Horace Dediu

Analist wil dat Apple toestellen gaat bundelen met diensten

Analist Horace Dediu wil dat Apple toestellen voortaan met maandbetaling gaat aanbieden, gebundeld met diensten zoals Apple Music en iCloud-opslag. Het zou zorgen voor een constante inkomstenstroom en minder seizoensgebonden pieken.

Toestellen bundelen met diensten

Analist Horace Dediu is een bekende naam als het om Apple gaat. De analist staat niet bekend om zijn spectaculaire voorspellingen, maar maakt vooral indruk met zijn grafieken die hij onder andere op Twitter publiceert (een voorbeeld zie je hieronder). Na het analyseren van de laatste kwartaalcijfers heeft Dediu een idee om te zorgen dat Apple minder afhankelijk wordt van de scherpe pieken in de iPhone-verkoop. In plaats van losse verkoop zou Apple toestellen moeten bundelen met diensten als Apple Music en extra iCloud-opslag en ze vervolgens voor een vast maandbedrag moeten aanbieden. Zou jij het zien zitten?

Stel je voor dat je €50 per maand aan Apple betaalt en in ruil daarvoor elk jaar een nieuwe iPhone krijgt, gebundeld met wat extra’s zoals Apple Music en een grotere iCloud-opslag. Eigenlijk is het niet eens zo’n gek idee, want bij veel providers betaal je al een vast maandbedrag voor het gebruik van je toestel. Bij Apple zou je er dan wat extra’s bij krijgen. Volgens analist Horace Dediu is het een prima idee, dat Apple eens zou moeten overwegen.

Het is ook toepasbaar op andere producten: elk jaar krijg je een andere iPhone, elke twee jaar een andere iPad en elke drie jaar een Mac. Het zou zelfs toepasbaar zijn op de Apple Watch, AirPods en andere producten. Apple heeft in de VS al een upgrade-programma waarbij je een iPhone in 24 maanden afbetaalt en daarna overstapt naar een nieuwe. Maar Dediu’s voorstel gaat nog een stap verder: je neemt als het ware een abonnement op het mogen gebruiken van een toestel en je bent altijd verzekerd van het nieuwste model.

Minder seizoensgebonden pieken
Volgens Dediu heeft het een aantal voordelen, ook voor Apple. Het bedrijf heeft nu namelijk te maken met sterk seizoensgebonden omzetcijfers. In de maanden oktober, november en december wordt er altijd een recordomzet gedraaid, terwijl het de maanden daarop weer afneemt. Daardoor verschijnen elk jaar in januari weer doemverhalen “dat Apple de productie moet terugschroeven”. Door de inkomsten meer over het jaar uit te smeren zou Apple minder te maken hebben met plotselinge pieken en dalen. Uit de kwartaalcijfers blijkt ook dat Apple steeds meer verdient aan diensten en dat de groei daarin veel geleidelijker is.

In onderstaande grafiek, die we altijd voor de nieuwste kwartaalcijfers maken, zijn goed de seizoensinvloeden te zien:


Bekijk grafiek Omzet Apple.

Als Apple zou kiezen voor het bundelen van hardware en diensten, zou dat een constante en voorspelbare inkomstenstroom opleveren. Voor gebruikers zou het ook een voorspelbaar maandbedrag betekenen. Nadeel is dat je niet meer de vrijheid hebt om te beslissen of je wilt overstappen. Je kunt moeilijker een jaartje overslaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2018, 14:48
Bron Bron Wall Street Journal
Categorie Diensten
Onderwerp analist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.