‘Apple en Warner Music sluiten deal voor iRadio-muziekstreaming, klaar voor WWDC’

Apple en Warner Music hebben een deal gesloten voor een muziekstreamingdienst (iRadio). Dat beweren CNET, WSJ en NYT na gesprekken met insiders. Apple wil de iRadio-dienst al op WWDC introduceren.

iradio-logoCNET, Wall Street Journal en New York Times hebben vannacht bekendgemaakt dat Apple een muziekstreaming-deal met Warner Music heeft gesloten. Daarmee wordt het voor Apple haalbaar om tijdens WWDC de nieuwe iTunes-dienst aan te kondigen, die in het spraakgebruik de naam ‘iRadio’ heeft gekregen. Zowel CNET als NYT en WSJ beweren dat ze voldoende bevestiging van insiders hebben gekregen. Apple zou eerder al een iRadio-deal met Universal Music hebben gesloten. Sony is dan nog het enige grote muzieklabel waarmee nog overeenstemming moet worden bereikt.


De streaming muziekdienst kan alleen een succes worden als Apple voldoende muzieklabels aan boord heeft. Dat betekent dat Apple minimaal hetzelfde muziekaanbod moet hebben als de twee grootste aanbieders van dit moment: Spotify (Europa, VS) en Pandora (alleen VS). Apple heeft met alle genoemde muzieklabels al afspraken om muziek via iTunes aan te bieden, maar heeft moeite om de rechten aan te kopen om de muziek ook streaming aan te bieden. Wat de zaak gecompliceerd maakt is dat Apple aparte deals moet sluiten met de labels en hun publishing-takken. Zo zou Apple wel een deal hebben gesloten met Universal Music voor de muziekopnames, maar niet met de Universal-publishers voor de songwriting-rechten. De deal met Warner Music heeft wel betrekking op beide rechten. Bij Sony moet Apple overeenstemming bereiken met Sony Music Entertainment, maar ook met de aparte publishing-tak Sony/ATV.

Volgens de deal die nu met Warner Music is gesloten krijgt het label 10% van de advertentie-opbrengsten, meer dan twee keer zoveel als het percentage (4%) dat Pandora betaalt. Dat Apple instemt met de voorwaarden die door de muziekindustrie zijn gedicteerd, kan erop wijzen dat Apple haast wil maken om tijdens WWDC al een aankondiging te doen. En nu Warner over de brug is, zouden andere deals snel kunnen volgen. Een andere partij waarover in het verleden werd gepraat is Beats Electronics LLC, bekend van de headsets. Apple zou interesse hebben gehad in een streaming muziekdienst met de naam Project Daisy, die hip-hop producer Dr Dre en muziekmagnaat Jimmy Iovine wilden oprichten. Mogelijk is ook dat een partner in het iRadio-project. Eddy Cue, verantwoordelijk voor de iTunes Music Store, en CEO Tim Cook waren aanwezig bij een overleg met Iovine, waarbij Apple interesse toonde in het businessmodel en de uitrolplannen van Daisy.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.