Mockup van de iPhone 7.

‘Apple bestelt 30% minder iPhones dan vorig jaar’

Apple zou volgens Taiwanese bronnen 30% minder iPhones besteld hebben ten opzichte van een jaar geleden. Mogelijk komt dit door de lagere vraag naar iPhones, gezien het aandeel iOS in het tweede kwartaal gedaald is ten opzichte van een jaar eerder.

De iPhone 7 komt nu langzaam in zicht, maar de nieuwe versie zou wel minder spectaculair worden dan voorgaande jaren. Volgens Digitimes speelt Apple hierop in en zou het bedrijf 30% minder iPhones bestellen bij Taiwanese leveranciers dan het jaar ervoor. Ook zou dit mogelijk een gevolg kunnen zijn van een verkoopdaling ten opzichte van vorig jaar.

Mockup van de iPhone 7.

‘Minder bestelde iPhones door lagere verkoopcijfers’

Volgens Digitimes zou Apple aan Taiwanese toeleveranciers lagere prijzen vragen, ondanks dat de totale hoeveelheid van bestelde iPhones 30% lager zouden zijn dan een jaar eerder. Normaal kunnen prijzen juist verlaagd worden bij grotere hoeveelheden, maar in dit geval zou Apple ook lagere quota aangevraagd hebben. Taiwanese bedrijven gaan hier echter niet in mee. TSMC, de fabrikant die dit jaar zeer waarschijnlijk de enige maker is van de nieuwe A10-chip, zou zijn prijzen niet hoeven te verlagen omdat Apple geen goede alternatieven heeft.

Het bericht dat de hoeveelheid bestelde iPhones 30% lager is dan vorig jaar, hoeft overigens niet meteen te betekenen dat de voorraden een stuk lager liggen. Apple heeft meerdere leveranciers waar ze onderdelen bij kunnen bestellen, dus het aantal bestelde onderdelen bij een groep leveranciers heeft niet per se direct invloed op de totale voorraad iPhones die in september beschikbaar zouden zijn. Een eerder onderzoek beweerde bijvoorbeeld dat de iPhone juist afstevent op een verkooprecord, omdat er in september meer mensen zijn met een iPhone van twee jaar of ouder.

Marktaandeel iOS gedaald

Wel past het bericht bij de huidige trend in verkoopcijfers. Uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner blijkt dat Apple’s aandeel in de algehele smartphonemarkt in het tweede kwartaal van 2016 gedaald is ten opzichte van een jaar eerder. Waar dit aandeel wereldwijd vorig jaar nog op 14,6% zat, is dit aandeel dit jaar gedaald naar 12,9%. Ook in verkoopaantallen is dit terug te zien, van ruim 48 miljoen naar ruim 44 miljoen dit jaar. Mogelijk speelt Apple in op deze daling door minder iPhones te bestellen, omdat de verwachte vraag wat lager zou liggen dan vorig jaar.

Marktaandelen van besturingssystemen van smartphones in het tweede kwartaal van 2016 en 2015.

Hoeveel exemplaren van de iPhone 7 Apple uiteindelijk zal verkopen, zal in september blijken. De nieuwe iPhone 7 zou ergens begin september aangekondigd worden, waarna hij in de weken daarna beschikbaar komt in de eerste groep landen. Los van een nagenoeg identiek design van de iPhone 7 ten opzichte van de iPhone 6s, moet de nieuwe iPhone het zonder koptelefoonaansluiting doen, krijgt de Plus-versie een dubbele cameralens en wordt er mogelijk een drukgevoelige homeknop toegevoegd. Het aanstaande evenement is nog niet aangekondigd, maar we kijken wel alvast vooruit wat Apple tijdens dit iPhone-event mogelijk aan gaat kondigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2016, 14:50
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.