iPhone 6s batterij vervangen

Apple erkent verschil in batterijduur bij A9-chips van TSMC en Samsung

Apple geeft toe dat er verschillende A9-chips in de iPhone 6s zitten en dat er verschil in batterijduur is. Maar het verschil is 2 tot 3 procent, beweert Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft toegegeven dat er inderdaad verschillende componenten zijn gebruikt in de iPhone 6s en dat er verschil in batterijduur is tussen de A9-chip van TSMC en Samsung. Uit eigen tests en data van klanten blijkt dat de batterijduur niet gelijk is, erkent Apple. Maar het verschil is klein: slechts 2 tot 3 procent. We hoeven voorlopig dus nog geen terugroepactie te verwachten.


iPhone 6s batterij vervangen

Afgelopen week ontstond nogal wat discussie over het feit dat Apple A9-chips van twee verschillende fabrikanten had gebruikt. Die van TSMC bleek een betere batterijduur en iets betere prestaties te leveren, dan die van Samsung. Dit werd geconcludeerd op basis van enkele gebruikersmetingen. Eerder vandaag bleek op basis van veel metingen, dat het verschil bij dagelijks gebruik eigenlijk wel meevalt.

Apple’s reactie:

Our testing and customer data show the actual battery life of the iPhone 6s and iPhone 6s Plus, even taking into account variable component differences, vary within just 2-3% of each other.

Volgens Apple zijn de tests die testers uitvoeren, niet realistisch. Ze belasten de processoren continu erg zwaar, totdat de batterij leeg is. “Het is een misleidende manier om de batterijduur in de werkelijke wereld te meten”, meent Apple.

In de praktijk zul je er waarschijnlijk inderdaad weinig van merken. Maar het feit dat Apple toegeeft dat er inderdaad een (klein) verschil is, zegt toch wel wat. Het heeft er in de praktijk al toe geleid dat mensen hun bestelling van de iPhone 6s hebben geannuleerd, om de afwikkeling van deze zaak nu af te wachten.

Chipworks ontdekte een week geleden dat Apple twee A9-chips heeft gebruikt voor de iPhone 6s. Die van Samsung bleek met een ander productieproces te zijn gemaakt (14nm), was fysiek kleiner en op papier geavanceerder. Maar na de eerste tests bleek dat de chip van TSMC juist beter is: de performance is ietsje beter en de batterijduur is merkbaar beter.

Bekijk ook

'Verschillen A9-chips nauwelijks merkbaar bij alledaags gebruik'

De iPhone 6s kan twee verschillende soorten A9 chips bevatten, en dat zorgt voor ophef. YouTubers hebben de twee chips vergeleken in alledaagse situaties, en daaruit blijkt dat het allemaal nog wel meevalt.
Bekijk ook

Welke A9-chip zit er in jouw iPhone 6s?

Er zijn in de iPhone 6s twee varianten van de A9-chip toegepast. Die van TSMC is beter dan de A9 van Samsung. Maar hoe achterhaal je welke A9-variant er in jouw iPhone 6s zit?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

56 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.