flickr-tijdschriften

Fraaie tijdschriften voor iPhone en iPad op vakantie

iCulture zet tien mooie tijdschriften voor de iPad en iPhone op een rij. We hebben gekozen voor magazines die iets extra's toevoegen met bijvoorbeeld touchfuncties.

flickr-tijdschriften
De iPhone en iPad zijn de ideale reisgenoten. Handig om in je hotelkamer nog snel even het adres van dat museum op te zoeken, of met vermoeide voeten de weg naar het hotel terug te vinden. Is er eindelijk tijd en ruimte voor ontspanning? Een goede gelegenheid om je in een gemakkelijke stoel te nestelen en je virtuele boekenplankje met tijdschriften eens te bekijken. We zetten goede en interessante magazines voor je op rij. In het overzicht staan veel Engelse titels; er bestaan helaas weinig goede Nederlandse tijdschriften meer met verrijkte iPad-content.

Bonustip 1: Je favoriete Nederlandse tijdschriften lezen? Dat kan! We hebben een overzicht van iPad-magazines met uitleg hoe je populaire Nederlandse tijdschriften op de iPad (en iPhone) kunt lezen.

Bonustip 2: Met Bruna Bliyoo kun je ook allerlei tijdschriften lezen op de iPhone en iPad. Bliyoo (voorheen Tablisto) is verkrijgbaar in de App Store.

Algemeen

Blendle Trending 2.0 artikelBlendle – Kun je niet kiezen? Dan moet je Blendle meenemen op vakantie! Deze Nederlandse app bevat recente edities van allerlei Nederlandse tijdschriften, van opinie tot lifestyle. Je rekent af per artikel en het mooie is: als je een aantal artikelen uit een bepaald nummer hebt gekocht, mag je de rest gratis lezen. Bij Blendle zit je niet vast aan een bepaald tijdschrift, maar lees je alleen de artikelen die jou interesseren – ongeacht in welk tijdschrift het staat. Je hebt voor het openen van artikelen wel een internetverbinding nodig, maar als je de artikelen in je favorieten zet, kun je ze ook offline lezen. Met de app Tijdschrift.nl kun je ook allerlei tijdschriften lezen, maar daarbij zit je wel meteen aan een compleet nummer vast.

Technologie

Wired artikelWIRED – Technologieblad WIRED was een van de eerste interactieve iPad-tijdschriften en maakte de hoge verwachtingen meteen waar. Het is nog steeds een van de beste iPad-magazines over technologie. In het magazine van uitgever Condé Nast worden de mogelijkheden van de iPad volop benut. Het blad introduceerde verticaal bladeren in artikelen, dat nog steeds in veel iPad-magazines wordt gebruikt. Daarnaast biedt de iPad-app meer content dan de papieren variant. Voor €3,99 koop je een losse editie. Een jaarabonnement van €19,99 per jaar is goedkoper.

Natuur

National GeographicNational Geographic – We schreven al eerder over National Geographic, maar in dit overzicht mag hij eigenlijk niet ontbreken. Het bekende natuurtijdschrift heeft namelijk een perfect iPad-magazine om je aan te vergapen. National Geographic was dit jaar de grote winnaar van de ‘Oscars voor magazines’, de National Magazine Awards. Het tijdschrift won in de categorie ‘tablet magazine’, omdat het volgens de jury alles biedt wat een tabletbezitter maar kan wensen: “diepgaande reportages, fotografie van wereldklasse, mooi design, snelle navigatie, meeslepende interactiviteit en volledige integratie van sociale media”. Daarnaast voegt National Geographic vaak iets extra’s aan hun iPad-magazines toe, zoals een cheetah die over de cover springt. De internationale editie van National Geographic is gewoon in de App Store te vinden en kost €5,49 per nummer. Een abonnement kost €26,99.

Nieuws, opinie en politiek

Vrij NederlandVrij Nederland – Net als de papieren Vrij Nederland biedt het iPad-magazine lezers een veelheid aan journalistieke genres: opiniestukken, achtergronden, interviews, reportages en meer. Over het laatste nieuws, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook over kunst en literatuur. Naast het tijdschrift bevat elke editie ook speciale iPad-toepassingen, zoals optimale vormgeving, audio- en videofragmenten en extra beeld. Een los nummer kost €4,99 of €5,99, afhankelijk van het onderwerp. Je kunt ook een proefabonnement op het papieren blad nemen.


ElsevierElsevier – Lezers aan de rechterkant van het politieke spectrum lezen over het algemeen liever Elsevier dan Vrij Nederland. De papieren versie van dit opinieblad specialiseert zich in politiek, maatschappij, economie, cultuur en wetenschap. Het iPad-magazine van Elsevier is inhoudelijk identiek aan het originele blad, met uitzondering van de interactieve inhoudsopgave. Niet heel vernieuwend dus, maar wel degelijk. Abonnees kunnen alle content gratis lezen. Een los nummer kost €3,99 tot €5,99 voor speciale edities. Je kunt ook een abonnement afsluiten. Na de eerste download in de App Store vind je nieuwe edities steeds terug in de kiosk van je iPad. Daar kun je automatisch het nieuwste nummer downloaden.

The new yorker coverThe New Yorker – Je hoeft niet in New York te wonen om dit wekelijkse tijdschrift te waarderen. In het magazine vind je korte en lange verhalen, nieuwsachtergronden en fictie, maar ook satire, commentaren en cartoons. Daarnaast biedt het magazine diavoorstellingen, video’s, audio van dichters die hun werk voorlezen en andere interactieve functies. De New Yorker heeft meer tekst en langere verhalen dan het gemiddelde tijdschrift, maar de artikelen zijn van hoge kwaliteit en worden rustig en mooi weergegeven. Printabonnees krijgen gratis toegang. Een jaarabonnement kost €59,99.

Tijdschriften over lifestyle

HouzzHouzz – Wie van woonmagazines houdt kan vast goed uit de voeten met Houzz, waar we al vaker over schreven. Het tijdschrift wil de Wikipedia van interieurdesign worden. De app heeft meer dan 5 miljoen interieurfoto’s in een constant groeiende collectie. Mooie of interessante foto’s kun je opslaan in een persoonlijk plakboek. Op die manier vormt Houzz een gigantisch ideeënboek, maar zonder het gedoe met rondslingerende tijdschriftpagina’s en bobbelige bladzijdes met lijmresten. Daarnaast kun je over elk onderdeel van je woning artikelen lezen of vragen stellen. Zo kom je op een heleboel ideeën voor je huis. Zeker een aanrader. Let op: voor Houzz heb je wel een internetverbinding nodig. Alternatieven zijn te vinden in onze lijst met 5 woonbladen voor iPad.


AutoVisieAutoVisie – Voorheen gooide vooral het interactieve magazine van AutoWeek hoge ogen, maar deze is inmiddels vervangen door een kale pdf-versie van het blad. AutoVisie, het iPad magazine van de Telegraaf wordt vaker bijgewerkt en heeft wel iPad-extra’s: naast het gebruikelijke nieuws, autotests, opinies en reportages heeft het tijdschrift ook video´s en extra beeldmateriaal. Daarnaast biedt de app reisverhalen op de weg, iPad only achtergrond-informatie en 360 graden impressies. Uiteindelijk is Autovisie grotendeels een mengelmoes van de website en blad, maar in ieder geval geen kopie van het laatste papieren exemplaar. Een los nummer kost €2,99.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: thms.nl via Flickr Creative Commons.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Boeken
Onderwerpen magazine, tijdschriften, vakantiespecial