iPhone Xr

Eerste indruk iPhone XR: heerlijke performance voor een mooie prijs

De iPhone XR is dit jaar dé iPhone voor iedereen. Met een snelle processor, groot scherm en uitstekende camera denken we dat veel mensen dit jaar gaan upgraden. In deze iPhone XR preview lees je over onze ervaringen.

iPhone XR review Prijs los toestel (vanaf €399,-) ⦁ Met abonnementRefurbished

We hebben de iPhone XR nu twee dagen in huis en met de aluminium rand, glazen achterkant en LCD-scherm voelt het meteen vertrouwd aan, maar tegelijk is er ook veel nieuw. In deze preview geven we een eerste indruk van de iPhone XR, zodat je kunt beslissen of dit jouw volgende toestel wordt. Dit is dé iPhone voor mensen die geen duizend euro voor hun nieuwe toestel willen uitgeven, maar wel willen profiteren van de vernieuwingen.

Update: inmiddels hebben we ook een iPhone XR review! Check die voor nog meer ervaringen en een uitgebreide video.

Bekijk ook

Review: iPhone XR

Lees in deze iPhone XR review onze ervaringen met Apple's nieuwste, kleurrijke iPhone. We vertellen je alles over het dagelijks gebruik, de vernieuwingen en hoe Apple erin geslaagd is om je een premium ervaring te geven voor een prima prijs!

iPhone XR preview met eendjes

Design: opvallende verschijning

 • Zes kleuren: wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood
 • Voor- en achterkant van glas, randen van aluminium
 • Afmetingen: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
 • IP67-rating

Je kunt bij de iPhone XR natuurlijk voor onopvallend zwart kiezen, maar wie durft kiest net als wij voor één van de knallende kleuren. Geel, rood en blauw vielen bij ons het meest in de smaak, terwijl koraal wat ons betreft een twijfelgeval is. Het is niet zalmroze en ook geen oranje, en voelt daarom wat onbestemd.

iPhone XR preview

De glazen achterkant en het aluminium frame doen meteen denken aan de iPhone 8, maar dan in een nieuwe uitvoering met smallere schermranden en een ‘notch’. De IP67-rating voor waterbestendigheid is ook gelijk aan de iPhone 8, net als de enkele cameralens aan de achterkant. Maar die camera is wel een stuk geavanceerder geworden. Opladen doe je met een Qi-lader en snelladen van je iPhone is ook mogelijk met een speciale lader, die je los moet aanschaffen.

Bekijk de verschillen tussen de iPhone 8 vs iPhone XR.

Bekijk ook

Verschillen tussen iPhone 8 en iPhone XR: welke kies jij?

De iPhone XR is Apple's nieuwste betaalbare iPhone en is in die zin de opvolger van de iPhone 8. Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 8 en de iPhone XR? In dit artikel bespreken we de overeenkomsten en de belangrijkste verschillen.

We denken dat vooral mensen die nu een iPhone 6 (Plus) of 7 (Plus) hebben, interesse zullen hebben om te upgraden. De iPhone XR is fysiek iets groter dan de 4,7-inch iPhones, maar je krijgt daar ook een veel groter scherm voor terug, dankzij de dunnere schermranden (bezels).

Scherm: LCD olé

 • 6,1-inch LCD scherm
 • 1792 x 828 resolutie, 326 ppi
 • Liquid Retina met True Tone
 • Haptic Touch (geen 3D Touch)

Het grotere scherm zal voor mensen die van een 4,7-inch iPhone komen even wennen zijn, maar dan wel in positieve zin. Het Liquid Retina-scherm is in feite een verbeterd LCD-scherm, maar met dezelfde pixeldichtheid als bij de iPhone 6 t/m 8. Brede kleurweergave en True Tone zorgen voor een uitstekende weergave, Al is het OLED-scherm van de iPhone XS natuurlijk wel iets mooier. Maar goed, die is dan ook driehonderd euro duurder, dus enig verschil mag er wel zijn.

In plaats van 3D Touch biedt de iPhone XR een drukgevoelig scherm met Haptic Touch. De mogelijkheden daarvan zijn nu nog erg beperkt, maar Apple wil Haptic Touch uitbreiden met meer functies. We hebben op dit moment nog niet echt vaak misgezeten.

iPhone XR preview eendjes

Iets anders is dat de iPhone XR wel HDR10 en Dolby Vision-materiaal kan afspelen, maar niet native. We hebben in een eerder artikel uitgelegd hoe dit zit. Als je Smart HDR-foto’s bekijkt zien ze er minder mooi uit als op een iPhone XS, maar de iPhone XR doet wel z’n best om zoveel mogelijk detail te laten zien. Wij vonden dit niet meteen een afknapper. Je ziet het verschil pas als je de iPhone XR naast een iPhone XS legt en goed kijkt. Het gaat erom wat je gewend bent.

Performance: hetzelfde als de XS

 • A12 Bionic processor
 • Keuze uit 64GB, 128GB en 256GB

Je moet bij de iPhone XR op een aantal punten inleveren, maar dat geldt zeker niet voor de performance. Je vindt in de iPhone XR dezelfde A12 Bionic processor als in de duurdere modellen. We zullen deze processor de komende dagen verder aan de tand voelen en dan ook natuurlijk ook naar de batterijduur kijken. We hebben de afgelopen weken een iPhone XS gebruikt en hebben voor nu geen terugval in performance gemerkt toen we de XR gingen gebruiken.

iPhone XR hands on

Handig is dat je bij de iPhone XR ook keuze hebt uit 128GB opslag. Wat ons betreft het beste compromis tussen een toekomstbestendige hoeveelheid opslag en niet te veel betalen. Wat draadloos opladen betreft heeft Apple de opslaadspoel aan de achterkant groter gemaakt, zodat je minder hoeft te schuiven tot je het geruststellende oplaadgeluidje hoort. Het opladen gaat echter het snelst als je de iPhone mooi in het midden ligt.

Enkele camera: niet voor je kattenfoto’s

 • 12-megapixel camera met f/1.8 diafragma
 • Grotere 1.4µm pixels (was 1.2µm)
 • Smart HDR
 • Portretfunctie met achteraf scherpte van achtergrond aanpassen
 • Verbeterd bokeh-effect
 • Dezelfde 7-megapixel selfiecamera als op de XS

Het goede nieuws is dat de iPhone XR dezelfde selfiecamera heeft als de duurdere XS en ook precies dezelfde functies biedt, zoals portretten maken. Aan de achterkant vind je ook dezelfde 12-megapixel camera met groothoeklens en optische beeldstabilisatie die je op de XS vindt. Je hebt er alleen maar eentje van, terwijl de XS nog een tweede camera aan boord heeft. Qua functies zijn er in feite maar twee beperkingen: de XR kan niet optisch zoomen en de portretfunctie herkent alleen mensen, geen dieren, maaltijden, bloemenvazen of Steve Jobs-poppen. Bij portretbelichting heb je keuze uit drie effecten in plaats van vijf. De twee varianten van toneellicht zijn bij dit toestel niet mogelijk.

iPhone XR portret Steve Jobs-pop

Dat zijn beperkingen die we heel acceptabel vinden, gezien het grote prijsverschil. Foto’s van een kat zijn toch meestal geen kunststukjes die je wilt gaan inlijsten en het toneellicht levert naar onze mening toch vaak een nep-effect op. Wil je toch toneellicht, dan kun je daarvoor wel de selfiecamera gebruiken.

Omdat je met de groothoeklens in plaats van de telefotolens schiet, moet je bij portretten wel fysiek iets dichterbij de geportretteerde gaan staan. Hoe dit in de praktijk uitwerkt, zul je lezen in onze uitgebreide cameratest in onze latere iPhone XR review. Onze eerste ervaringen zijn dat de iPhone XR dankzij Smart HDR toch behoorlijk mooie foto’s maakt en in het donker zelfs nog iets beter presteert dan de XS. Hoe dat kan, daarover publiceren we binnenkort een artikel.

iPhone XR geel en wit

Conclusie iPhone XR preview

De iPhone XR is wat ons betreft op dit moment de beste iPhone voor je geld. Je krijgt veel functies die ook op de iPhone XS aanwezig zijn, al zijn er natuurlijk wel wat punten waarop is bespaard. Wil je de allerbeste iPhone die momenteel verkrijgbaar is en mag het wat kosten, dan zul je vermoedelijk al voor de iPhone XS hebben gekozen.

Maar niet iedereen heeft meer dan duizend euro over voor een nieuwe iPhone en dan is de iPhone XR wat ons betreft de beste keuze. Qua performance heb je precies dezelfde ervaring en als je van een iPhone 7 of iPhone 8 komt ga je er op veel punten op vooruit. Voor mensen die het nieuwste design en de nieuwste functies willen, is dit de iPhone die je moet hebben.

Op 26 oktober gaat de iPhone XR in de verkoop. Kijk in onderstaande artikelen waar je het beste iPhone XR abonnement kunt vinden en waar je het beste terecht kunt voor een losse iPhone XR. Of check hieronder de iPhone XR prijzen.

Bekijk ook

iPhone XR met abonnement: kies je favoriete provider!

Vergelijk hier de iPhone XR abonnementen van Nederlandse providers. Check de databundels, levertijden en beschikbaarheid en bekijk ons koopadvies bij het uitzoeken van een iPhone XR met abonnement dat bij jou past!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020
Onderwerp