iPhone 6s batterij vervangen

Reacties voor: Apple erkent verschil in batterijduur bij A9-chips van TSMC en Samsung

Apple geeft toe dat er verschillende A9-chips in de iPhone 6s zitten en dat er verschil in batterijduur is. Maar het verschil is 2 tot 3 procent, beweert Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
56 reacties
 1. Absurd dat mensen dáárom de aanschaf van een iPhone 6s uitstellen. Hoe gek laat je jezelf dan maken?

 2. Apple doet een Volkswagentje 🙂

 3. Storm in een glas water dus.
  Mensen die hun iPhone bestelling aflasten voor dit marginaal verschil? Ik begrijp het niet helemaal.
  Doe na een aantal maanden nog eens meten, verschil van batterijcapaciteit tussen de gebruikers zullen dan groter zijn dan de nu genoemde paar procent.

 4. @Jodoks: Uiteraard bagatelliseert Apple het. Dat is van commercieel belang.

  Ik vind het niet kunnen gezien de zeer forse prijs! Ik vrees dat dit verhaal nog een staartje krijgt….

  Probleem is dat veel mensen die de iPhone 6s kopen het gevoel willen hebben dat ze nu de beste iPhone hebben, en niet het gevoel dat er een andere iPhone is met een betere chip. Klinkt heel stom maar sommige mensen denken/voelen echt zo.

 5. Ongehoord wat er nu weer geflikt wordt. Een Opel Kadett 1.6S is in specificaties identiek aan een Opel Kadett 1.6S (toen al). Het kan niet zo zijn dat je voor een ‘identiek’ product wat als zodanig aan de man wordt gebracht afwijkende specificaties tegenkomt; hoe miniem ook en wat de achterliggende gedachten ook mogen zijn. En al helemaal niet op een heikel gebied als batterijduur. Apple doet z’n eigen (arrogante) ding en de meesten slikken het als smeuïge Applemoes.

 6. Blijft apart dat de Samsung chip minder presteert. Op papier zou die juist sneller en zuiniger moeten zijn.

 7. Wel irritant. Was met de iMac’s ook eens zoiets. De een kreeg hem met een hard disk van WD die je echt hard hoorde ratelen en de ander kreeg hem met een stille Samsung schijf.

 8. @Paul538: Wist je dat elke chip wel een beetje afwijkt. De ene is net iets sneller dan de andere etc.

 9. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

 10. Absurd? Meet over een paar maanden nog eens?

  Ik vind mijn nieuwe iPhone behoorlijk prijzig. Ik verwacht dan ook het best mogelijke. Dus 2-3% minder is voor mij geen optie. Tuurlijk zal de accu (en dat is slechts 1 aspect) na een aantal maanden uit zichzelf ook minder zijn geworden.
  Maar accepteer jij een nieuwe auto met een paar kleine krasjes? Die zullen er na een aantal maanden anders toch ook wel op gezeten hebben????

  Dat Apple überhaupt toegeeft dat er verschil in zit, zegt MIJ dat er inderdaad iets aan de hand is.

 11. Bij Intel processors zit altijd verschil in qua snelheid.

 12. Apple maakt het weer bont: gebruikers bijna 1000 euro laten betalen en ze dan opzadelen met een fout model (die op de 2ehands markt ook meteen minder waard is dan het model met een TSMC chip). Krankzinnig! Als ik Apple was zou ik meteen een terugroepactie gaan organiseren en mensen de keus geven. Voor niet iedereen zal dit een doorslaggevend probleem zijn maar ik vind dat je mensen wel moet laten kiezen.

 13. Origineel geplaatst door Paul538
  Ongehoord wat er nu weer geflikt wordt. Een Opel Kadett 1.6S is in specificaties identiek aan een Opel Kadett 1.6S (toen al). Het kan niet zo zijn dat je voor een ‘identiek’ product wat als zodanig aan de man wordt gebracht afwijkende specificaties tegenkomt; hoe miniem ook en wat de achterliggende gedachten ook mogen zijn. En al helemaal niet op een heikel gebied als batterijduur. Apple doet z’n eigen (arrogante) ding en de meesten slikken het als smeuïge Applemoes.

  Als je er destijds twee had genomen die direct na elkaar van de band waren gelopen en je had ze flink aan de tand gevoeld, had je gemerkt dat de ene een hogere topsnelheid had dan de andere. Bovendien zal een van de twee zuiniger zijn geweest in dagelijks gebruik. En zet je ze een aantal jaren naast elkaar op hetzelfde parkeerterrein, dan zal de ene aanmerkelijk meer roest hebben vertoond dan de andere.

  Zoiets heet productietoleranties. Het betekend dat, hoewel in zijn algemeen de TSMC chip een piepklein beetje sneller en zuiniger is dan de Samsung chip, een goede Samsung chip waarschijnlijk beter presteert dan een minder goede TSMC chip, het ligt er net aan welke twee je naast elkaar legt.

  Om een reëele test met bruikbare resultaten te doen, moet je minstens 1000 chips van elk testen onder laboratorium-omstandigheden, uit verschillende productiebatches en dan het gemiddelde van de testresultaten nemen. Dan zal 2-3% verschil best wel reëel zijn.

  Nog iets anders: bij de iPhone 5 is bij mijn weten maar 1 chip gebruikt. Ik heb zelf bijna 3 jaar terug een nieuwe gekocht en een week later voor mijn vrouw een identieke. Als ik een willekeurige benchmark run is die van mij bijna 10% sneller dan het gemiddelde van alle testresultaten terwijl die van mijn vrouw bijna 5% langzamer is. Toch hoor ik haar nooit klagen…

  Kortom, de mensen die dit nu aan het opblazen zijn zijn gewoon zielige zeurkousen. In het geval van Amerikanen zullen ze bovendien geld ruiken, ze zullen voor hun toestel van $700 ongetwijfeld een schadevergoeding van minimaal $1500 eisen omdat er een Samsung chip in blijkt te zitten.

  Feit is en blijft dat zelfs de langzaamste iPhone 6S sneller is dan elk ander toestel wat op dit moment op de markt is. Moet je dan klagen?

 14. @Paul538: Identiek zijn 2 dezelfde auto’s nooit. Ook die presteren anders…

 15. Ik kan me helemaal vinden in de mensen die op deze verschillen kritiek leveren. Het zal niet gaan om de paar procent verschil, maar om het principe dat willekeur uitmaakt welke processor je krijgt. Op papier gelijk maar in praktijk, hoe minimaal ook, lijken ze nu verschillend. Apple geeft dit toe. Vond dit destijds met de ghostende LG macbook pro retina schermen vs betere versie van Samsung ook idioot. Je betaald de hoofdprijs, dan mag je constante kwaliteit verwachten.

 16. @Pascal: Je hebt helemaal gelijk! Vind ik ook. Die testen die online zijn verschijnen zijn onder absurde omstandigheden geschoten. De chip werd tot het uiterste getest logisch dat de toestel veel gebruikt en overhit raakt. In normaal gebruik zal je er zeker niks van merken.

 17. Nou,het verschil is wel veel. Samsung doet dit ook vaker in zijn toestellen. Het ene toestel is sneller dan het andere. Voor die prijs wil ik ook de snelste,en niet de 2% minder snelle en de warmste.

 18. Toch ben ik als nog blij dat ik een tsmc chip heb en niet die van Samsung

 19. Mijn iPhone 6s met Samsung-A9 is net iets sneller dan mijn iPhone 6s Plus met een TSMC-A9. Ik ben dus heel blij met die Samsung. 😉

  Allemaal toleranties. Dat hebben zoveel onderdelen. En zeker complexe onderdelen als CPU’s. Geen enkele A9 zal ook exact op 1,8 GHz lopen.

  Voor Apple is het belangrijk dat alle apparaten minimaal voordoen aan de specificaties die zij afgeven. In dit geval over de gebruiksduur en cpu prestaties. Zolang daar aan wordt voldaan krijg je wat je is toegezegd.

  Wel weer grappig om de verontwaardiging van mensen te zien over een onderwerp waar ze nog nooit over na gedacht hebben en nu ineens een issue is. Productie variaties zijn er altijd. Zeker als er b.v. mensen handen aan zitten. Ik neem aan dat de klagers nooit iets kopen wat met de hand is gemaakt? Altijd hun bakje frietjes nawegen?

 20. @Cybertopian: Zo kerel. Betaal jij 1000 euro voor je bakje frietjes? Oftewel, appels met peren vergelijken.

  Die iPhone moet gewoon voldoen voor die prijs en dat is nu dus niet zo. 2 uur accuverschil is nogal wat, zeker met apparaatjes die binnen een dag leeg geslurpt zijn.

  Als Apple gebruiker van het eerste uur, schaam ik me nu rot en er gaat dus ook geen iPhone6s komen.

  Wat dan wel…tsja….geen idee?

 21. @Jelster: Een Sony Xperia Z5 🙂

 22. Ik denk dat het verschil in energieverbruik tussen verschillende productiereeksen van het scherm meer invloed zullen hebben dan verschillen in processor. 3% meer of minder licht zie je niet snel maar heeft wel veel invloed op de accuduur.

 23. Het is gewoon niet handig van Apple, voor mij is het een issue alleen al vanwege het feit dat je geen keuze hebt. Welke krijg je?

  Echter, 99,9 % van de gebruikers zal zich nooit ook maar één keer druk maken om dit verschil of überhaupt een artikel lezen waarin dit is uitgelicht.

  Ik had al besloten voordat dit nieuws naar buiten kwam om mijn 900 euro kostende 6 Plus van vorig jaar nog niet te vervangen.

 24. @Jelster: Haha, maar als je appels met appels vergelijkt zijn ze ook nooit hetzelfde. Dus eigenlijk wel grappig voor een bedrijf dat zich daar naar heeft vernoemd. 🙂

  Weer niet waar die 2 uur vandaan komt. Volgen mij is dat al ontkracht door andere metingen. Die iPhone’s voldoen gewoon. Ze halen allemaal de door Apple opgeven bedrijfsduur. Sommige alleen daarboven nog iets meer.

  Jezelf schamen? Voor een telefoon? Die je nog niet hebt gekocht? Die voldoet aan de gesteld specificaties maar waarvan er exemplaren van de band rollen die iets zuiniger zijn? Of waarvoor je je gaat schamen als je heb ontdekt dat er iets van Samsung in zit? Hoe moeten mensen zich dan wel niet voelen die een HELE telefoon van Samsung hebben? 😉

 25. Niemand die ziet dat het net weer samsung is die deze storm (in een glas water) veroorzaakt?

  Het is een complot!!!

 26. Haha wat zijn we toch een stelletje zeurpieten hier! Iedere processor kent zijn afwijkingen, of je het nu over een intel, AMD processor hebt of een mobiele processor. Zet maar eens twee pc’s naast elkaar en draai daarop een benchtest, dan zal je dezelfde verschillen zien.

  In de dagelijkse praktijk merk je hier echt helemaal niets van. Apple fans zijn ook altijd opzoek naar een #gate! Bendgate vorig jaar sloeg ook helemaal nergens op. Iedere telefoon is te buigen als je er maar genoeg kracht opzet. Maar bij normaal dagelijks gebruik zal je dat nooit overkomen.

  Net zoals je dus ook niets merkt van het verschil tussen de TSMC en Samsung processoren, bij normaal ‘dagelijks’ gebruik!

 27. De stichting “IP6s capaciteitsverlies” is in oprichting, ook het Radar testpanel en de consumentenbond zijn ingeschakeld. Fabrikanten die consumenten belazeren, die moet eindigen nu! 😛

 28. Zijn er nog mensen die de iPhone hebben geannuleerd omdat er een Samsung chip zit in een apple telefoon?

  Ik bedoel, ben je apple fan, loop je ondertussen met een Samsung chip in je telefoon. Dat is toch keihard vloeken in de kerk!

  Als mensen blind kunnen aanvoelen welke chip erin zit en het merkbaar groot verschil in zit dan zou ik nog wat te zeggen hebben.

  Maar zo kleinzerig gaan doen over iets wat je niet merkt…

 29. Weet je..

  Als je je zo’n zorgen maakt over die paar procent.. koop je toch fijn een smamsmung… of nog beter een HTLC..

  Verder vind ik dat het gehuil gebaseerd is puur en alleen op emotie, gekakel en hard schreeuwen.. ipv van productie proces feiten, en zakelijke besluitvorming..

  (even voor de duidelijkheid: waarschijnlijk zijn de mensen die nu huilen over de marginale verschillen door de processors… ook de mensen die het hardst zouden huilen.. als Apple maar 1 chipleverancier zou kiezen… die niet kan voldoen aan de gevraagde productie capaciteit en deze huilers daarom 800 weken moeten wachten op de levering van dat product dat hun persoonlijkheid definieert)…

  kortom: koop hem en shut the fuck up.. of blijf huilen en koop hem niet.. maar ga niet huilen en dan als nog kopen…

 30. Ik snap dat je geen 100% gelijkheid kan garanderen. Maar deze verschillen zijn wel heel groot ! Voor iets waar je een premium prijs voor betaald, mag dit gewoon niet voorkomen !

 31. dit is zwaar overtrokken. Natuurlijk bevatten toestellen verschillende onderdelen. Als Apple in elk toestel identieke onderdelen zou moeten steken, dan waren de helft minder toestellen beschikbaar (En zou iedereen klagen dat Apple bewust het aanbod laag houdt om de vraag te stimuleren.)

  Het enige wat Apple nu kan doen is ofwel de performance van het trage toestel softwarematig optimaliseren. En als dat niet lukt (wat best wel eens het geval kan zijn), de performance van het snellere toestel naar beneden halen.

  En aangezien ze in Amerika graag een rechtszaak beginnen, zou het mij niet verbazen dat ze snel een update uitbrengen die het laatste zal doen. Jammer, maar helaas.

 32. Toch hoorde je je vrouw niet klagen , maar als de test had aangegeven dat die van jouw 10% langzamer was, Just kidding maar toch ….

  Origineel geplaatst door Alfred:

  Als je er destijds twee had genomen die direct na elkaar van de band waren gelopen en je had ze flink aan de tand gevoeld, had je gemerkt dat de ene een hogere topsnelheid had dan de andere. Bovendien zal een van de twee zuiniger zijn geweest in dagelijks gebruik. En zet je ze een aantal jaren naast elkaar op hetzelfde parkeerterrein, dan zal de ene aanmerkelijk meer roest hebben vertoond dan de andere.

  Zoiets heet productietoleranties. Het betekend dat, hoewel in zijn algemeen de TSMC chip een piepklein beetje sneller en zuiniger is dan de Samsung chip, een goede Samsung chip waarschijnlijk beter presteert dan een minder goede TSMC chip, het ligt er net aan welke twee je naast elkaar legt.

  Om een reëele test met bruikbare resultaten te doen, moet je minstens 1000 chips van elk testen onder laboratorium-omstandigheden, uit verschillende productiebatches en dan het gemiddelde van de testresultaten nemen. Dan zal 2-3% verschil best wel reëel zijn.

  Nog iets anders: bij de iPhone 5 is bij mijn weten maar 1 chip gebruikt. Ik heb zelf bijna 3 jaar terug een nieuwe gekocht en een week later voor mijn vrouw een identieke. Als ik een willekeurige benchmark run is die van mij bijna 10% sneller dan het gemiddelde van alle testresultaten terwijl die van mijn vrouw bijna 5% langzamer is. Toch hoor ik haar nooit klagen…

  Kortom, de mensen die dit nu aan het opblazen zijn zijn gewoon zielige zeurkousen. In het geval van Amerikanen zullen ze bovendien geld ruiken, ze zullen voor hun toestel van $700 ongetwijfeld een schadevergoeding van minimaal $1500 eisen omdat er een Samsung chip in blijkt te zitten.

  Feit is en blijft dat zelfs de langzaamste iPhone 6S sneller is dan elk ander toestel wat op dit moment op de markt is. Moet je dan klagen?

 33. @johan: Geen 100% gelijkheid is dus /- ?ALLES wat geproduceerd word heeft een tolerantie. Niet elke fabrikant vermeld dat want dat is een normaal gegeven. Ik heb de 6s nu een week en wat me opvalt is de enorme batterij verbetering tov de vorige. Wat ik ook eerder bedoelde is dat elke batterij na een aantal maanden in capaciteit terug loopt. Dus nu druk maken om een paar procent…..

 34. Het downplayen van Chip-Gate door Apple en pluggers is blijkbaar volop aan de gang.

  Als “zware” gebruiker ga ik niet betalen voor een versie voor “licht” gebruik met bijna 2 uur minder accutijd. Ik wil vóóraf weten dat ik de “zware” versie koop, zonder gedoe achteraf.

 35. De eerste berichten duiken al op dat er bij de 6 en 6plus ook al dergelijke verschillen waren. Roept de vraag op: Hoe zit dat dan met de iPod touch 6 en Apple TV 4 die ‘dezelfde’ processor hebben?

  Origineel geplaatst door Jan
  Apple doet een Volkswagentje

  Nee hoor, er is een wezenlijk verschil. Hìer is sprake van sjoemelhardware 😁
  Met natuurlijk een belangrijke rol voor Samsung 😝

 36. Samsung of een TSMC chip?
  Volgens mij boeit het verschil de meesten kopers niet.
  Maar jij bent uiteindelijk de klant, en het zijn jouw centjes en jouw keuze.
  Zeurpiet ben je dus nooit.

  Ik vraag me alleen af of Apple mee zou werken als je naast de kleur ook de chip mag kiezen.

 37. @Paul538: je bent gewoon een trol. Alsof er bij auto’s geen minieme verschillen zijn..! En verschillen leveranciers.?’t moet gewoon binnen de marge vallen

 38. Ik begrijp al die kritiek niet als je kijkt levert Samsung al jaren onderdelen aan Apple en toen was er niets aan de hand of wisten jullie niet dat Samsung de grootste vriend van Apple was.
  Apple was en is nog steeds afhankelijk van Samsung hoe je het ook bekijk maar zo Is het in het werkelijkheid.
  Ze doen net of ze vijanden van mekaar zijn maar ik geloof er niets van.

 39. Zojuist mijn iPhone 6s 64GB zilver ontvangen. Helemaal blij mee. En ik heb de Samsung chip. Ik ga echt niet lopen ‘mauwen’ om die 3% marge batterij. Als de prestaties maar hetzelfde zijn😬.

 40. De Porsche 924 had destijds een motor van VW. De echte Porsche fan noemt dat model tot de dag van vandaag een Porsche wannabee model. Zal het ook zo gaan met de 6s Samsung versie?

 41. Samsung chip. Deze gaat terug naar Apple.

 42. Origineel geplaatst door Micky
  Samsung chip. Deze gaat terug naar Apple.

  Goed zo. 😉 Eis van Apple een nieuwe iPhone 6s zonder Samsung CPU en zonder Samsung 2 GB LPDDR4 RAM. Zeg dat je een Samsung-free iPhone 6s wil.

 43. Jeuj!

  N71mAP hier in een Space Gray 64GB 6S

 44. Al is het verschil nog zo klein. Bijna €1000 betalen voor een toestel en niet het beste krijgen voelt niet lekker.

 45. @timosha: Stel je niet aan. Je weet net zo goed dat ze de Samsung-chip wilden als die beter presteerde.

 46. Wat ik mij afvraag is WAAROM Apple eigenlijk met 2 verschillende chips gewerkt heeft in de nieuwe iPhone? Is daar ergens een logische verklaring voor te vinden? En zoals eerder hierboven al opgemerkt: als Apple met een officieel bericht bevestigd dat er een verschil is tussen beide betrokken chips, zal er toch wel ergens “stront aan de knikker” hangen zeker?

 47. @Gaetan:
  Minder afhankelijk van 1 leveraar betekent dat de leveraar minder hoge prijzen kan vragen, maar ook dat je beter gedekt bent in het geval van problemen met 1 van beide chips. Daarnaast is het voor Apple van belang om zo min mogelijk af te nemen van hun grootste concurrent. Verder is Apple actiever geworden met reageren op negatieve ‘gates’ dan vroeger, meer niet.

 48. Origineel geplaatst door Bubbly
  @timosha: Stel je niet aan.

  Eigenlijk heb je gelijk. 😉 Mijn vrouw heeft een iPhone 6s Plus met de TSMC processor en ik (sukkelaar) een iPhone 6s met de Samsung processor. Om het nog erger te maken blijkt mijn Samsung iPhone 6s met zware apps zoals Star Walk 2 en Solar Walk 2 sneller te zijn dan de TSMC iPhone 6s Plus van mijn vrouw.

 49. Vandaag mijn abb verlengd. Kwam net zo uit. Mocht vanaf gisteren verlengen. Vandaag dus gelijk in Vodafone winkel verlengd. En gelukkig geen Samsung chip in mijn telefoon. (IPhone 6S 16GB Space grey)

 50. Heb gelukkig van de phonehouse vandaag een tsmc bezorgd gekregen 👍👍😇😇😇

 51. Het verschil is te verwaarlozen, buiten dat moet de cpu van Samsung in theorie beter/geavanceerder zijn. Ik ben SUPER blij met mijn iPhone 6s Plus (powered by Samsung;))
  Nog een leuk feitje, de 5s is 1 van de beste en snelste modellen gemaakt in 2013 welke echt future proof waren, en zelfs in 2015 hijgt deze nog in de nek van menig android toestel…..de A7 CPU, het hartje van de 5s is/was gemaakt door…….Samsung!

  Iedereen veel plezier met de nieuwe iPhones;)!

 52. 6s plus 64gb goud vandaag gehaald bij amac: TSMC 😊🙏

 53. Hoe zit het met het verhaal dat Apple dit met een firmware upgrade kan gelijk trekken?

 54. Ik heb een iPhone 6 en zal nooit een 6s kopen, dus voor mij maakt het niet uit, maar ik snap heel goed dat klanten die zoveel geld uitgeven balen als ze de mindere specificaties ontvangen voor hetzelfde geld.

  Sommigen proberen het goed te praten met geklets over toleranties, maar dat is alleen een argument als de specificaties gelijk zijn. Apple geeft zelf toe dat dit niet het geval is. En zij hebben een commercieel belang, dus logisch dat ze de verschillen bagatelliseren.

 55. @WvB22: samsung smartphones zijn op papier ook altijd heel goed, terwijl dat in de praktijk ook een beetje tegevalt

 56. @Jelster: Je hebt helemaal gelijk. 2% is wel een marge die wettelijk acceptabel is, maar 2 uur valt daar ruimschoots buiten. Als het waar is is een recall de enige optie voor Apple. Anders gaat ze dat zeker heel veel geld kosten.

  @VW: VW je hebt helemaal gelijk. Voor de abonnement gebruikers die na 2 jaar hem toch weer inruilen maakt het niet uit. Maar voor mensen zoals ik die geen abonnement kiezen en dus 1000 euro gaan uitgeven willen alleen het beste. 2 uur verschil is echt onacceptabel voor mij.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.