Haptic Touch

Apple wil Haptic Touch op termijn uitbreiden met meer acties

De iPhone XR werkt niet met 3D Touch, maar met Haptic Touch. Vooralsnog geeft dat weinig mogelijkheden voor interactie, maar Apple is van plan om het op termijn verder uit te breiden.

Haptic Touch is een alternatief voor het gebruikelijke 3D Touch. Hoewel alternatief… vooralsnog kun je er niet zoveel mee. Haptic Touch is in feite het langer indrukken van het scherm, waarna je een trilling voelt van de Taptic Engine. Het lukte Apple niet om 3D Touch voor elkaar te krijgen op de iPhone XR en tegelijk het scherm bijna randloos te maken. Maar niet getreurd: Apple is van plan om de mogelijkheden van Haptic Touch gaandeweg uit te breiden.


Haptic Touch nu nog beperkt
Je kunt Haptic Touch op een paar plekken gebruiken, bijvoorbeeld op het toegangsscherm voor de zaklamp en de camera. Ook in het Bedieningspaneel kun je met Haptic Touch op het scherm drukken om extra functies en menu’s te zien.

In het iPhone XR review dat dinsdag door The Verge’s werd gepubliceerd is echter te lezen dat Apple het op termijn gaat uitbreiden.

Reviewer Nilay Patel schrijft:

Apple told me it’s working to bring it to more places in iOS over time, but that it’s going slow to make sure the implementation is right.

Het kan dus wel even duren voordat alle 3D Touch functies ondersteund worden door Haptic Touch, maar als je geen haast hebt komt het uiteindelijk wel goed. Zou zou je op termijn een preview van een link in Safari kunnen bekijken, door erop te drukken. Apple gaf niet aan op welke termijn we verdere uitbreiding kunnen verwachten, maar het hangt wellicht samen met toekomstige iOS-updates.

Haptic Touch niet altijd mogelijk
Haptic Touch kan niet overal worden gebruikt. Zo kunnen er conflicten optreden als een actie een long press vereist. Denk bijvoorbeeld aan het laten ‘wiebelen’ van de appicoontjes op het beginscherm. Je kunt de app daarna verplaatsen of verwijderen, maar het zal lastig zijn om daar tegelijk ook een appmenu aan te koppelen, zoals hieronder is te zien.

App Store 3D Touch

Het gebruik voor Haptic Touch voor Quick Actions wordt daarom wat lastiger. Maar Apple zou het mogelijk wel kunnen gebruiken voor Peek and Pop, een andere veelvoorkomende toepassing van 3D Touch.

In 2019 alleen nog Haptic Touch?
Volgens een analist zou Apple van plan zijn om in 2019 alle iPhones zonder 3D Touch uit te brengen. We zouden dan Haptic Touch op veel meer plekken kunnen gaan zien. Apple houdt er in ieder geval al rekening mee in iOS 12. Daarin kun met tap and hold op de spatiebalk de trackpad-modus activeren. Vervolgens kun je de cursor binnen een tekstveld verplaatsen. Waarschijnlijk is deze nieuwe manier van werken ingevoerd vanwege de iPhone XR – of omdat Apple weet dat we binnenkort op veel meer apparaten Haptic Touch gaan gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2018, 9:06
Bron Bron MacRumors
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 3d touch, haptic touch
Device iPhone XR

Actuele iPhone XR deals

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.