Intel 5G-netwerken

Gerucht: ‘Apple wacht tot minstens 2020 met eerste 5G-iPhone’

Opnieuw zijn er geruchten die erop wijzen dat de eerste 5G-iPhone nog wel even op zich laat wachten. Apple zou tot minstens 2020 willen wachten, omdat ze bang zijn voor verbindingsproblemen en slechte dekking.

Begin november schreven we al over een gerucht dat de eerste 5G-iPhone in 2020 verschijnt. Nu zijn er opnieuw bronnen die stellen dat het nog minstens twee jaar duurt voordat het zover is. Volgens Bloomberg wacht Apple tot minstens 2020 met het uitbrengen van de eerste iPhone met ondersteuning voor 5G. Het kan daardoor nog wel tot september 2021 duren.

‘Eerste iPhone met 5G op zijn vroegst in 2020’

Met het ondersteunen van de nieuwste draadloze technieken is wel gebleken dat Apple meestal niet de snelste was. Veel concurrerende smartphones ondersteunen hogere mobiele snelheden en bij de introductie van 3G en 4G was de iPhone ook zeker niet de eerste. Apple wacht daarom liever minstens een jaar na de uitrol van dergelijke nieuwe technologieën voordat de iPhone dit ondersteunt. Dit stellen anonieme bronnen.

Uit ervaring is gebleken dat deze aanpak niet de slechtste keuze was. Nieuwe netwerken en de eerste toestellen die dit ondersteunen, kampen vaak met allerlei problemen zoals een slechte dekking. De beslissing om tot minstens 2020 te wachten, kan bovendien te maken hebben met de strijd van Apple met Qualcomm, één van de bekendste leveranciers van 5G-chips. Apple zou 5G-chips van Intel willen gebruiken, die pas in de loop van 2019 beschikbaar zijn.

Intel 5G modems

Volgens analisten kan de langzame uitrol van 5G bij Apple voor problemen zorgen. 5G zou één van de belangrijkste vernieuwingen zijn in toekomstige smartphones en door daar langer mee te wachten loopt Apple achter op concurrerende modellen. In het verleden had Apple daar minder last van, omdat er andere functies waren waarmee Apple voorop liep, zo stellen de analisten.

Voor Nederlandse gebruikers zal het gemis van 5G in de iPhone de komende jaren waarschijnlijk weinig verschil maken. De meeste providers zijn nog met proeven bezig en het duurt nog wel een paar jaar voordat er een grootschalig 5G-netwerk klaar staat. Dat heeft ook te maken met de veilingen van de overheid. De belangrijke 3,5GHz-freqeuentie voor 5G is nu nog in gebruik door de inlichtingendiensten. Deze veiling staat gepland voor ergens in 2019, dus het netwerk zou op zijn vroegst ook pas in 2020 klaar zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2018, 12:55
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp 5g

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.