HomeKit-speakers

Deze speakers werken met HomeKit

Zoek je een HomeKit-speaker waarmee je je slimme huis kunt aansturen? Deze speakers bieden officieel ondersteuning voor HomeKit en zijn voor meer dan alleen muziek luisteren te gebruiken.

HomeKit-speakers

Zoek je een speaker die met HomeKit samenwerkt, dan heb je momenteel nog niet zoveel keuze. Het is een heel verschil met Amazon Alexa en Google Assistent, die je op veel meer speakers vindt, ook van concurrerende merken. Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Apple wat voorzichtiger is om andere fabrikanten toe te staan. Toch sta je niet helemaal met lege handen, want wie niet al te kieskeurig is kan toch een geschikte HomeKit-speaker vinden. In deze round-up zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje. Hou er rekening mee dat je met sommige speakers (de HomePod) spraakopdrachten kunt geven om bijvoorbeeld lampen aan en uit te doen, terwijl je met andere speakers alleen muziek kan laten afspelen en simpele opdrachten kunt geven. De laatste groep vind je ook terug in ons overzicht van AirPlay 2-speakers. Hoe het toevoegen van speakers aan de Woning-app werkt leggen we ook uit.


HomePod met HomeKit
De meest voor de hand liggende oplossing als je een HomeKit-geschikte speaker wil, is dat je een HomePod koopt. Daarvoor kun je terecht in omringende landen zoals Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Na het aansluiten en installeren heb je diverse (maar niet alle) HomeKit-functies tot je beschikking. Van alle beschikbare speakers biedt de HomePod van Apple zelf uiteraard de beste ondersteuning.

Sonos met HomeKit
Sinds de zomer van 2018 is het mogelijk om bepaalde Sonos-speakers te koppelen aan HomeKit. Je hebt niet de volledige functionaliteit van HomeKit tot je beschikking, maar je kunt wel via Siri allerlei opdrachten geven. Je installeert hiervoor de Sonos AirPlay 2-update. Je kunt je Sonos koppelen aan HomeKit via de Woning-app. Klik hiervoor op het plus-icoon, geef aan dat je een accessoire wilt toevoegen en selecteer de optie ‘Geen code of niet scannen’ in de app. Kies de Sonos-speaker en wacht tot de verbinding gelukt is. Eventueel kun je je Sonos-speaker een naam geven en toewijzen aan een specifieke kamer of zone, zodat je deze kunt meenemen in je automatiseringen.

Sonos Shelf

De HomeKit-functies zijn alleen beschikbaar op de volgende modellen:

Triby

We hebben eerder wel eens geschreven over Triby, de HomeKit-speaker die ook met IFTTT werkt. De ondersteuning houdt in dat de radio in je Woning-app verschijn en dat je het kunt aansturen in scenes. Iets dergelijks zie je niet vaak. De Triby-radio werkte eerder met Alexa en voegde al in 2017 HomeKit-ondersteuning toe.

Triby radio

Je kunt er internetradio mee afspelen en de radio werkt ook met streaming muziekdiensten zoals Spotify. Via de bijbehorende iPhone-app kun je de knoppen aan de voorkant van het apparaat ‘programmeren’ zodat je er HomeKit-scenes mee kunt activeren. Er zijn vijf normale knoppen en een plusknop voor het programmeren van nog meer scenes. Triby is moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar we hebben toch nog een webshop kunnen vinden: hij kost 200 euro bij Simpel Domotica.

Marshall Stanmore

Hou je van retro, dan zal de Marshall Stanmore zeker in de smaak vallen. Deze speaker heeft maar beperkte ondersteuning voor HomeKit en dat heeft ermee te maken dat net als bij de Sonos-speakers AirPlay 2 wordt ondersteund. Dit maakt het mogelijk om de speaker op te nemen in je HomeKit-acties, om het afspelen van muziek met Siri te regelen en Apple Music te streamen. Naarmate Apple meer functies toevoegt kun je er in de toekomst nog meer mee, maar voorlopig zijn de mogelijkheden beperkt. Het werkt ook met Chromecast, Spotify Connect en Bluetooth 4.2 – en je kunt er dankzij AirPlay een multiroom-speakersysteem mee bouwen.

De Marshall Stanmore kost rond de 375 euro.

Marshall Stanmore

Voor het aansturen van slimme speakers vanuit de Woning-app kun je ook kijken naar onze round-up van AirPlay 2-speakers.

Zoek je nog meer accessoires voor HomeKit, kijk dan eens naar deze round-ups:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, speaker