Instagram IGTV

Wat je moet weten over Instagram IGTV, de app voor langere video’s

Concurrent voor YouTube

Instagram brengt gaat van start met IGTV, een directe concurrent van YouTube. Hiermee kun je langere verticale video's kijken, gemaakt door niet-professionele contentmakers, influencers en bekende youtubers.

Instagram IGTV

Instagram liet tijdens de aankondiging van IGTV weten dat ze nu 1 miljard actieve maandelijkse gebruikers hebben. Maar als je door je tijdlijn op Instagram bladert kom je vooral vierkante foto’s en video’s tegen. De steeds populair wordende verticale video’s vond je tot nu toe alleen in Instagram Stories. Daar gaat Instagram iets aan doen: IGTV is een nieuwe videodienst, waarmee je je langere verticale video’s kunt kijken met een lengte tot 1 uur. IGTV is te vinden in de los verkrijgbare app, maar ook in de Instagram-app zelf.

IGTV is Instagrams antwoord op YouTube

De eerste contentmakers die op de IGTV aan de slag gaan zijn Kim Kardashian, Selena Gomez, Lele Pons, Marques Brownlee en Chris Hemsworth. Zij zullen exclusief video’s voor IGTV gaan maken. IGTV is een los verkrijgbare app, maar er komt in de Instagram-app binnenkort ook een speciale knop rechtsboven waarmee je snel toegang krijgt tot IGTV.

IGTV met Marques Brownlee

Verticale video’s kijken

Het draait bij IGTV om verticale video’s die langer zijn dan je in Instagram Stories gewend bent. Momenteel kun je nog video’s uploaden die tussen de 15 seconden en 10 minuten lang zijn, maar uiteindelijk kunnen alle accounts lange video’s van maximaal een uur uploaden.

Open je de app, dan krijg je onderin het scherm een ‘Voor Jou’-sectie met video’s te zien, die je mogelijk interessant vindt. Ook zie je in de onderste helft de secties Volgend, Populair en Doorgaan met kijken. Dit neemt ongeveer een derde van het scherm in beslag, met miniaturen van filmpjes die je kunt kijken.

Instagram heeft gekozen voor portretmodus omdat het merendeel van de mensen hun smartphone zo in de hand houdt. Je kunt de video’s ook alleen in portretstand bekijken, kantelen heeft geen zin.

Meteen kijken
Bovenin wordt meteen een video afgespeeld, dus je hoeft bij het openen van IGTV niet eens te zoeken. Je kunt swipen in de tabs onderin het scherm en komt altijd wel iets tegen. Je kunt ook schermvullend naar een video kijken, pauzeren of vooruit spoelen. Er zijn knoppen om een video favoriet te maken, van commentaar te voorzien en te delen met je Instagram-contacten. Mocht er ongewenste content te zien zijn, dan kun je de video rapporteren of verbergen.

IGTV Instagram

Vind je een contentmaker leuk dan kun je die gaan volgen in de app, net zoals in Instagram. Het is nog niet mogelijk om je te abonneren op kanalen en er zijn nog geen advertenties in de app, maar dat komt later wel. Instagram legde bij de aankondiging uit dat de contentmakers veel tijd investeren in het maken van de video’s en daar uiteraard ook geld mee willen verdienen. En daar wil Instagram natuurlijk ook graag een deel van. Verder kunnen de makers een link naar een webshop instellen, waarbij je over het scherm naar boven moet vegen.

Opvallend is dat de app op de iPhone X (nog) geen schermvullende schermvullende weergave heeft, maar een zwarte balk laat zien.

IGTV en Instagram, hoe zit dat?

De Instagram-app blijft gewoon bestaan, IGTV is een losse app die apart kunt installeren. Maar ze werken wel nauw met elkaar samen en je kunt vanuit de Instagram-app ook de IGTV-video’s zien (mogelijk is de knop daarvoor nog niet bij iedereen zichtbaar).

Als je de IGTV-app opent is meteen jouw Instagram-account al ingevuld en er wordt ook rekening gehouden met wat je eerder al leuk vond op Instagram. Daarbij wordt gekeken naar de accounts die je volgt en welke je hebt voorzien van hartjes. Deze video’s zie je als eerste. Vanuit beide apps kun je heen en weer gaan.

IGTV (Instagram TV) doet denken aan Snapchat Discover, maar moet ook de concurrentie aangaan met YouTube. Snapchat Discover is een apart onderdeel in Snapchat waar bedrijven en bepaalde accounts allerlei content kunnen delen. In Instagram ontbrak nog een dergelijk onderdeel. Video’s op Instagram draaien nu vooral om korte instructies en grappige filmpjes, maar in IGTV moet meer ruimte zijn.

IGTV lekte voortijdig al uit via Techcrunch.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 20 juni: Officiële aankondiging toegevoegd

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!