Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iPad mini 2019.

Review: iPad mini 2019

Apple’s kleinste tablet is krachtiger dan ooit

In deze iPad mini 2019 review lees je alles over onze ervaringen met Apple's kleinste iPad, die aan de binnenkant volledig is vernieuwd. Voor wie is dit model bedoeld en wat zijn de voor- en nadelen? In deze review over de iPad mini 5 lees je ons uitgebreide eindoordeel.

iPad mini 2019 review

Deze review is geschreven in april 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Er is nog geen opvolger van de iPad mini 2019 verschenen, maar we verwachten wel dat in de loop van dit jaar de iPad mini 2021 zal verschijnen. Hou daar dus rekening mee bij je aankoop.

Introductie iPad mini 2019 review

De iPad mini is terug! Met krachtigere onderdelen en een verbeterd scherm, maar in hetzelfde 7,9-inch formaat. Is er in 2019 nog wel behoefte aan een kleinere tablet? Op de iCulture-redactie hebben we Apple’s kleinste tablet uitgebreid getest en geven we antwoord op de vraag: voor wie is de iPad mini anno 2019 de meest geschikt?

De mini is een vat vol tegenstellingen: hij is nieuw, maar toch ook weer niet. Het heeft een verbeterd scherm, maar de bezels zijn nog steeds breed. Hij werkt met de Apple Pencil, maar alleen met het oudere model. Toch zal de doelgroep van de mini zich daar niet druk over maken. Deze tablet heeft een vaste groep fans, die blij zijn dat Apple nu eindelijk een update uitbrengt.

De iPad mini 4 is alweer een paar jaar oud en was dringend aan een update toe. Lange tijd was het onduidelijk of er überhaupt nog wel een opvolger kwam. Die is er nu, in de vorm van de iPad mini 2019, die bij sommige winkelketens ook wel iPad mini 5 wordt genoemd. In deze review van de iPad mini 2019 lees je waarom een 7,9-inch tablet voor sommige gebruikers nog steeds een goed idee is en welke alternatieven je hebt als je de mini te klein, te duur of niet krachtig genoeg vindt.

iPad mini 2019 review: ligt makkelijk in de hand

De iPad mini 2019 is vanaf €459 verkrijgbaar bij Apple en is voor dezelfde adviesprijs ook te vinden bij:

Het assortiment van iPads in 2019 is gevarieerder dan ooit. Je hebt keuze uit vijf uitvoeringen, van het 9,7-inch basismodel tot de twee Pro’s. Voor het middensegment zijn er de iPad mini 2019 die we in deze review zullen bespreken en de iPad Air 2019, die we in een aparte review al uitgebreid hebben getest.

Bekijk ook

Review: iPad Air 2019

In deze iPad Air 2019 review lees je alles over onze bevindingen met Apple's nieuwste iPad. Voor wie is dit model bedoeld en wat zijn de voor- en nadelen? In deze review over de iPad Air lees je ons uitgebreide eindoordeel.

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@Gonny). Het geteste exemplaar is een iPad mini (2019) 256GB met 4G. Het reviewexemplaar is beschikbaar gesteld door Apple.

Verbeteringen iPad mini 2019

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de iPad mini 2019 heeft doorgevoerd:

 • 7,9-inch Retina-scherm heeft nu True Tone en P3-kleurweergave.
 • Snelle A12 Bionic-chip.
 • Ondersteuning voor eerste generatie Apple Pencil.
 • Verbeterde frontcamera.

iPad mini 5 review: makkelijk opbergen

Lees ook over de verschillen tussen de iPad mini 2019 en de iPad mini 4 en over de iPad mini 2019 vs. iPad Air 2019, zodat je een goede indruk krijgt van de verschillen met andere iPads in het assortiment van Apple. Hierin zetten we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten op een rijtje en helpen we je met kiezen. In onze grote iPad vergelijking vind je een overzicht van alle huidige modellen.

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

iPad mini 2019 design: net zo compact als voorheen

 • 203,2 x 134,8 x 6,1mm
 • Gewicht van 300,5 gram voor Wi-Fi-model
 • Verkrijgbaar in drie kleuren

Het uiterlijk van de iPad mini 2019 is nauwelijks veranderd en dat is begrijpelijk. De mini is niet meer zo belangrijk voor Apple en de doelgroep is relatief klein. We mogen eigenlijk blij zijn dat Apple nog een nieuwe editie uitbrengt.

Als je de nieuwste iPad naast het voorgaande model uit 2015 legt, dan is er geen verschil te zien. Beide hebben hetzelfde formaat, dezelfde thuisknop met Touch ID onder het scherm en vrij brede schermranden. Rechtsboven vind je de diverse knoppen en aan de onderkant zit nog steeds de Lightning-poort om op te laden. Vernieuwingen zoals USB-C en Face ID zijn achterwege gebleven. Wat ons betreft geen probleem, want het had deze kleine tablet onnodig duurder gemaakt.

iPad mini 2019 review

Wil je de iPad mini 2019 onderscheiden van zijn voorganger, dan moet je aan de achterkant kijken: daar vind je middenachter nu twee kleine microfoongaatjes. Voorheen zaten ze links en rechts van de camera. Dit betekent ook dat nauwsluitende cases van het vorige model niet meer altijd goed zullen passen.

Omdat de tablet qua afmetingen niet is gewijzigd en nog steeds met Lightning werkt, is dat goed nieuws voor iedereen die al een flinke hoeveelheid mini-accessoires heeft, zoals hoezen en toetsenborden. Dat geldt ook voor organisaties, zoals musea, die in speciale tablethouders hebben geïnvesteerd. We hadden best graag een nieuw design willen zien, maar dit heeft ook wel z’n voordelen.

Kleuren

Je kunt bij de nieuwste iPad mini kiezen uit de drie vertrouwde kleuren: spacegrijs, zilver en ‘nieuw’ goud. Die laatstgenoemde kleur neigt iets meer naar roségoud dan voorheen en bij spacegrijs heeft Apple gekozen voor de wat donkerder variant. Niet alleen het design, ook de kleuren van de iPads zijn tijdloos. Jammer eigenlijk, want bij zo’n kleine iPad had Apple juist wat speelser kunnen zijn.

iPad mini 2019 review: spacegrijs

iPad mini 2019 scherm: klein maar fijn

 • Gelamineerd 7,9-inch Retina-scherm
 • Brede kleurweergave P3, net als op de iPad Pro
 • Spiegelt minder dankzij antireflectiecoating
 • Met True Tone en brede kleurweergave, zonder ProMotion

Een van de belangrijkste vernieuwingen bij deze mini is het scherm. Deze houdt dezelfde resolutie van 2.048 x 1.536 pixels en pixeldichtheid van 326 ppi. Hier is niets mis mee, want er zijn geen iPads met een hogere ppi. Meest interessant is echter de achterliggende technologie, die op allerlei punten is verbeterd. Denk aan ondersteuning voor brede kleurweergave (P3), waardoor het scherm meer kleuren toont en foto’s een grotere dynamische range hebben. Alles ziet er kleurrijker uit. Of denk aan True Tone-technologie voor het natuurlijk meekleuren bij omgevingslicht. Alles ziet er daarom nog mooier uit, al is het natuurlijk geen OLED-scherm. En omdat het scherm gelamineerd is, kun je de pixels bijna aanraken. Bij het niet-gelamineerde scherm van de 9,7-inch iPad zit er wat afstand tussen het schermpaneel. Dat is goedkoper om te produceren, maar ziet er ook minder mooi uit.

Voor creatieve types is de ondersteuning van de Apple Pencil een belangrijke verbetering: je kunt nu eindelijk je iPad mini als schetsblok of notitieblok gebruiken. Omdat veel mensen deze iPad ook als ebooklezer zullen gebruiken hebben we getest of het scherm ook buitenshuis goed afleesbaar is. Dat bleek geen probleem, dankzij de helderheid van 500 nits (voorheen 450 nits) en de antireflectie-coating die de spiegeling reduceert tot 1,8%. Maar het is natuurlijk geen e-paper. Elk iPad-scherm zal altijd een beetje blijven spiegelen. Daar staat tegenover dat de iPad voor veel meer toepassingen inzetbaar is: niet alleen lezen, maar ook films kijken en foto’s bewerken. Probeer dat maar eens op een e-reader.

iPad mini 2019 review: scherm in zonlicht

Net als bij de iPad Air 2019 ontbreekt de ProMotion-techniek die je wel in de iPad Pro vindt. Begrijpelijk, want Apple wil ook nog wat high-end functies achter de hand houden om de aanschaf van een Pro te rechtvaardigen. ProMotion zorg voor vloeiender animaties en laat je nauwkeuriger tekenen, maar dat zijn niet de belangrijkste toepassingen waar mensen deze tablet voor gaan gebruiken.

iPad mini 2019 hardware: te krachtig?

 • Snelle A12-chip met machine learning
 • Sneller dan de 2018 iPad
 • Batterijduur van 10 uur
 • Ook geschikt voor snelladen
 • 8-megapixel camera aan de achterkant, 7-megapixel aan de voorkant

Wat hardware betreft is de iPad mini vrijwel gelijk aan de iPad Air 2019. Het enige wat ontbreekt is de Smart Connector waarmee je een toetsenbord kunt aansluiten. Op alle andere technische punten zijn de twee tablets identiek.

Processor

 • Supersnelle A12 Bionic processor met Neural Engine
 • 4 efficiënte cores voor energiebesparing
 • 2 performance-cores voor zware taken
 • 3GB RAM

Apple heeft de performance van de mini flink opgevoerd door een A12 Bionic-processor in te bouwen, dezelfde die je in de nieuwste iPhones vindt. De A12X Bionic in de nieuwste iPad Pro is nog iets krachtiger, maar bij zo’n kleine tablet zou dat overkill zijn.

Snelheid is dan ook iets waar je je tijdens het gebruik het minst zorgen over zult maken. Je loopt bij zware toepassingen zoals videobewerking en gamen eerder tegen de beperkingen van het kleine scherm aan en merkt dat je het liefst nét wat meer schermoppervlak had. Eigenlijk is de processor van de iPad mini veel te krachtig voor wat de meeste mensen ermee zullen doen. Multitasking op de iPad met twee apps tegelijk? Het kan, maar bij zo’n klein scherm is het wat overdreven.

iPad mini 5 review: buitenshuis

Eigenlijk had Apple wat ons betreft niet eens voor de nieuwste componenten hoeven te kiezen. Een instapmodel met A11 processor en lager prijskaartje zou voor veel potentiële gebruikers ook prima zijn geweest. Ben je van plan om Apple Arcade te gaan gebruiken, dan zou de iPad mini 2019 wel eens de ideale spelcomputer op zakformaat kunnen zijn.

Bekijk ook

Multitasking op de iPad: alles wat je wil weten

Je kunt op de iPad sneller werken dankzij multitasking. Zo plaats je apps naast elkaar dankzij Split View en openen je sneller je favoriete apps via het Dock. Heb je een relatief nieuwe iPad dan is er meer mogelijk met Stage Manager. In deze uitleg lees je alles over hoe al deze varianten van multitasking op de iPad werken.

In Geekbench 4 scoort de iPad mini op hetzelfde niveau als de iPhone XS (Max) en XR, eigenlijk ongelooflijk als je bedenkt wat de meeste mensen ermee gaan doen. De scores zijn 200% beter dan die van de mini 4 bij single-core en 300% beter bij multi-core taken. Volgens Apple is de grafische performance 9x beter geworden ten opzichte van de mini 4. Dat is lastig te controleren en bovendien is de hardware van Apple de afgelopen jaren toch al zo snel geworden dat grafische prestaties niet echt een issue zijn. Tijdens het testen met een aantal spelletjes merkten we dan ook geen enkele vertraging, zoals verwacht.

iPad mini 5 review: thuis op de bank

Speakers

De iPad mini 2019 is voorzien van twee speakers, vergelijkbaar met de iPad Air en de 9,7-inch iPad. Voor zo’n kleine tablet was het overdreven geweest om vier speakers in te bouwen. Waarschijnlijk was er in de behuizing ook geen ruimte voor, of het was ten koste gegaan van de batterijduur. Wat ons betreft zijn twee speakers ruim voldoende. Wil je toch geluid rondom, dan kun je een koptelefoon of oordopjes gebruiken.

iPad mini 2019 review met cover

Batterij en opladen

Ook over de batterijduur hebben we geen enkele klacht. De beloofde gebruiksduur van 10 uur is prima haalbaar, als je meerdere toepassingen door elkaar gebruikt zoals muziek luisteren, een filmpje kijken en wat internetten.

Het grootste minpunt is dat je een trager adapter erbij krijgt, eentje van 12 Watt. Daardoor duurt het meer dan drie uur om van 0 tot 100% op te laden. Bij de nieuwste iPads krijg je een 18 Watt-adapter. De mini ondersteunt snelladen, maar Apple levert daarvoor de benodigde spullen niet mee. Voor iPad snelladen heb je namelijk niet alleen een Lightning-naar-USB-C-kabel nodig, maar ook een betere stekker.

Bekijk ook

Zo werkt iPad snelladen: alles over de iPad sneller opladen

De nieuwste iPads werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je iPad, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!

Camera’s

 • Geen camerabult aan de achterkant
 • Achterzijde: 8 megapixel camera met diafragma ƒ/2.4
 • Panorama, HDR, burstmodus, timer, Live Photos en meer
 • Video tot 1080p HD, met 3x videozoom en slo-mo (120 bps)
 • FaceTime-camera: 7 megapixel camera met diafragma ƒ/2.2
 • Video’s met FaceTime-camera tot 1080p HD

Wat de camera betreft is er niet veel veranderd. Bij de mini 4 was er sprake van een 8 megapixelcamera en bij het nieuwste model is dat nog steeds zo. Dankzij de A12 Bionic-chip en de Neural Engine zijn er wat extra mogelijkheden bijgekomen, zoals Smart HDR, maar wil je een goede foto maken dan kun je in de meeste gevallen beter je iPhone pakken. Toch is een fatsoenlijke camera tegenwoordig ook op een tablet erg handig. De mini is bijvoorbeeld ideaal om documenten te scannen of om augmented reality te gebruiken. Pluspuntje: deze camera heeft geen bult aan de achterkant.

iPad mini 2019 review met cover

De FaceTime-camera aan de voorzijde is er flink op vooruitgegaan. In plaats van 1,2 megapixel kun je jezelf nu fotograferen met 7 megapixel en een beter diafragma van f/2.2. Je selfies zijn in een hogere resolutie en FaceTime-gesprekken zien er beter uit. In plaats van 720p kun je jezelf nu filmen in 1080p.

Touch ID

Deze iPad beschikt nog steeds over Touch ID. Dat is even wennen als je Face ID gewend bent, want als je de tablet in de hand pakt wil je eigenlijk meteen dat ‘ie wordt ontgrendeld. Bij een iPhone is het veel natuurlijker om het toestel op te pakken en meteen je duim op de thuisknop te leggen, terwijl je een tablet wat vaker met twee handen oppakt. Het laat goed zien hoe snel Face ID ingeburgerd is geraakt. Dankzij de thuisknop kun je het scherm van de mini wel snel inschakelen en dat is extra handig omdat ‘Tap to Wake‘ ontbreekt.

iPad mini 2019 met Apple Pencil

 • Geschikt voor Apple Pencil 1 voor tekenen en handgeschreven notities
 • Werkt ook met de goedkopere Logitech Crayon

Het leuke is dat je nu kunt tekenen met de Apple Pencil. Op de iPad Pro zijn we er gek op: een snelle schets of een handgeschreven notitie, het werkt goed en het scherm reageert snel. Op de iPad mini teken je met de eerste generatie Apple Pencil en dat is wel even wennen, omdat deze tekenpen een gladdere afwerking heeft. Daardoor ligt hij minder stevig in de hand. Bovendien gelden dezelfde nadelen die we ook in onze oorspronkelijke Apple Pencil-review noemden: hij rolt makkelijk van tafel en je kunt het dopje kwijtraken.

iPad mini 5 review: tekenen met Apple Pencil

Het tekenen zelf werkt echter goed, zelfs als je het ‘snellere’ scherm van de Pro gewend bent. Er is geen merkbare vertraging tijdens het tekenen.

Wel is het schermformaat iets om rekening mee te houden: het is lastig om op zo’n klein scherm een heel kunstwerk te gaan tekenen en je zit vooral veel in en uit te zoomen. Bij handgeschreven teksten is elke regel wel wat kort. Het lukt allemaal wel, maar je zou willen dat het scherm nét iets groter was.

iPad mini 2019 review: tekenen met de Apple Pencil 1

We vonden de Pencil dan ook vooral handig voor het navigeren door menu’s en knoppen. Met het puntje is alles net iets makkelijker aan te wijzen dan met je vingers. Opladen doe je bij deze eerste generatie Pencil via de Lightning-poort. Omdat dit maar zelden hoeft, vinden we het niet storend.

Dat er geen ondersteuning voor de nieuwere Pencil 2 is, is wel te begrijpen: daarvoor had de mini een nieuw design met platte zijkanten moeten krijgen en waren er andere aanpassingen die tot hogere kosten hadden geleid.

Zoek je een goedkopere optie, dan kan je ook kiezen voor de Logitech Crayon. Deze pen werkt nagenoeg hetzelfde als de Apple Pencil, maar is een wel een stukje goedkoper.

iPad mini 2019 in gebruik

Na een paar weken gebruik vinden we de iPad mini nog steeds een prettige tablet. Zelfs als je (zoals ik) een 12,9-inch Pro gewend bent en moet afkicken van het grotere formaat, is het niet eens een straf om een tijdje met de mini rond te lopen. Het lichte gewicht en het kleine formaat zijn zelfs erg prettig. Dit is ideaal als notitieblok, al is het dan wel jammer dat je de Pencil niet magnetisch kunt vastmaken aan de zijkant en dus altijd in je tas moet grabbelen naar je Pencil.

iPad mini 2019 review: in gebruik

Iets anders wat me opviel tijdens het gebruik is dat iOS 12 het mogelijk maakt om 11 apps in het dock te zetten, naast de meest recent geopende apps. Dit levert 13 icoontjes op in het dock en ze worden daarbij zo klein dat je regelmatig op de verkeerde app tikt. Een erg groot probleem is het echter niet, omdat je ook wat minder apps in het dock kunt zetten.

Bij de iPad Pro merkten we de beperkingen van iOS 12, als je deze tablet als een laptopvervanger zou willen gebruiken. Bij de iPad mini speelt dat heel wat minder, omdat je verwachtingen lager liggen en er ook niet de hele dag op gaat zitten werken. De meeste mensen zullen de mini een paar keer per dag oppakken om wat te lezen, een filmpje te kijken of te twitteren. Daarvoor is het ideaal.

iPad mini dock

Over het algemeen vond ik de mini een fijne tablet om te gebruiken en eentje die je gemakkelijk altijd met je meeneemt. Een opvouwbare tablet zou wel eens de volgende stap voor Apple kunnen zijn, waardoor de mini overbodig wordt. Maar tot die tijd is de mini 5 de beste draagbare tablet. Vind je draagbaarheid minder belangrijk, dan zul je moeten kiezen uit de 9,7-inch iPad of de iPad Air 2019. Het zal dan van de performance en de prijs afhangen welke van de twee je nodig hebt. Bekijk hiervoor ook onze vergelijking 9,7-inch iPad vs iPad Air 2019.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen de iPad Air 2019 en iPad 2018

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de iPad Air 2019 en de iPad 2019? In dit artikel zetten we de verschillen en overeenkomsten voor je op een rijtje.

Voor wie?

Voor wie is dit de ideale tablet? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: voor iedereen die een kleine tablet zoekt, ongeacht wat je ermee wilt doen. Er zijn nog veel mensen die dit formaat erg prettig vinden en huidige gebruikers van de iPad mini zitten al jaren te wachten op een nieuw model. Met de iPad mini 2019 zorgt Apple dat zij weer een paar jaar vooruit kunnen. Het zal misschien wel tot 2023 duren voordat er weer een opvolger komt. Tegen die tijd rijden we misschien al in zelfrijdende auto’s en internetten we op 5G-snelheid.

iPad mini 2019 review

Zoals gezegd kan de iPad mini 2019 een ideaal formaat zijn voor mensen die graag onderweg willen gamen en het iPhone-scherm net iets te klein vinden. Het is ook een makkelijke tablet voor mensen die onderweg willen lezen, of die beroepsmatig op een tablet moeten werken. Denk aan medisch personeel of schoonmakers die op een tablet moeten afvinken welke kamers ze al hebben bezocht. Organisatoren van evenementen of cursussen, die op een tablet de lijst met deelnemers moeten controleren. Of winkelmedewerkers die aankopen van klanten moeten afrekenen.

Geen enkele andere kleine tablet kan de concurrentie met de iPad mini aanTweet it

In al deze gevallen is de iPad mini prettiger in gebruik dan een smartphone, terwijl het apparaat toch heel licht en compact is. Het kan ook een alternatief zijn voor kinderen die nog niet aan hun eerste smartphone toe zijn, al zou je dan ook voor het goedkopere 9,7-inch instapmodel kunnen kiezen. Voor een tablet die vooral thuis wordt gebruikt maakt formaat immers niet zoveel uit. Mensen die voorheen een mini hadden, zullen dit nieuwe model waarschijnlijk ongezien kopen. Ze gaan er op bijna alle punten op vooruit. Alleen de camera aan de achterkant en de behuizing is hetzelfde gebleven.

Wel is het zo dat er tegenwoordig minder behoefte is aan kleinere tablets, omdat de smartphones zelf steeds groter worden.

Voor wie:

 • Kinderen met kleine handen.
 • Volwassenen die de iPhone XS Max nog niet groot genoeg vinden (je kunt er via apps en FaceTime audio ook mee bellen, maar een Apple Watch koppelen lukt niet en sommige apps zoals Instagram en WhatsApp zijn er niet voor geoptimaliseerd of werken niet).
 • Veldwerkers die een kleine en krachtige tablet nodig hebben, die ze gemakkelijk kunnen meenemen.
 • Bedrijven die een kleine iPad voor demo’s of infozuilen nodig hebben.

iPad mini 2019 review: in gebruik

De iPad mini 2019 is dan ook ideaal voor mensen die het volgende verwachten:

 • Compacte tablet op zakformaat
 • Touch ID
 • Snelle processor
 • Lightning-poort
 • iOS als gebruiksvriendelijk besturingssysteem
 • Een miljoen apps
 • Geavanceerd scherm met bijna alle eigenschappen van de Pro’s (behalve ProMotion)

Bij de iPad mini 2019 mis je het volgende:

 • Face ID
 • Randloos scherm
 • ProMotion en Tap to Wake
 • USB-C-poort
 • Smart Connector
 • De best mogelijke camera

Wil je deze functies wel, dan moet je uitwijken naar de iPad Pro 2018. Het nadeel daarvan is dat deze een stuk groter zijn, want je hebt dan alleen de keuze uit 11- en 12,9-inch.

Score

8.4

iPad mini 2019

iPad mini 2019

Vanaf €459

Voordelen +

 • Uitstekende performance
 • Prima batterijduur
 • Werkt met alle eerdere iPad mini Lightning-accessoires
 • Werkt met eerste generatie Apple Pencil
 • Koptelefoonaansluiting nog steeds aanwezig
 • Uniek qua formaat en duurzaamheid

Nadelen -

 • Het design is weliswaar tijdloos, maar we hadden toch liever smallere schermranden gezien
 • Geen Face ID
 • Geen Smart Connector
 • Duurder dan de 9,7-inch iPad

Conclusie iPad mini 2019 review

De iPad mini 2019 is in feite gelijk aan de nieuwe iPad Air, alleen in een kleinere behuizing. Hij is net zo krachtig, heeft dezelfde technische eigenschappen en heeft als bijkomend voordeel dat hij zo compact is dat hij in de achterzak van de meeste spijkerbroeken past.

Terwijl Apple bij de Pro’s voortdurend vernieuwingen doorvoert, is dat bij deze mini veel minder het geval. Het is geen revolutionaire tablet, wel een heel betrouwbare en veilige keuze en dat is misschien wel het belangrijkste voor de mensen die deze iPad gaan kopen. Je weet dat je jaren vooruit kunt met deze tablet, dat de kwaliteit goed is en dat er de komende vier, vijf jaar updates zullen verschijnen. Het kost wat meer dan een kleine Android-tablet, maar je weet in ieder geval dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

iPad mini 5 review: op bureau

De mini is nog steeds de beste kleine tablet die je kunt krijgen. Andere fabrikanten zijn afgehaakt of maken tablets die qua gebruiksgemak niet aan Apple’s mini kunnen tippen. Je zou de Huawei MediaPad M5 kunnen overwegen of de kleinere tablets van Asus, Acer en Lenovo, maar het is de vraag hoe lang je daarmee nog ondersteuning krijgt. Bovendien is Android minder goed geoptimaliseerd voor tablets.

Vroeger was de iPad mini de goedkoopste iPad in het assortiment van Apple. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en is het basismodel van 9,7-inch goedkoper. Je moet de mini dan ook vooral zien als een speciale editie, waar je extra voor betaalt en waarbij niet op alles is beknibbeld om de prijs laag te houden. Zo zit de nieuwste processorfamilie erin en is het scherm voorzien van extra’s zoals antireflectie en True Tone.

De iPad mini 2019 is de beste keuze voor mensen die een kleine tablet zoekenTweet it

Wil je deze iPad kopen, dan weet je zeker dat je er nog jaren mee vooruit kan. De iPad mini 2019 is de beste keuze voor mensen die een kleine tablet zoeken, want bij de concurrentie vind je niet iets wat ook maar in de buurt komt qua gebruiksgemak, ondersteuning en lange levensduur.

Lees ook deze andere iPad-reviews die we onlangs hebben gepubliceerd:

iPad mini 2019 kopen in Nederland en België
De nieuwste iPad mini is verkrijgbaar in een uitvoering met 64GB of 256GB opslag. Net als voorheen is het basismodel voorzien van alleen Wi-Fi. Wil je ook mobiel internet, dan betaal je iets meer en heb je zelfs de beschikking over dual-sim. De prijzen voor deze iPad mini 2019 zijn als volgt:

De iPad mini 2019 is ook beschikbaar bij nog meer winkelketens.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021