Android-smartphone met apps

Opinie: Moet Apple zich zorgen maken om Google’s Instant Apps?

Google heeft haar Instant Apps aangekondigd, waardoor je apps niet langer hoeft te downloaden, maar delen ervan kunt streamen. Is dit een gevaar voor Apple's eigen App Store?
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

OPINIE – Google liet deze week veel stof opwaaien met haar aankondiging over Instant Apps tijdens Google I/O. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat je apps niet langer hoeft te downloaden om ze te gebruiken, je streamt ze namelijk. Klik simpelweg op een URL en de app is direct klaar voor gebruik. Een ontzettend mooie ontwikkeling, maar voor iOS-applicaties werkt het natuurlijk niet. Moet Apple zich zorgen gaan maken?

Android-smartphone met apps

Zijn Instant Apps een bedreiging voor Apple?

Jarenlang waren we niet anders gewend: je wilt een app gebruiken, gaat naar de App Store, downloadt en installeert hem. Dit proces werkt prima, al zitten er wel wat nadelen aan. Iedere app neemt bijvoorbeeld ruimte in op je telefoon en het downloaden en installeren duurt soms wat lang. Bovendien kan de App Store tijdelijk onbereikbaar of traag zijn door bijvoorbeeld een bug en sommige apps zijn gewoon niet te vinden. Bovendien: wie wil er nu een app downloaden als je hem maar één keer hoeft te gebruiken?

Dit zijn Instant Apps

Allemaal nadelen waar Google iets aan wil doen, zo werd bekend tijdens haar jaarlijkse evenement. Met Instant Apps hoef je niets meer te downloaden. Je klikt op een URL en het deel van de app dat je nodig hebt opent. Wil je bijvoorbeeld een video kijken die in een app staat? Dan wordt alleen die video gedownload en kun je hem snel bekijken. Hoeveel ruimte dit inneemt is nog niet helemaal duidelijk, al gokken Michael Siliski and Ficus Kirkpatrick van Google dat het onder de 4 MB blijft. Vrijwel niet noemenswaardig dus, zeker in vergelijking met de huidige apps.

Instant Apps gaan waarschijnlijk voor een kleine revolutie zorgen. Het gat tussen web apps – die alleen in een browser draaien en je dus nooit hoeft te installeren – en native apps – de applicaties die je uit de App Store haalt – wordt hierdoor een stuk kleiner. Bovendien krijgen de talloze ontwikkelaars zo weer een kans dat mensen hun apps daadwerkelijk gaan gebruiken, want de drempel om hem te downloaden is weg. Uiteindelijk doel van Google? De gehele app store zoals we hem nu kennen van de kaart vegen.

Allemaal voordelen dus, maar helaas zijn Instant Apps er (voorlopig?) alleen voor Android. En dat is slecht nieuws voor Apple, die veel omzet uit haar App Store haalt. Als mensen liever voor Instant Apps kiezen, kunnen ze misschien wel gebruikers kwijtraken aan deze feature. In ieder geval, dat is een gedachtegang die nu rondgaat. Maar is dat wel zo?

Voorlopig weinig problemen voor Apple
Instant AppsAls we even logisch nadenken, zien we al snel dat Apple in feite weinig te vrezen heeft van de Instant Apps, of in ieder geval voorlopig. Apple-gebruikers staan er om bekend om over het algemeen behoorlijk loyaal te zijn aan het bedrijf en zullen niet zomaar overstappen naar Android. Bovendien is die overstap niet eenvoudig, want Android werkt toch echt anders dan iOS. Velen zullen geen zin hebben om een nieuw besturingssysteem te leren kennen, waardoor ook de wat minder loyale groep waarschijnlijk bij Apple blijft hangen.

Nadeel is dat die Instant Apps natuurlijk niet betaald zijn, en Apple haalt veel omzet uit die betaalde apps. Daardoor is het belangrijk dat mensen die apps daadwerkelijk downloaden.

Moet Apple er iets mee?
Maar Apple kan hier wel een les uit trekken. Dat moeten ze zelfs. Want hoezeer we ook van Apple houden, dit is een feature waar veel gebruikers wel erg gelukkig van worden. iPhones hebben immers gelimiteerde opslagruimte en al die apps nemen er behoorlijk wat van in, terwijl we liever meer foto’s en video’s opslaan. Blijkt Instant Apps een succes te zijn, dan kan Apple niet achterblijven. iOS-gebruikers, of in ieder geval een deel ervan, gaan vanzelf eisen dat ook Apple met zo’n feature komt. En Apple houdt haar gebruikers graag gelukkig en doet graag mee met innovaties.

Dus heeft Apple iets te vrezen van Google’s Instant Apps? Voorlopig niet. Het overgrote deel van de gebruikers blijft voorlopig toch wel hangen bij het veiligere, eenvoudigere, prettige en bekende besturingssysteem. Maar willen ze hun gebruikers gelukkig houden, dan zullen ze op den duur met een eigen oplossing moeten komen. Dit kan namelijk zomaar de toekomst van apps zijn, en dan kan Apple echt niet achter blijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2016, 13:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.