iPad Pro 9.7 inch

Schermtest bewijst: 9.7 iPad Pro heeft het allerbeste scherm

De 9,7-inch iPad Pro heeft volgens DisplayMate het allerbeste scherm dat ze ooit getest hebben. De kleurenweergave en de anti-reflectiecoating worden geroemd in dit uitgebreide onderzoek.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iPad Pro 9.7 inch
Apple heeft de 9,7-inch iPad Pro uitgerust met enkele nieuwe technieken voor het scherm en na grondige tests van DisplayMate blijkt dat dit zijn vruchten afgeworpen heeft. Het bedrijf omschrijft het scherm van deze nieuwste iPad als een top performing display en een grote upgrade ten opzichte van de iPad Air 2.

‘Kleurenweergave nagenoeg perfect’

Apple maakt bij de nieuwe kleine iPad Pro gebruik van dezelfde kleurruimte als in de digitale film­industrie. De kleurverzadiging ligt bij deze iPad Pro daardoor 25% hoger, wat meer natuurgetrouwe en levendigere kleuren op moet leveren. Uit de test blijkt dat dit inderdaad het geval is, waardoor DisplayMate de kleurenweergave van het scherm ongeëvenaard noemt en niet te onderscheiden is van perfectie. Ze noemen de kleurenweergave aanzienlijk beter dan bij elk ander mobiel scherm, monitor, televisie of UHD-TV.

Ook de helderheid van het scherm wordt geroemd. Het was al bekend dat de schermverlichting van de 9.7 iPad Pro gaat tot 500 nits, maar uit de test wordt zelfs een meting gedaan van 511 nits. Dit is een flink stuk hoger dan de 415 nits van de iPad Air 2, waardoor het scherm meer dan 20% helderder is. En kijken in zonlicht moet volgens DisplayMate ook een stuk minder problemen opleveren, want het scherm reflecteert veel minder dan bij de vorige modellen. Door de nieuwe gebruikte coating, reflecteert de nieuwe iPad Pro slechts 1,7%, terwijl dit bij de iPad Air 2 nog 2,5% was. In onze review van de kleine iPad Pro spraken wij ook al vol lof over de hogere helderheid.

De contrast-ratio van de iPad Pro is nagenoeg gelijk aan die van de iPad Air 2, waardoor alles op het scherm er goed uit ziet. Met veel licht is het contrast van het scherm van de kleine iPad Pro echter een stuk beter. Sterker nog, in deze situatie geeft de kleine iPad Pro het beste resultaat dat DisplayMate ooit gemeten heeft.

True Tone afhankelijk van voorkeuren van gebruiker

De kleine iPad Pro is uitgerust met de functie genaamd True Tone. Hierdoor kijkt het scherm naar het omgevingslicht, waarna het witpunt automatisch aangepast wordt, met als gevolg betere kleuren. Het bedrijf heeft wel metingen gedaan, maar geeft aan dat de kwaliteit van deze functie per persoon verschillend is, afhankelijk van de voorkeuren. Het bedrijf geeft wel aan dat deze functie de kleuren van het scherm wel aanzienlijk kan veranderen. Het bedrijf ziet dan ook liever een soort slider in de instellingen, zodat de gebruiker zelf kan bepalen in hoeverre het scherm moet reageren op omgevingslicht. Momenteel kun je de functie alleen aan- of uitzetten.

Het bedrijf houdt de mogelijkheid open dat Apple de verbeteringen van het iPad Pro-scherm doorvoert naar de iPhone 7. Zo zou de anti-reflectie coating toegepast kunnen worden op de iPhone 7, terwijl ook True Tone toegevoegd kan worden. Dit laatst kan echter alleen als Apple de Ambient Light-sensoren verbetert. Deze sensoren meten het omgevingslicht, waarna het scherm zichzelf automatisch aanpast.

De algehele conclusie van het scherm van de kleine iPad Pro is echter positief. Het bedrijf noemt dit het beste scherm dat ze ooit getest hebben en dat er verschillende records verbroken zijn. Het volledige rapport met alle technische details vind je op de website van DisplayMate. Eerder werd het scherm van de iPad mini 4 al aan tests onderworpen, waaruit bleek dat de reflectie ook hier een stuk minder was dan bij voorgaande modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2016, 19:13
Categorie iDevices
Onderwerp ipad pro

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.