Apple schoenen

Apple-historie: Wist jij dat Apple een kledinglijn en zeldzame sneakers maakte?

Apple heeft in het verleden een eigen kledinglijn gehad en stond op het punt om schoenen uit te brengen. In dit artikel zie je hoe de kledinglijn eruit zag.
Erwin Siekman - · Laatst bijgewerkt:

De échte Apple-liefhebbers die al een tijdje meegaan, weten misschien nog dat Apple ooit een kledinglijn heeft gehad. Het is weliswaar nooit een succes geworden, maar het verdient zeker een plekje in onze serie over de geschiedenis van Apple. Ook vertellen we je over zeldzame sneakers van Apple.

Apple kledinglijn truien en petten

The Apple Collection

In de tijd dat het Apple-logo nog de kleuren van de regenboog had, begon Apple een eigen kledinglijn om de echte fans meer dan alleen computers aan te bieden. In 1986 verschenen de eerste kledingstukken onder de naam The Apple Collection. Je kon kiezen uit truien en t-shirts, maar er waren ook riemen en petten verkrijgbaar.

Stel met Apple-kleding

De kledinglijn is nooit een succes geworden door slechte verkoopresultaten, al is de reden van de tegenvallende verkoop nooit echt duidelijk geworden. Omdat over smaak niet te twisten valt, laten we jullie zelf oordelen:

Apple kleding Apple riemen

Apple truien

Apple shirts

Zeldzame Apple-sneakers
Begin jaren ’90 had Apple ook plannen om de kledinglijn uit te breiden met schoenen. Adidas was de aangewezen partner om de schoenen te gaan produceren. Je zou misschien eerder denken aan New Balance, maar Steve Jobs was op dat moment nog niet teruggekeerd naar Apple. De tennisschoenen op de foto hebben de productiefase nooit gehaald en de modellen die als proef waren geproduceerd werden verkocht aan werknemers.

Apple schoenen

Terwijl ze ooit voor $79 werden verkocht zijn ze nu op eBay veel meer waard. Er zijn ergens ter wereld nog mensen die dergelijke Apple-sneakers in de kast hebben staan, maar wie ze heeft of waar ze zijn is niet bekend.

Apple verkoopt nog steeds merchandise
De kledinglijn van Apple mag dan al decennia geleden zijn opgedoekt, er zijn nog genoeg manieren om aan merchandise van Apple te komen. Zo verkoopt de Apple Store in Cupertino unieke merchandise die je alleen daar kunt kopen, zoals t-shirts en koffiebekers.

Apple Store t-shirt

Het is ook mogelijk om een t-shirt van Apple te bemachtigen bij de opening van een nieuwe Apple Store. Apple-medewerkers delen dan namelijk gratis t-shirts, al moet je er wel snel bij zijn omdat de voorraad beperkt is. iCulture was bij de opening van de Apple Store in Den Haag en we kregen toen het shirt dat je hierboven ziet, geshowd door toenmalig marketingmedewerker Emiel.

In de aankomende jaren zien we Apple niet zo snel meer een kledinglijn opstarten, maar voor speciale events wil Apple de laatste tijd wel een uitzondering maken. Zo schreven we eerder over regenboog-bandjes voor de Apple Watch gemaakt voor Pride en zijn er voor de Spelen in Rio speciale Apple Watch-bandjes ontworpen (alleen verkrijgbaar in Rio).

Weten wat Apple in het verleden nog meer aan merchandise heeft gemaakt? Neem dan een kijkje op de site van RedLightRunner. Deze site heeft een groot archief met veel oude producten en heeft zelfs een shop waar je oude merchandise kan kopen.

Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2016, 12:17
Categorie Apple
Onderwerp historie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.