voor MacChrome staat er niet om bekend dat het de meest energiezuinige browser voor de Mac is, al is het wel een van de populairste. Inmiddels heeft Google wel stappen gezet, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. Ook in de jongste versie van de Chrome-browser zet het bedrijf weer een stap in de goede richting. Tabbladen die geen belangrijke achtergrondtaken vervullen krijgen minder tijd van de processor toegewezen. Daardoor moet de browser aanzienlijk minder energie gebruiken, wat de batterijduur ten goede komt.

Chrome 57 beperkt zware achtergrondtabbladen

Tabbladen op de achtergrond gebruiken volgens Alexander Timin van Google’s Chrome-team eenderde van het energieverbruik van Chrome op desktop. Timin is software engineer en heeft daarnaast de toepasselijke titel ‘Power Saver’. Daar is dus nog wel de nodige winst te behalen. In versie 57 van Chrome voor Mac, Windows en Linux, die eind vorige week werd vrijgegeven, is er minder ruimte voor zware achtergrondtabbladen. Tabbladen die teveel van de processor (CPU) vragen worden automatisch gelimiteerd tot gemiddeld 1 procent CPU-gebruik.

‘Tot wel 25 procent minder drukke tabbladen’
Voor tabbladen die muziek afspelen, zoals YouTube, wordt een uitzondering gemaakt. Ook tabbladen die een continue verbinding vereisen, zoals chat-apps, krijgen geen beperkingen opgelegd. De aanpassing zou een aanzienlijk effect op de batterijduur hebben. Uit tests van Google zelf blijkt volgens Timin dat het nieuwe mechanisme tot 25 procent minder tabbladen leidt die in de achtergrond allerlei taken uitvoeren. Hij belooft in de toekomst extra stappen om de batterijduur van Chrome nog verder te optimaliseren. Zo zouden inactieve tabbladen helemaal gepauzeerd moeten worden, waarbij API’s de belangrijke taken overnemen.

Woensdag verscheen ook versie 57 van de iOS-versie van Chrome. Die is onder de motorkap grotendeels hetzelfde. De browser voor iPhone en iPad heeft nu, net als Safari, een eigen leeslijst om artikelen op te slaan voor later.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 maart 2017, 12:03
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen batterij, chrome

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.