macOS High Sierra op een MacBook

Deze zes features kun je nu al meteen proberen in macOS High Sierra

macOS High Sierra is voor iedereen te downloaden, maar welke functies kun je nou meteen proberen als je Mac bijgewerkt is naar deze nieuwe versie? In dit artikel zetten we zes functies op een rij.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Heb je macOS High Sierra geïnstalleerd of ben je dit nog van plan? In dit artikel helpen we je op weg met enkele functies in macOS High Sierra die je meteen kunt gebruiken. Van de nieuwe Siri-stem tot de vernieuwde Foto’s-app, macOS High Sierra bevat een aantal handige verbeteringen die je meteen kunt gebruiken. We zetten er zes op een rij.

6 verbeteringen macOS High Sierra

macOS High Sierra staat niet bekend als een update die grote nieuwe functies toevoegt. Er worden vooral achter de schermen veel zaken aangepast, zoals het nieuwe bestandssysteem APFS en Metal 2. Toch is er een aantal handige functies waarmee je meer uit je Mac of MacBook haalt. Van de betere zoekfuncties in de Mail-app tot de handige opties in de Notities-app: in dit artikel zetten we de zes belangrijkste op een rij.

Bekijk ook

macOS High Sierra 10.13: het complete overzicht met functies en meer

macOS High Sierra verscheen in 2017 als update voor de Mac. Lees hier over nieuwe functies, versies, geschikte Macs en hoe je de update naar macOS 10.13 kunt installeren.

#1 Vernieuwde Foto’s-app met meer functies

De Foto’s-app in macOS High Sierra is het spectaculairst verbeterd. Allereerst is er een uitgebreidere zijkolom. De zijkolom was al aanwezig in macOS Sierra, maar als je deze nu instelt in High Sierra (via Foto’s > Weergave > Toon navigatiekolom) krijg je nu ook alle albums met Personen, Locaties en je Favorieten te zien. Bovendien wordt het Personen-album nu ook gesynchroniseerd met je iPhone en iPad, dus je hoeft dit niet meer op elk apparaat apart in te stellen. Qua bewerkingsopties zijn er nu ook veel meer mogelijkheden: je kunt allerlei geavanceerde instellingen aanpassen, zoals kleuren, contrast en de scherpte van de foto’s. Ook kun je de Live Photos bewerken, zoals dat nu ook in iOS 11 kan.

Bekijk ook

Live Photos bewerken en effecten toevoegen: zo doe je dat

Je kan Live Photos bewerken, om ze zo nog mooier en beter te maken. Zo kun je ze bijsnijden, het geluid verwijderen of een effect toevoegen. In deze tip laten we zien hoe je dit doet.

Overigens kun je in macOS High Sierra ook gebruikmaken van de nieuwe foto- en videoformaten HEIF en HEVC. Let er wel op dat er mogelijk problemen kunnen zijn met het delen van foto’s en video’s. Meer over de nieuwe formaten lees je hieronder.

Bekijk ook

Alles over HEIF en HEVC, de standaard foto- en videoformaten in iOS

Wat zijn HEIF en HEVC, de foto- en videoformaten die in iOS standaard worden gebruikt? In deze gids praten we je bij over de voordelen van HEIF en HEVC en waarom Apple hiervoor gekozen heeft.

#2 Nieuwe Siri-stem klinkt natuurlijker

In iOS 11 heeft Apple een nieuwe Siri-stem toegevoegd en deze is in macOS High Sierra ook van de partij. Of je er nou een fan van bent of niet; de stem klinkt qua intonatie (meestal) een stuk beter. Ook kun je nu kiezen voor een vrouwenstem voor Siri op de Mac (via Systeemvoorkeuren > Siri > Siri-stem). En zet Siri nu ook in als dj! Als je Apple Music-abonnee bent, kun je Siri om een passende afspeellijst vragen. Stukje bij beetje leert Siri jou bij gebruik ook steeds beter kennen. Deze kennis wordt weer gesynchroniseerd met je iOS 11-devices.

#3 Verbeterde zoekfuncties in Mail

Is jouw mailbox inmiddels uitgegroeid tot een compleet stadsarchief? Met macOS High Sierra kun je nu beter door je mails zoeken. Met de functie Beste resultaten komen de meest relevante berichten bovenaan te staan. Deze functie is ook zelflerend, want hoe vaker je dit gebruikt, hoe beter de zoekresultaten worden. Zo kijkt Mail bijvoorbeeld naar je ingestelde VIPs en e-mail-berichten die reeds gelezen en beantwoord zijn.

Zoeken in Mail in macOS High Sierra.

#4 Notities vastzetten en tabellen gebruiken

De Notities-app heeft in iOS 11 allerlei nieuwe functies gekregen, maar ook op de Mac kun je profiteren van verbeterde notities. Je kunt bijvoorbeeld je belangrijkste notities bovenaan in de lijst vastzetten, zodat je deze altijd snel kunt openen. Als je een nieuwe notitie aanmaakt, verschijnt deze daardoor altijd onder de vastgezette notitie. Daarnaast zijn er nog bewerkingsopties bij gekomen. Je kunt bijvoorbeeld tabellen maken, waardoor een notitie er een stuk geordender uitziet. Deze opmaak wordt ook gesynchroniseerd met de iOS 11-versie van de Notities-app. In onderstaand artikel lees je in ieder geval hoe je op de Mac (en iPhone en iPad) eenvoudig een notitie vastzet.

Bekijk ook

Belangrijke notities bovenaan zetten in Apple's Notities-app

Heb je een uiterst belangrijke aantekening gemaakt in de Notities-app, dan is het wel zo handig als deze bovenaan staan. Door een notitie vast te zetten, weet je zeker dat ie altijd in beeld blijft. Lees hier hoe je dat doet.

#5 Live Photo maken in een FaceTime-gesprek

Apple introduceerde bij de iPhone 6s de functie Live Photos, waardoor foto’s letterlijk in beweging komen. Je kunt deze Live Photos bekijken op al je apparaten, waaronder ook je Mac. Vanaf macOS High Sierra kun je nu ook een Live Photo maken. Niet met de camera in je Mac, maar rechtstreeks in FaceTime. Als beide gesprekspartners de functie in de FaceTime-instellingen aangezet hebben, hoef je tijdens een gesprek alleen nog maar op de opnameknop te klikken. Je gesprekspartner wordt op de hoogte gebracht dat je een Live Photo gemaakt hebt, dus stiekem een bewegend kiekje maken zit er niet in. FaceTime slaat de Live Photo automatisch op in de Foto’s-app.

Live Photo maken in FaceTime-gesprek op de Mac.

#6 Bestanden delen met anderen vanuit iCloud Drive

Vanaf macOS High Sierra kun je andere gebruikers uitnodigen om aanpassingen te maken in je bestanden die opgeslagen staan in iCloud Drive. Deze functie is niet beperkt tot Apple’s eigen apps, maar kan ook ondersteund worden door apps van derden. Het werkt als volgt: kies een bestand dat opgeslagen staat in iCloud Drive, kies de deeloptie en selecteer de optie Voeg personen toe. Vervolgens deel je een link naar het bestand via mail, iMessage, Facebook of een andere app, waarna de toegevoegde personen zelf wijzigingen aan kunnen maken. Als deler kun je ook instellen welke wijzigingen anderen aan mogen brengen in jouw bestand.

Ook goed om te weten is dat je gebruik kunt maken van het delen van je iCloud-opslag met andere gebruikers als je Delen met gezin ingeschakeld hebt. Sinds iOS 11 is iCloud-opslag delen al mogelijk op iPhone en iPad, maar met macOS High Sierra kun je dit ook vanaf je Mac instellen.

Bekijk ook

Zo kun je iCloud-opslagruimte delen binnen het gezin

Maak je gebruik van Delen met gezin? Je kunt ook je iCloud-opslagruimte delen, zodat niet iedereen voor zijn eigen extra opslag hoeft te betalen. In deze tip lees je hoe dat werkt. Nieuw sinds iOS 15 is dat je ook de opslag van 50GB kan delen!

Wil je meepraten? Reageer dan onder ons Praat mee-artikel, waar je ook de ervaringen leest van mensen die macOS High Sierra al geïnstalleerd hebben.