Android beveiligingssleutel iOS

Je kunt nu veilig inloggen op iOS met een Android-telefoon

Android als vertrouwd apparaat voor 2-factor

Je kunt nu een Android-smartphone gebruiken als fysieke beveiligingssleutel voor tweefactorauthenticatie voor iOS. Het Android-toestel geeft daarbij toestemming om op het Google-account op je iPhone of iPad in te loggen.

Android voor tweefactor-authenticatie

Bij ‘Vertrouwd apparaat’ denk je misschien niet meteen aan een Android-smartphone. Maar er zijn natuurlijk mensen die een Android-toestel naast hun iPhone of iPad gebruiken, bijvoorbeeld via hun werk. Voor die mensen is er nu een nieuwe mogelijkheid: je kunt je Android-toestel als tweefactorauthenticatie-apparaat gebruiken om in te loggen op je iPhone of iPad. Sinds april bood Google die mogelijkheid al voor ChromeOS, macOS en Windows 10, nu is ook iOS eraan toegevoegd. Zo werkt het.

Het mooie van de eerdere oplossing was dat je niet afhankelijk was van een Bluetooth-koppeling, maar dat de goedkeuring werd geregeld via de Chrome-browser. Door beperkingen in iOS en vanwege het feit dat niet iedereen Chrome heeft geïnstalleerd, moest Google voor iOS iets anders verzinnen, namelijk gebruik maken van de Smart Lock-app.

Zo werkt het
Wil je inloggen op je Gmail of een andere Google-dienst op je iOS-toestel, dan stuurt de app een ping naar de Android-smartphone. Dit gebeurt via Bluetooth. Je bevestigt dat jij het bent en de Android-smartphone stuurt via Bluetooth weer een seintje terug naar het iOS-apparaat. Het inloggen is vervolgens gelukt.

Volgens Google is het handig voor mensen die een Android-smartphone en een iPad gebruiken, wat niet eens zo’n gekke combinatie is. Het werkt per direct op alle Google-accounts. Je hebt er een toestel met Android 7.0 of nieuwer voor nodig. Ook moet Bluetooth op beide apparaten ingeschakeld zijn.

Er waren tot nu toe weinig mogelijkheden om een fysieke (FIDO2) beveiligingssleutel in combinatie met een iPhone of iPad te gebruiken. Voor mensen die al een Android-telefoon op zak hebben is het een goedkope oplossing: zij hoeven geen extra geld uit te geven en beschikken vanaf nu over een tweestapsverificatie-methode die het inloggen een stuk veiliger maakt. En voor Google is het een mooie opsteker dat je naast je geliefde iPad gewoon een Android-toestel kan gebruiken.

Op Google’s weblog over G Suite lees je meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2019, 9:16
Categorie Diensten
Onderwerp google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.