Intel 5G modem

De eerste 5G-chips zijn in 2019 klaar, nu Apple nog

De versnelde uitrol van modemchips maakt het al in 2019 voor Apple mogelijk om de eerste iPhones met 5G op de markt te brengen. Maar het is de vraag of Apple die moeite wil nemen, nu er nog nauwelijks 5G-netwerken beschikbaar zijn.

5G-chips klaar voor 2019, nu Apple nog

Makers van 5G-chips zoals Qualcomm en MediaTek zijn eerder dan gepland in staat om te leveren. Ze hebben hun planning met een kwartaal naar voren geschoven. Dit maakt het in theorie mogelijk om eind 2019 een iPhone met 5G uit te brengen. Zo heeft Qualcomm de productie van alle 5G-chips naar voren geschoven omdat “een zekere leidende smartphoneleverancier” in 2019 twee 5G-smartphones op de markt wil brengen. Maar de kans is klein dat het hierbij om Apple gaat. De bewuste smartphones zijn namelijk gepland voor de eerste en tweede helft van 2019 en dat past niet bij Apple’s gebruikelijke releaseschema in september.


Bovendien is Apple momenteel niet in goede doen met Qualcomm: er lopen meerdere rechtszaken en de afgelopen tijd geeft Apple de voorkeur aan Intel. Alle iPhones van 2018 zijn dan ook voorzien van ‘Intel inside’, tenminste wat de modemchip betreft.

Eigenlijk heeft Apple geen reden om haast te maken. De ondersteuning voor providers is nog erg beperkt en zal tenminste tot 2020 beperkt blijven. Apple loopt meestal niet voorop met het ondersteunen van de nieuwste mobiele netwerkstandaarden. De allereerste iPhone was zelfs niet eens geschikt voor 3G en ook met 4G was Apple er relatief laat bij (iPhone 5 in 2012).

De volgende smartphone-fabrikanten hebben beloofd dat ze in 2019 met 5G aan de slag willen:

smartphones 5G

Qualcomm’s oplossing werkt met het Snapdragon X50 5G-modem en zal in 2019 klaar zijn. De Qualcomm-modems worden gebruikt in veel toestellen, waardoor er volgend jaar al een breed aanbod kan zijn. OnePlus heeft in ieder geval aangegeven dat ze één van de eersten willen zijn en dat zal waarschijnlijk ook gelden voor veel andere Chinese merken, die vaak de concurrentie willen overbluffen met nog snellere invoering van nieuwe technieken. 5G kan nuttig zijn voor toepassingen zoals Augmented Reality, waar ook Apple druk mee bezig is.

Bekijk ook

'Apple bereidt zich voor op iPhones met 5G-functies'

Apple werkt aan iPhone-prototypes voor de komende 5G-netwerken. Hybride 5G iPhones zullen rond 2019-2020 op de markt komen, waarschijnlijk voorzien van Intel's 5G-modems.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.