App Lijst: Leuke EK 2012 iPhone-apps op een rij

iPhoneclub.nl zet alle leukste iPhone-apps voor het EK 2012 op een rij. Van zinnen vertalen in het Oekraiëns en Pools, tot penalty's nemen tegen Duitsers tot kijken wat Nederland vindt van de beslissing van Van Marwijk.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

HEADER Leuke iPhone-apps EK 2012We hebben al twee keer een uitgebreide App Test besteed aan het Europees Kampioenschap voetbal dat vrijdagavond om 18.00 uur aanvangt. Eentje voor algemene EK-apps met nieuws, standen en statistieken, en eentje met EK-apps waarmee je een pooltje kan maken met vrienden. Maar daarmee zijn nog lang niet alle EK 2012-apps besproken. In dit overzicht zetten we de iPhone-apps op een rij die leuk zijn om erbij te hebben voor, tijdens en na de voetbalwedstrijden.

Das Interland

Leuke EK iPhone-apps Das InterlandPrachtige reclamestunt van Volkswagen. Dankzij het automerk achter de slogan Das Auto spelen we nu Das Interland, een online spelletje waarin wij Nederlanders strafschoppen nemen tegen… Duitsers. De app zoekt naar een tegenspeler van de Oosterburen en daarna trap je online drie penalties tegen hem. Dat doe je door de bal met een pijl naar achteren te trekken en vervolgens goed te mikken. Hoe harder je wilt schieten, hoe moeilijker het richten is. Na elke trap moet je de penalty van de tegenstander houden door razendsnel op een rondje in het doel te tikken. Als er na drie schoppen geen winnaar is, volgt de sudden death. De app houdt de totaalscore van beide landen bij en één speler wint een auto met het spel. De aanstekelijke visuele stijl maakt Das Interland helemaal geinig, al is het misschien maar voor één avond.
Lees ook ons uitgebreide artikel over Das Interland

SCORE: 3 sterren

Downloaden: Das Interland (gratis)

EK 2012 Tools

Leuke EK iPhone-apps EK 2012 ToolsMisschien wel de flauwste uit de lijst: EK 2012 Tools. Een overzichtje van negen acties die ‘van pas’ kunnen komen tijdens de wedstrijden van Oranje of de tegenstander. Zes ervan zijn geluiden: GOAL, BOEH, drie verschillende toeters en een scheidsrechterfluitje. De app laat ook de gehele tekst van het Wilhelmus op gepaste snelheid in beeld komen, zodat je kan meezingen als het klinkt. Tenslotte kleurt het iPhone-scherm naar wens geel of rood. Inderdaad: een digitale kaart trekken.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: EK Tools 2012 (gratis)

Euro 2012 Kalender

Leuke EK iPhone-apps Euro 2012 KalenderIn de App Test van EK-apps deelden we al pluspunten uit aan applicaties die wedstrijden in je kalender kunnen zetten, maar Euro 2012 Kalender van Joules Media doet het net even uitgebreider. Je kan alle wedstrijden in je agenda plaatsen, alle wedstrijden van een land, alle wedstrijden per speelstad en alle wedstrijden uit een groep… en je kan meteen kiezen in welke agenda die moeten staan. Het beste komt dan nog: tijdens het toernooi worden de score en het wedstrijdverloop bijgewerkt en nadien staat dus keurig de eindstand van de pot in je agenda. Goed werk.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: Euro 2012 Kalender (€0,79)

Doe mee aan de iCulture EK-pool die we de komende dagen organiseren!

Euro Cookbook 2012

Leuke EK iPhone-apps Euro Cookbook 2012Hoofdgerechten, toetjes en drankjes uit alle 16 deelnemende EK-landen. En een speelschema waarop je kan zien wanneer de Nederlandse bitterballen tegen de Deense Havn Wraps spelen. Euro Cookbook 2012 is een uiterst geinig recepten-appje waarin je hoogte krijgt van de specialiteiten uit Europese keukens. Heldere foto’s begeleiden de recepten, die uitgebreid zijn beschreven – maar je moet wel erg goed in Engelse voedselnamen zijn om te zien hoe je die bitterballen nou eigenlijk maakt.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: Euro Cookbook 2012 (€0,79)

Hi Ha Hollandia EK Pro

Leuke EK iPhone-apps Hi Ha HollandiaZo duur als eenderde biertje en ongeveer net zo lang leuk. Hi Ha Hollandia EK Pro zet acht typisch Nederlandse voetbaluitspattingen op een rij en vertaalt ze naar iets dat Oekraïens en Pools tegelijk moet voorstellen. Hup Holland Hup en Schade Deutschland swingen dan nog best, ingespeeld door een hoempapa-band, maar de andere samples had je zelf ook wel kunnen bedenken. Onze suggestie: eerst héél veel bier en dan pas Hi Ha Hollandia.

SCORE: 1 ster

Downloaden: Hi Ha Hollandia EK Pro (€0,79)

IkCoachBert

Leuke EK iPhone-apps IkCoachBertZijn we het eens met de beslissingen van onze Bert van Marwijk? IkCoachBert geeft de overige 16 miljoen coaches van Nederland het woord. In de app kan je tijdens de wedstrijden van Oranje aangeven wie de topper is, wie de flopper, wie gewisseld moet worden voor wie en of de beslissingen en de tactieken van Bert wel goed zijn. De app houdt in nauwkeurige statistieken bij wat Nederland denkt. Geweldig om te zien en te doen – en als bonus krijg je nog drie sjieke IkCoachBert iPhone-achtergronden cadeau.

SCORE: 5 sterren

Downloaden: IkCoachBert (gratis)

KeepAR Euro 2012

Leuke EK iPhone-apps KeepAR Euro 2012Als Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul net zo makkelijk strafschoppen houden als wij in KeepAR, hoeven we niet te vrezen voor die ‘loterij’. KeepAR gebruikt de camera van de iPhone, projecteert twee Nederlandse handschoenen in beeld en een penaltystip waarvan ballen worden geschoten. Die houd je (of niet) door met de iPhone naar de ballen toe te kantelen. Een geinig vriendenspelletje, voor even, want erg uitdagend is het niet. Leuke extra: met de gespaarde punten koop je virtuele elftalshirts waarmee je anderen op de foto kan zetten.

SCORE: 3 sterren

Downloaden: KeepAR Euro 2012 (gratis)

LangsdeLat

Leuke EK iPhone-apps LangsDeLatEen echte tweede scherm-toepassing waarin tijdens de wedstrijden live wordt bijgehouden hoe rendementvol de verschillende strategieën zijn waarmee Nederland, Duitsland en Spanje spelen. Per team zijn er verschillende varianten waarbij je onder andere ziet hoeveel voorzetten en doelpogingen iets oplevert en welk rendement de tactiek behaalt. Begrijpelijk? Nou… zo-zo. Maar het tabblad Performance maakt veel goed. Daar zie je per speler onder andere hoeveel doelpogingen, voorbereidende acties en keren druk zetten door hem zijn geïnitieerd en wat ie er mee heeft gedaan. De KPI-score laat het rapportcijfer zien. Zo haalde Ron Vlaar haalde tegen Noord-Ierland een 10! Een goede app voor coaches en cijferfans.

SCORE: 4 sterren

Downloaden: LangsdeLat (gratis)

Onze Kansen

Leuke EK iPhone-apps Onze KansenWat is onze kans om dit EK te winnen? Twaalf procent van de mensen die een betaald gokje neemt bij Engelse wedkantoren zegt dat wij er met de titel vandoor gaan en daarmee laten we alleen Spanje en Duitsland (23,7 en 22,6 procent) voor ons. Onze Kansen ververst echter elke vijf minuten en blijft de cijfers en statistieken ook tijdens het voetbaltoernooi in de gaten houden. Geinig om bij de hand te hebben. En nu maar zien wat er gebeurt als Oranje onverhoopt de eerste wedstrijd tegen Denemarken (slechts door 0,9 procent getipt als winnaar) gelijkspeelt…

SCORE: 3 sterren

Downloaden: Onze Kansen (gratis)

OranjeApp

Leuke EK iPhone-apps OranjeAppEen applicatie die is ontworpen om je uit de brand te helpen in Polen en Oekraïne. In de categorieën Bier, Fastfood, Geld en Oranje heb je elk vijf geluidsfragmenten die je kan afspelen als je zelf wat moeite hebt de weg te vragen naar een snacktentje. De app heeft ook wat knipogende vertalingen als ‘Waar is het feestje, hier is dat feestje!’, maar die worden pijnlijk ongrappig uitgesproken. Als het op de lol aankomt, is onderstaande app echt een stuk leuker.

SCORE: 2 sterren

Downloaden: OranjeApp (gratis)

Remia EK

Leuke EK iPhone-apps Remia EK VertalerOngeacht of je naar Oekraïne of Polen afreist of niet, Remia’s EK is een flauwe maar grappige vertaal-app. Hij vertaalt Nederlandse zinnen als ‘Alle ballen op Klaas!’, ‘Waarom spelen ze nu de andere kant op?’ en ‘Die had mijn oma er ook nog wel ingeschoten!’ naar de twee talen die gebezigd worden in de gastlanden van het toernooi. De vertalingen zijn gegroepeerd in de categorieën de voorbereiding, de groepen, de wedstrijd en de 3de helft en zeker die per groep zijn grappig. Voortaan kun je altijd ‘Spelen die jongens op Prada schoenen, ofzo?’ over het Italiaanse elftal in het Oekraïens uitspreken. Hoe kon je ooit zonder?
Lees ook ons uitgebreide artikel over Remia EK

SCORE: 3 sterren

Downloaden: Remia EK (gratis)

Quiz! – EK 2012

Leuke EK iPhone-apps Quiz EK 2012Een speciale sportquiz over het EK Voetbal 2012 en het EK in het algemeen. De meest onooglijke app in het lijstje legt je tien vragen per quiz voor en het aantal vragen wordt verder uitgebreid zodra het toernooi eenmaal in gang is gezet. Je kan een ietwat ontransparante gescoorde highscore zetten, maar die mag je vervolgens zelf onthouden. Download liever Euro2012 By Heitinga (behandeld in de EK App-test), die doet een uitgebreider quizelement er gratis bij.

SCORE: 1 ster

Downloaden: Quiz! – EK 2012 (€0,79)

Zozulica

Leuke EK iPhone-apps ZozulicaTja, de Zozulica. Laatste in de lijst omdat we hem om alfabetische volgorde doen, maar een feestelijke afsluiter is het niet. De makers doen alsof de Zozulica het Oekraïense antwoord is op de Vuvuzela, maar het internet gaat daar niet heel fanatiek in mee. En wat je dan overhoudt is een simpel vormgegeven app waarin je een hondsirritant en schel fluitje van twee seconden kan activeren en in een landenkleur kan hullen. Doe maar niet.
Lees ook ons uitgebreide artikel over Zozulica

SCORE: 1 ster

Downloaden: Zozulica (gratis)

Staat jouw favoriete EK-app niet in deze lijst? De kans is aanwezig wat we hem echt té slecht vonden om te bespreken, of dat hij voorkomt in een eerder gepubliceerde App Test:
Op zoek naar algemene apps voor het EK 2012 met standen, spelers, uitslagen, livescores en nieuws? Lees onze megatest: App Test: EK 2012-standen en wedstrijden op je iPhone
Met je vrienden, collega’s of familie meedoen aan een EK 2012 pool? Lees onze megatest: App Test: EK 2012 pool maken met iPhone-apps
Live EK-wedstrijden bekijken op je iPhone? Download de NOS-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!