Vouwbare iPhone

Analist voorspelt opvouwbare iPhone in 2020

Haha, die gekke analisten toch. Volgens een analist van Bank of America gaat Apple over zo'n twee jaar een vouwbare iPhone uitbrengen. Analist Wamsi Mohan verbleef een week in Azië waar hij bedrijven uit Apple's toeleveringsketen sprak. Hij denkt nu dat een opvouwbare iPhone haalbaar is... en wel in 2020 al.

Opvouwbare iPhone in 2020

Wamsi Mohan schreef voor America Merrill Lynch een rapport, na zijn gesprekken in Azië. Maar waarom een opvouwbaar toestel? Volgens de analist doet het apparaat tevens dienst als tablet en kun je het uitklappen, zodat je een apparaat ter grootte van een iPad krijgt. Het idee is misschien niet eens zo gek als het klinkt. In december 2016 kwamen er vanuit Korea ook al geruchten dat LG Display de massaproductie voor opvouwbare schermen had gestart. In oktober 2017 zou het bedrijf een overeenkomst met Apple hebben gesloten. LG heeft de afgelopen drie jaar al meerdere prototypes laten zien.


De meeste prototypes zien er niet echt realistisch uit, maar ze laten wel verschillende mogelijkheden zien. Zo zou je het scherm kunnen oprollen of dichtklappen zoals een boek. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van flexibele OLED-schermen, zoals in de iPhone X. Bij LCD-schermen is het niet mogelijk, omdat die technologie niet flexibel te maken is.

Oprollen of dichtklappen
Wat maar weinig mensen weten is dat de iPhone X zelfs al een flexibel OLED-scherm heeft. Langs de randen buigt het scherm om naar binnen. In dat gebogen gedeelte heeft Apple de technologie verstopt, zoals de controllerchip voor het scherm. Dit kun je niet met het blote oog zien, maar het geeft Apple wel de mogelijkheid om de rand rondom het scherm smaller te maken. Bij eerdere iPhones bevindt de controllerchip zich achter de bezel.

Vouwbare iPhone
Bovenstaande foto is een concept.

Het wil overigens nog niet zeggen dat de iPhone X al het antwoord biedt voor als Apple een vouwbare iPhone wil maken. Er liggen dan nog andere uitdagingen, zoals het moederbord en de batterij. Beide zijn nu niet flexibel en oprolbaar. Misschien dat Apple daarom eerder zal kiezen voor een scherm dat je kunt dichtvouwen in plaats van oprollen.
Uit diverse patenten bleek al eerder dat Apple wel nadenkt over vouwbare iPhones en ook concurrenten zoals Samsung zijn ermee bezig. Denk jij dat je in 2020 al een opvouwbare iPhone op zak hebt?

Samsung vouwbaar scherm

De grote vraag is nu of Mohan’s bevindingen een eerder gerucht bevestigen, of dat hij alleen maar anderen napraat. In november 2017 schreven we namelijk ook al dat Apple met LG aan opvouwbare OLED-schermen zou werken. Je raadt nooit in welk jaar die toestellen op de markt zouden moeten komen.

Bekijk ook

'Apple werkt met LG aan opvouwbare OLED-schermen voor iPhone van 2020'

Apple zou met LG samen werken aan een opvouwbaar OLED-scherm, bedoeld voor toekomstige iPhones van 2020. Daarmee wil Apple Samsung buitenspel zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.