iPhone draadloos opladen

Onderdelen voor draadloos opladen zitten al in iPhones verwerkt

Apple heeft een techniek gepatenteerd waarbij bestaande iPhone-onderdelen gebruikt kunnen worden om het toestel draadloos op te laden. Hoe werkt dit precies, en hoe groot is de kans dat de iPhone 7 deze techniek benut?

iPhone draadloos opladen
Een van de functies die veel gebruikers dolgraag in de iPhone 6s en iPhone 6s Plus hadden gezien, is de mogelijkheid om de iPhone draadloos op te laden. Een patent van Apple laat vandaag zien dat hier wel degelijk aan gewerkt wordt, en dat de functie helemaal geen nieuwe hardware nodig heeft om te kunnen gebruiken.

In het patent dat het U.S. Patent en Trademark Office toekende, beschrijft Apple een techniek waardoor draadloos opladen mogelijk wordt door elektrische onderdelen die al in de speakers, microfoons en de Taptic Engine van bestaande iPhones zitten.

Nieuwe functie voor bestaande onderdelen

Het systeem werkt zo. Een speciale ‘Transmitter Coil‘ kan door verbinding te maken met de ‘Receiver Coil’ het apparaat van stroom voorzien. Deze spoelen die in huidige iPhone-onderdelen zitten, zouden daar in principe al voor gebruikt kunnen worden om verbinding te maken met een dergelijke Transmitter Coil.

Apple heeft deze spoelen overigens niet zomaar alvast in bestaande iPhones gestopt, omdat ze ook gebruikt worden om andere functies te vervullen. Afhankelijk van de stroomfrequenties, voeren de spoelingen namelijk verschillende functies uit. Zo kan een frequentie ervoor zorgen dat een speaker een membraan laat trillen (en dus geluid voortbrengt), maar zorgt een hogere frequentie er bijvoorbeeld voor dat de inductielader geactiveerd wordt.

Draadloos-opladen-patent

Aan het idee zitten nog wel wat haken en ogen. Zo moet de lader op verschillende plekken contact maken met de iPhone, omdat de speaker en microfoon bijvoorbeeld al op verschillende plekken zitten. Ook is het de vraag of de bestaande coils in de iPhone groot genoeg zijn om voldoende stroom kunnen doorsluizen om het toestel in een acceptabele tijd op te laden.

Haken en ogen

Kijk bijvoorbeeld maar naar de Apple Watch, waarbij de magnetische lader heel wat tijd nodig heeft om de relatief kleine accu van 205mAh op te laden. Als je een zelfde snelheid nodig hebt voor een iPhone 6s zou je een hele tijd bezig zijn.

Zoals wel vaker het geval is bij patenten van Apple blijft het maar de vraag of een dergelijke techniek ooit gerealiseerd wordt, maar de hoop dat je in de nabije toekomst een iPhone zonder snoertje op kunt laden is hiermee nog niet vervlogen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2015, 12:44
Categorie Geruchten
Onderwerpen draadloos opladen, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.