Sign in with Apple

Google-topman vindt ‘Sign in with Apple’ beter dan wachtwoord gebruiken

Google-topman Mark Risher vindt dat mensen beter 'Sign in with Apple' kunnen gebruiken dan een wachtwoord. Hij vindt het een positieve ontwikkeling voor internet, maar benadrukte ook meteen dat Google's eigen inlogfunctie evenmin data verzamelt.

Google-topman enthousiast over ‘Sign in with Apple’

Google is bezig met een missie om privacyvriendelijker te worden in de ogen van het publiek. Dat moet een einde maken aan Google’s imago als dataverzamelaar. In een interview met The Verge benadrukt hoofd productmanagement Mark Risher nu, dat de inlogtool van Google geen data verzamelt. Net als Apple’s nieuwe inlogfunctie trouwens, waar hij veel waardering voor heeft. Liever dat, dan zelf wachtwoorden intikken.

Apple kondigde vorige week de nieuwe functie Sign in with Apple aan, waarmee je kunt inloggen bij apps en accounts zonder dat je je echte e-mailadres hoeft te geven. Het is een alternatief voor de al bestaande inlogopties van Google, Facebook en Twitter. Apple verzamelt daarbij geen data en stuurt zo weinig mogelijk data door naar de makers van de apps. Risher, die bij Google verantwoordelijk is voor de veilige inlogtool, gaf in een interview zijn mening.

Risher zegt dat Google’s tool niet zo datahongerig is als gezegd wordt en dat het niet wordt gebruikt voor advertenties. Het enige dat wordt vastgelegd is het moment van de authenticatie, zegt Risher. Die info wordt niet verder gedeeld. Volgens hem is Apple’s functie zelfs privacy-onvriendelijker, omdat het e-mails te zien krijgt die door de bedrijven naar jou worden verstuurd. “We moeten afwachten hoe dit uitpakt op details”, aldus Risher.

‘Beter dan een hergebruikt wachtwoord’

Hij legde vervolgens uit dat Google de lat erg hoog legt, maar beoordeeld wordt op basis van het slechtste gedrag in het Android-ecosysteem. De kritiek van Apple vond hij daarom wat vervelend, omdat zijn bedrijf zo hard z’n best doet. Maar toch ziet hij Apple’s functie als een welkome verbetering. “Zelfs als ze op de knop van onze concurrenten klikken bij het inloggen op sites, dan is dat nog steeds veel beter dan het intikken van een gebruikersnaam en wachtwoord, of meer gangbaar, een hergebruikte gebruikersnaam en wachtwoord.”

Sign in with Apple

Mensen vind het vaak wat eng om al hun data bij één bedrijf te stallen, of dat nu Apple of Google is. Daarbij wordt vaak de metafoor gebruikt van al je eieren in één mandje leggen. Maar Risher vindt een bank eigenlijk een betere metafoor. Je zou al je geld thuis kunnen verspreiden, in verschillende kasten, onder je matras of achter een schilderij. Maar de bank is een betere plek.

Veilig inloggen met Android
Vandaag kondigt Google ook een nieuwe functie aan: je kunt vanaf nu op je iPhone of iPad veilig inloggen met een Android-toestel. Android fungeert daarbij als fysieke beveiligingssleutel. Daarbij maak je gebruik van Google’s Smart Lock-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2019, 9:57
Categorie Diensten
Onderwerpen privacy, wachtwoord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.