alpine-ilx-007_apple_carplay

Apple ontkent dat Siri automobilisten afleidt

Apple is het niet eens met een onderzoek, waaruit bleek dat Siri mensen enorm afleidt tijdens het autorijden. De onderzoekers gebruikten CarPlay niet.

Afgelopen oktober leek uit een onderzoek van de universiteit van Utah dat spraakassistenten op smartphones nauwelijks veiliger zijn dan zelf tekstberichten intikken tijdens het autorijden. De handsfree oplossingen bleken vaak onnodig complex en de onderzoekers hadden het daarbij vooral gemunt op Siri. Volgens hen was Siri een van de minst intuïtieve methoden om gesproken opdrachten te geven. Maar Apple slaat terug. Zij vinden (uiteraard) dat Siri helemaal niet zoveel afleiding oplevert tijdens het autorijden.

alpine-ilx-007_apple_carplay

In een artikel bij The Wall Street Journal reageert Apple op de aantijgingen. Ze zeggen dat de onderzoekers geen gebruik maakten van twee nuttige functies van Siri: CarPlay en Siri Eyes Free. Beide zijn bedoeld om je iPhone niet aan te raken tijdens het autorijden. Bovendien krijg je alleen toegang tot apps die geoptimaliseerd zijn voor gebruik in de auto. Voor CarPlay moet je een speciaal systeem aanschaffen, terwijl je met Siri Eyes Free de functies van de iPhone kunt bedienen via de al aanwezige knoppen op het stuurwiel.

De onderzoekers probeerden de handsfree functie van Siri in een eigen testopstelling en concludeerden daaruit dat een smartphone in de hand je 2,45 punten afleidt (op een schaal van maximaal 5). Met een handsfree telefoon is de mentale afleiding nog steeds 2,27 en bij speech-to-text ben je maar liefst 3,06 punten afgeleid. Bij Siri liep dat zelfs op tot meer dan 4 punten. Siri verloor van ingebouwde spraaksystemen van fabrikanten als Ford, Mercedes, Hyundai, Chevrolet, Chrysler en Toyota.

siri afleiding verkeer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2014, 10:45
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, carplay, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.