TrueDepth iPhone X camera

‘Apple heeft eisen voor Face ID versoepeld’ [update: Apple ontkent]

Appel zou de eisen voor de TrueDepth-camera hebben verlaagd, om voldoende stuks van de iPhone X te kunnen produceren. Daardoor is Face ID wel iets minder nauwkeurig geworden.

Apple zou de eisen die worden gesteld aan de Face ID-gezichtsherkenning iets hebben verlaagd. Dat zeggen bronnen van Bloomberg. De eisen die Apple aan fabrikanten stelt zijn iets versoepeld om te zorgen dat er genoeg onderdelen zijn voor de productie van de iPhone X. Daardoor zou de nauwkeurigheid wel iets lager uitvallen dan aanvankelijk werd voorspeld. Bij de aankondiging van Face ID vertelde Apple dat er een kans van 1 op 1 miljoen is om als niet-eigenaar toegang te krijgen tot het toestel. Bij Touch ID is dat 1 op 50.000.


Update 18:15 uur: Apple heeft ontkend dat ze de eisen aan de Face ID-sensor hebben verlaagd. Je hoeft wat Apple betreft dus niet bang te zijn dat de gezichtsherkenning straks opeens een stuk minder goed werkt dan beloofd. In een reactie stelden ze:

Bloombergs claim that Apple has reduced the accuracy spec for Face ID is completely false and we expect Face ID to be the new gold standard for facial authentication.

TrueDepth iPhone X camera

Eisen voor Face ID versoepeld

Door de verlaging van de eisen hoeven toeleveranciers minder tijd te besteden aan het testen. Daardoor konden ze meer en sneller produceren, beweert Bloomberg. Het zou gaan om een kleine aanpassing, waardoor de nauwkeurigheid maar een klein beetje is afgenomen. In hoeverre dat problemen oplevert zal over ruim een week blijken, als de eerste exemplaren van de iPhone X worden uitgeleverd.

Bloomberg denkt dat Face ID ondanks de lagere eisen nog steeds nauwkeuriger is dan Touch ID. Apple zou de maatregelen hebben genomen om voldoende TrueDepth-camera’s te kunnen maken. Deze bestaat uit een dotprojector, die dertigduizend puntjes op het gezicht projecteert om hiervan een 3D-beeld te maken. Juist bij dit onderdeel is de nauwkeurigheid erg belangrijk, want een afwijking van enkele micrometers kan leiden tot een minder accurate herkenning van het gezicht.

TrueDepth iPhone X

De laser die in de dotprojector wordt gebruikt, wordt geproduceerd door meerdere partijen waaronder Finistar, Lumentum en II-VI. Omdat Finistar niet tijdig aan de eisen kon voldoen zou Apple afhankelijk zijn geworden van de twee andere leveranciers. Maar ook verderop in het productieproces zouden knelpunten zijn opgetreden, namelijk bij de assemblage van de dotprojectors. Die bleken zo kwetsbaar dat 80% van de geproduceerde dotprojectors onbruikbaar bleek. Inmiddels zou dit zijn verbeterd naar 50%.

De iPhone X pre-order start aanstaande vrijdag, waarbij er naar verwachting tussen de twee en drie miljoen stuks beschikbaar zijn. Een week later start de officiële verkoop, waarbij Apple belooft dat er ook in de winkels nog wat iPhone X voorraad zal zijn. Maar veel is het niet.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 25 oktober: Reactie Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2017, 18:30
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone X, truedepth

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X
23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.