App Store close-up

App Store-bug opgelost, eerder gekochte apps zijn weer terug te vinden

Apple heeft een bug met de App Store opgelost, waardoor je oudere apps niet meer kon downloaden via de aankoophistorie. De afgelopen week leidde de bug tot heel wat ophef.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

App Store close-upDoor een bug in de App Store waren eerder gedownloade apps niet langer in je aankoophistorie te vinden. De bug leidde de afgelopen dagen tot nogal wat ophef, vooral bij dure games. Mocht je ook bepaalde apps kwijt zijn, dan is er goed nieuws: nu de bug is opgelost komen ze gaandeweg weer beschikbaar in je aankoopgeschiedenis. Een soortgelijke bug trof de afgelopen dagen de Mac App Store, waardoor dure software zoals Aperture niet meer te downloaden was. Die fout was al eerder opgelost.

In de App Store zijn eerdere aankopen nu weer gewoon terug te vinden via de App Store-app. Op de iPhone vind je de eerdere aankopen via het tabblad Updates > Aankopen en op de iPad is een apart tabblad Aankopen aanwezig. Verdere uitleg vind je in het volgende artikel:

Nog niet alle apps zijn nog terug te vinden, omdat Apple nog bezig is om het probleem te herstellen. Heb dus even geduld als jouw favoriete app nog niet terug te vinden is.

Ophef over verdwenen games

De afgelopen dagen was er nogal ophef, vooral via de gamesite Touch Arcade. Het balletje kwam aan het rollen toen een aantal grote gameuitgevers besloten om enkele dure games offline te halen. De game Bioshock was bijvoorbeeld uit de App Store gehaald en verdween vervolgens ook uit de aankoophistorie. Spelers hadden ooit €13,99 voor deze game betaald en wilden Bioshock ook op hun nieuwe iPhone 6s kunnen installeren. Helaas werkte dat niet: de app was verdwenen uit de aankoophistorie. Touch Arcade brieste: “Apple moet in actie komen, voordat het vertrouwen van consumenten volledig is weggevaagd”. Een week lang plaatste de website nieuwtjes over het ‘drama’, met plaatjes van rotte appels.

verrotte-appelHet ‘schandaal’ werd nog wat extra aangewakkerd toen woensdagavond de concurrerende website PocketGamer beweerde dat ze een officiële verklaring van Apple hadden ontvangen. “Apple staat niet langer toe dat consumenten games en apps opnieuw downloaden, die uit de App Store zijn verwijderd”, schreef de website. Ze noemden daarbij games zoals The Walking Dead van Telltale en Monkey Island 2 van Disney. Die verklaring van Apple bleek niet te kloppen en Touch Arcade moest diep door het stof, omdat ze zich hadden gebaseerd op een valse verklaring. “Er is geen wijziging in beleid”, aldus Apple. De eerder gekochte apps zijn gewoon terug te vinden. Het kan alleen even duren totdat de bug is opgelost.

Waarom je apps soms wel en niet opnieuw kunt downloaden

Ontwikkelaars bepalen zelf of een app in de App Store zichtbaar is (tenzij Apple een app moedwillig verwijdert, maar dat is een ander verhaal). Ontwikkelaars hebben twee opties om hun app te verwijderen:

  • Remove from sale: dit zorgt ervoor dat de app niet meer in de App Store te vinden is, maar nog wel gedownload kan worden via de aankoopgeschiedenis.
  • Permanent verwijderen: dit is noodzakelijk als een app gekoppeld is aan een webdienst die niet meer bestaat. Denk bijvoorbeeld aan Hyves.nl of Netlog.be, twee sociale netwerken die niet meer in hun huidige vorm bestaan. De Hyves-app werkt dan ook niet meer. Zo zijn er wel meer apps en diensten die bijvoorbeeld failliet zijn gegaan of zijn overgenomen.

Bij betaalde apps en games kun je meestal nog een oude versie downloaden via de aankoophistorie. Lukt dat niet, dan kun je altijd een oude versie van een app installeren, mits je regelmatig een backup via iTunes hebt gemaakt. Hoe dat werkt, lees je in onderstaande tips.

Het verhaal over het niet meer kunnen downloaden van games leverde verontwaardigde reacties op bij pro-Apple-bloggers, die de negatieve berichtgeving niet begrepen:

Het blijkt dat er bij Tweetbot 3 en Peace iets heel anders aan de hand was, waardoor ze niet werden getroffen door de App Store-bug, waardoor oude aankopen niet zichtbaar waren. De ontwikkelaars van beide apps maakten gebruik van een truc, om toch te zorgen dat de apps nog beschikbaar waren via de aankoophistorie:

  • De ontwikkelaar van Tweetbot 3 zorgde dat de app beschikbaar bleef in de App Store in één onopvallend land (Burkina Faso). Dit zorgde ervoor dat gebruikers overal ter wereld de app nog konden downloaden via hun aankoophistorie. De app was echter niet meer zichtbaar in de normale App Stores wereldwijd (behalve dan in Burkina Faso, maar het aantal Apple-gebruikers in dat land is relatief gering).
  • De ontwikkelaar van Peace had de app weliswaar uit de App Store gehaald, maar had deze een nieuwe publicatiedatum meegegeven die ver in de toekomst ligt. Dit zorgde ervoor dat de app toch nog terug te vinden was via de aankoophistorie, maar niet meer zichtbaar was in de App Store zelf.

Hiermee komt een einde aan een ‘schandaal’ dat eigenlijk geen schandaal was. Het enige wat je je nog kunt afvragen, is of er nou werkelijk sprake was van een bug of een feature. Misschien was Apple wel van plan om al die oude apps niet meer beschikbaar te maken en besloten ze na de boosaardige berichtgeving op Touch Arcade die beslissing toch maar weer terug te draaien. Maar gezien de eerdere bug in de Mac App Store is het geloofwaardiger dat het bij de App Store voor iOS ook gewoon een bug was, die nu pas is opgelost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2015, 14:00
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.