MacBook klep sensor

16-inch MacBook Pro bevat mysterieuze nieuwe sensor voor klep

De 16-inch MacBook Pro bevat een mysterieuze nieuwe sensor die de hoek van de klep meet. Deze zogenaamde 'lid angle sensor' is te vinden in een onderhoudsdocument dat naar geautoriseerde Apple Service Providers is gestuurd.

Zoals je eerder al kon lezen in de iFixit teardown van de 16-inch MacBook Pro bevat deze nieuwe laptop een groter scherm, een schaartoetsenbord, luidere speakers en een betere microfoon. Maar er zit ook een mysterieuze nieuwe sensor in. De sensor is inmiddels opgespoord door iFixit. Daarbij viel op dat de klep een magneet bevat, met een pijltje die de polariteit van het scharnier aangeeft. De vraag is alleen: wat moet je ermee?

Nieuwe sensor meet openen van klep

De naam wekt de indruk dat het een sensor is die bijhoudt hoe ver de klep open staat. De sensor zou ook gewoon gebruikt kunnen worden om te detecteren of het scherm open of dicht is, zodat je bijvoorbeeld bij het aansluiten van een externe monitor het scherm aan de binnenkant niet continu actief hoeft te zijn. Maar dat gebeurt al bij eerdere MacBooks, zonder dat deze sensor eraan te pas komt. Hiervoor is een zogenaamde Hall-sensor aanwezig. Deze nieuwe sensor lijkt geavanceerder.

MacBook klep sensor

iFixit vermoedt dat de sensor mogelijk ook kan worden gebruikt om diagnoses te stellen als er in de toekomst weer Flexgate-achtige klachten optreden, zoals eerder het geval was met MacBooks die een probleem met de achtergrondverlichting van het scherm kregen. Apple zou dan kunnen achterhalen hoe vaak de klep is geopend en gesloten, waardoor mogelijke slijtage aan de verbindingskabels beter verklaard kan worden.

16-inch MacBook Pro magneet sensor

Een verdere aanwijzing waar de sensor voor is bedoeld, is dat na een reparatie zowel het computerscherm als de sensor moeten worden gekalibreerd, voordat de reparatie gereed kan worden gemeld. De sensor bevindt zich bij het linker scharnier van de MacBook Pro. Tenslotte is er nog de mogelijkheid dat Apple in de toekomst een functie in macOS wil gaan inbouwen, die hiervan gebruik maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2019, 8:34
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ifixit, macbook, macbook pro, sensor, teardown

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.