Malware op de Mac

Nieuwe Mac-malware treft vooral onoplettende gebruikers

Mac-gebruikers die het programma Advanced Mac Cleaner downloaden, lopen de kans om getroffen te worden door malware. Door deze software worden er ongevraagd allerlei extra apps gedownload.

Er is weer nieuwe malware voor de Mac gevonden. Deze keer bij een app genaamd Advanced Mac Cleaner, een stukje software die beweert je Mac soepeler en foutloos te laten draaien. Bij het downloaden van deze software, wordt er ook extra software geïnstalleerd, waardoor Mac-gebruikers om de tuin geleid kunnen worden en er allerlei overbodige apps op je Mac gezet worden.

Malware op de Mac

Advanced Mac Cleaner zorgt voor malware

De malware werd ontdekt door Thomas Reed van Malwarebytes. De malware schuilt zich op een pagina van het programma Advanced Mac Cleaner. Na het downloaden van dit programma, wordt er ook een app genaamd Mac File Opener geïnstalleerd. In eerste instantie lijkt deze weinig te doen, maar na verder onderzoek blijkt dat de app wel degelijk kwaad kan. Mac File Opener kan overweg met 232 verschillende bestanden. Als een gebruiker een bestand opent waarvoor geen geschikt programma gevonden wordt, komt er een venster in beeld dat veel lijkt op het standaard scherm dat door de Mac wordt weergegeven als er geen geschikte app beschikbaar is.

Deze pop-up leidt echter naar een specifieke website waar andere kwaadwillende apps geïnstalleerd worden. Het installeren van deze programma’s wordt niet tegengehouden door Apple’s Gatekeeper, omdat de apps een geldig ontwikkelaarscertificaat lijken te hebben. Kijk dus uit met het downloaden van programma’s als Advanced Mac Cleaner, want het is niet de eerste keer dat zo’n app voor problemen zorgt.

MacKeeper zorgt ook voor problemen

MacKeeper is een soortgelijke app die door opdringerige reclame vaak op het internet voorbij komt. Deze app is lastig te verwijderen en gebruikers werd vaak gedwongen om de betaalde versie te installeren om je Mac sneller te maken. In veel gevallen wordt je Mac juist trager, waardoor de app alleen maar voor problemen kan zorgen. Tot overmaat van ramp bleek dat data van 13 miljoen MacKeeper gebruikers gelekt was.

We kunnen dan ook niet genoeg benadrukken dat het niet verstandig is om apps als MacKeeper en Advanced Mac Cleaner te downloaden. Als je op zoek bent naar een app om je Mac op te ruimen, dan zijn er in de Mac App Store genoeg alternatieven te vinden. Een app als CleanMyMac 3 is ook prima te gebruiken. Het is aan te raden om apps als Advanced Mac Cleaner direct van je Mac te verwijderen, net als apps als Mac Adware Remover of Mac Space Reviver.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2016, 16:38
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerp malware
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.