De nieuwe iPhone 4e generatie: alle details

De iPhone vierde generatie is in handen van Gizmodo. Zij hebben een uitgebreide reportage gemaakt van dit nieuwe toestel: afmetingen, gewicht, materiaal, design.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone 4Je zit in een café en ziet opeens een iPhone liggen, in een hoesje. Het ziet eruit als de iPhone 3GS, maar als je het hoesje eraf haalt blijkt het een totaal nieuwe iPhone te zijn. Veel mensen geloofden het eerst niet. Waar was de eerlijke vinder gebleven? En waarom liet de vinder het toestel niet onderzoeken door mensen die er verstand van hebben? Dat is nu gebeurd: Gizmodo heeft de iPhone in handen gekregen, uit elkaar gehaald en bestudeerd. Ze concluderen: “it’s the real thing, and here are all the details.” Dit is de iPhone die op 22 juni 2010 gelanceerd gaat worden.


Het uiterlijk van de iPhone kan nog wat wijzigen, maar in grote lijnen zal dit het nieuwe uiterlijk van de iPhone zijn. Gizmodo stelde vast dat het om een echt Apple-product gaat en trof ook een aantal interessante nieuwigheden aan. Opvallende details: een micro-simkaart, volkomen vlakke achterkant en twee camera’s.

Design

Gizmodo zegt het toestel al een week in bezit te hebben (!) en heeft een flinke hoeveelheid gegevens verzameld. De achterzijde is volkomen vlak en gemaakt van glas, een keramisch materiaal of hoogglans plastic. Rondom zit een aluminium rand, die het geheel een wat hoekiger uiterlijk geeft dan we bij de huidige modellen gewend zijn. Alle knoppen zijn eveneens in metaal uitgevoerd, waarbij de volumeknop voortaan uit twee losse knoppen bestaat. De dock connector is hetzelfde gebleven. Mogelijk is er een tweede microfoon voor ruisonderdrukking aan de bovenzijde aanwezig, naast de oortelefoonaansluiting.

Aan de voorkant van de iPhone zit een extra camera, bedoeld voor videochatten. Aan de achterzijde is een verbeterde camera te zien met een grotere lens. Voor het eerst is er een flitser aanwezig. Logo en opdruk op de achterzijde zijn spiegelend uitgevoerd.

Hieronder een overzichtje met diverse foto’s (ze zijn in volledige grootte bij Gizmodo te zien):
iphone 4g details

Specificaties

De iPhone meet 4,50 x 2,31 x 0,37 inch (11,4 x 5,9 x 0,94 cm) en weegt 140 gram, drie gram zwaarder dan de iPhone 3GS. Op de achterzijde van de iPhone staat ‘XX GB’, maar omdat de iPhone niet werkend te krijgen is kan Gizmodo niet controleren hoeveel opslagruimte erin zit.

Scherm

Helaas lukte het niet om de iPhone op te starten. De jongen die de iPhone in een café heeft gevonden kon het toestel aanvankelijk opstarten, maar Apple heeft het toestel daarna op afstand geblokkeerd. Bij het opstarten verschijnt nu alleen nog het iTunes-scherm met de mededeling om op iTunes aan te sluiten om te telefoon te activeren. Deze afbeelding lijkt scherper dan op de iPhone 3GS. Het scherm van de nieuwe iPhone is een tikje kleiner dan die van de iPhone 3GS, maar lijkt dus wel een hogere resolutie te hebben. Gizmodo spreekt over een resolutie van 960 x 460 maar dat lijkt een tikfout: het zal waarschijnlijk om 960 x 640 gaan, een verhouding van 9:6.

Simkaart

De nieuwe iPhone maakt gebruik van een micro-simkaart zoals ook bij de iPad 3G het geval is. Dit is een kleinere uitvoering van de simkaart zoals we die momenteel gewend zijn. Het zou betekenen dat Apple als eerste grote telefoonfabrikant de operators dwingt om een micro-simkaart beschikbaar te stellen. Het insteekslot voor de simkaart is verplaatst naar de zijkant. Net als voorheen heb je een paperclip of pin nodig om de simkaart-houder tevoorschijn te halen.

Hardware en componenten

Qua design is deze iPhone totaal anders dan we van de vorige iPhone-modellen gewend zijn. Het nieuwe toestel voelt robuuster aan en heeft minder ‘plastic-gevoel’ dan de iPhone 3GS. Alle knoppen zijn gemaakt van metaal. De randen rondom het scherm lijken wat slordig afgewerkt, het is niet zo strak als bij de iPhone 3G/3GS waarbij de glasplaat van het scherm naadloos aansluit op de metalen rand. Maar mogelijk gaat dat nog veranderen. Wat design betreft lijkt Apple een nieuwe weg te zijn ingeslagen: geen ronde hoeken meer, maar wel de eenvoud die ook de iMac en iPad uitstralen. De plastic/keramische achterzijde valt wat uit de toon: daarvoor had Apple beter een unibody aluminium behuizing kunnen nemen (zoals HTC met de Legend heeft gedaan). Misschien was er geen andere keuze, zodat de ontvangst van draadloze signalen goed blijft.

De componenten zijn kleiner gemaakt om ruimte te maken voor de 16% grotere batterij. Gizmodo is van plan om nog een extra artikel te publiceren, waarin ze laten zien dat alle componenten zodanig zijn verkleind dat er geen ruimte meer is voor afgeronde oppervlakken. Alles zit dicht op elkaar gepakt en alles zit zo knap in elkaar dat het toestel rechtstreeks afkomstig lijkt uit de fabriek.

iphone case

In dit hoesje werd de iPhone gevonden.

Firmware

Volgens de persoon die de iPhone in het café heeft gevonden draaide de iPhone op OS 4.0, nog voordat deze update was aangekondigd. De telefoon was toen ook nog te gebruiken, totdat Apple de telefoon op afstand blokkeerde. Een restore met iPhone OS 4.0 is ook niet mogelijk, omdat er geen firmware beschikbaar is voor deze nog niet officieel gelanceerde telefoon. De betaversie van iPhone OS 4.0 die ontwikkelaars tot hun beschikking hebben is alleen te installeren op de iPhone-modellen die al op de markt zijn. Bij het aansluiten op de computer wordt het toestel als iPhone herkend in iTunes, maar je kunt er niets mee.

Geloofwaardigheid van deze iPhone

Er zijn wel vaker foto’s verschenen van de nieuwe iPhone, maar meestal waren ze onscherp of ontbraken mogelijkheden om de juistheid te checken. Gizmodo heeft een reputatie hoog te houden als een van de grootste gadgetblogs en kan zich niet veroorloven om valse informatie te verstrekken. We gaan er daarom vanuit dat de informatie van Gizmodo geloofwaardig is.

Het toestel voelt aan als een Apple-product en ook bij het openschroeven blijkt uit alles dat het een echt product is: diverse componenten zijn voorzien van het Apple-logo. Het is vrijwel uitgesloten dat iemand een enorme hoeveelheid tijd en geld investeert, om een apparaat te maken dat qua uiterlijk en componenten niet van echt te onderscheiden is. Bovendien rapporteerde John Gruber van Daring Fireball dat er een iPhone-prototype is zoekgeraakt. Wij gaan er daarom vanuit dat Gizmodo’s bevindingen kloppen. Of de iPhone er daadwerkelijk tot op alle details zo gaat uitzien, is natuurlijk nog maar de vraag, maar het geeft wel de hoofdlijnen aan wat we kunnen verwachten.

(uitgebreidere filmpjes zijn te vinden in het artikel van Gizmodo)

iphone 4g

iphone 3gs en iphone 4
iphone 4 naast iphone 3gs

Driemaal de oude iPhone 3GS naast het nieuwe model.

Foto’s: onder Creative Commons-licentie Gizmodo.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

327 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.