Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
a9-chip

Welke A9-chip zit er in jouw iPhone 6s?

Er zijn in de iPhone 6s twee varianten van de A9-chip toegepast. Die van TSMC is beter dan de A9 van Samsung. Maar hoe achterhaal je welke A9-variant er in jouw iPhone 6s zit?

a9 processorSinds de iPhone 6s in handen van gebruikers is, is er wat onrust. Het blijkt namelijk dat er twee varianten van de A9-chip in omloop zijn. Beide zijn gemaakt volgens het FinFET-procédé, maar Samsung heeft daarbij voor een 14nm-proces gekozen, terwijl die van TSMC op 16nm is gemaakt. Aanvankelijk werd gedacht dat je het beste af bent met die van Samsung, omdat het productieproces daarvan nieuwer en geavanceerder is. Maar uit benchmark-tests blijkt dat je toch beter de TSMC-chip kunt hebben.


Bekijk ook

A9-chip van iPhone 6s blijkt in twee varianten te bestaan

Apple gebruikt voor de iPhone 6s twee verschillende varianten van de A9-chip. Die van Samsung is 10 procent kleiner dan die van TSMC.

A9 chip van TSMC is de beste

De A9-chip van TSMC blijkt niet alleen een iets betere performance te hebben, maar levert ook een langere batterijduur. Uit discussies op Reddit en het MacRumors-forum blijkt dat de batterij van een iPhone 6s met TSMC-chip zo’n 2 uur langer meegaat. Met de Samsung-chip krijg je een batterijduur van ca. 6 uur bij intensief gebruik, terwijl een TSMC-chip zorgt dat je iPhone bijna 8 uur intensief te gebruiken is.

Hieronder zie je de batterijduur bij de Samsung-chip (links) en de TSMC-chip (rechts):

A9 batterijduur test

Op de foto hieronder zie je wat beter de performanceverschillen: links de score van TSCMC (67.146), rechts die van Samsung (65.837). Het verschil is tamelijk klein, maar wel meetbaar. Ook bij herhaalde tests blijkt steeds dat TSMC telkens beter uit de bus komt.

Apple iPhone 6s TSMC vs Samsung A9 processor

A9-chip: verschillend productieproces

De A9 is eigenlijk een System on a Chip (soc), een plaatje waarop meerdere chips zijn geïntegreerd. De A9-socs hebben verschillende typenummers, liet Chipworks eerder al zien. De ene is gemaakt door Samsung op een 14nm proces, terwijl de andere op 16nm is gemaakt door TSMC, beide volgens het FinFET-procédé. Ook de die size (de fysieke grootte) is verschillend: bij Samsung is het 96mm2 en bij TSMC 104,5mm2. Waarschijnlijk hebben beide fabrikanten hun kleinst mogelijke procédé ingezet bij de productie.

Uit onderstaande grafieken blijkt hoeveel kans je hebt dat je beschikt over een TSMC- of Samsung-chip. Bij een iPhone 6s heb je 40% kans op een TSMC-chip en bij de iPhone 6s Plus 70% kans op een TSMC-chip. Helaas is niet bekend of de chips op een bepaalde manier zijn verdeeld over de modellen, bijvoorbeeld voornamelijk Samsung-chips in de 16GB iPhones.

Verhouding A9 chip

Zo ontdek je welke A9-chip er in jouw iPhone 6s zit

Ontwikkelaar Hiraku Jira heeft een app gemaakt, waarmee je kunt kijken welke chip in jouw iPhone 6s aanwezig is. Dit is een niet-gesigneerde app die je buiten de App Store om moet installeren, dus het gebruik is op eigen risico. Een veiliger manier om te achterhalen welke A9-chip er in jouw toestel zit, is om de app Lirum Device Info Lite – System Monitor te installeren. Hiermee kun je aan het typenummer aflezen welke A9 er in jouw iPhone is gebruikt.

  • Samsung: N71AP (iPhone 6s) en N66AP (iPhone 6s Plus)
  • TSMC: N71MAP (6s) en N66MAP (iPhone 6s Plus)

Bij het opstarten van de app zie je meteen welk typenummer er in jouw iPhone 6s zit:

A9 chip typenummer

Reacties: 95 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.