Waze 3.5: navigeren met Facebook-vrienden en brandstofprijzen zien

De gratis navigatie-app Waze 3.5 voor de iPhone is nu te verbinden met Facebook waardoor je ritten samen kan plannen met je vrienden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Waze 3.5 iPhone iPad navigatie-app samenrijdenDe populaire gratis navigatie-app Waze is zojuist bijgewerkt naar versie 3.5 en die update doet wat Waze al een tijd geleden aankondigde: zorgen dat de applicatie van meerwaarde blijft. Met de komst van Apple Maps en daarmee de geïntegreerde navigatie op de iPhone, ging Waze op zoek naar nieuwe functies en daar is de eerste nu van uitgerold. Je kan in de gaten houden waar je vrienden rijden, zien of ze al bijna bij het feest zijn en afspreken om te carpoolen. Een andere belangrijke vernieuwing is dat je nu de brandstofprijzen langs de weg kan zien.

Waze communiceert duidelijker dan ooit tevoren dat het een ‘social GPS’ app is. Dat komt nu bijvoorbeeld terug in de titel in de App Store. Eerder kon je al cadeautjes achterlaten op de weg voor medegebruikers, maar dat was vooral een grapje. Nu doet een nuttig sociaal aspect zijn intrede. Met behulp van je Facebook-account kan je vrienden vinden in de app. Die kan je een pickup-verzoek sturen. Daarmee deel je je locatie en kan je vriend naar de plek toe rijden. Je ziet vervolgens zelf hoe ver de ander al onderweg is. Het werkt volgens Waze Inc zelfs als de persoon in kwestie geen Waze heeft, al wordt niet uitgelegd hoe de informatie dan wordt doorgespeeld.

Als je naar een (Facebook-)evenement gaat, zie je wie van je vrienden er ook naartoe rijdt en wie er al aanwezig is. Je kan er zelfs voor kiezen dat vrienden van vrienden je ritten ook zien, zodat je elkaar verzoeken kan sturen om samen te rijden. Daarnaast kan je elkaar privéberichten versturen. Ben je liever onzichtbaar tijdens het rijden, dan is dat geen probleem. Het gehele carpoolprincipe wordt uitgelegd in een snelle video. Daarna kan je inloggen via de standaard Facebook-integratie in iOS 6.

Waze 3.5 navigatie met vrienden op weg Waze 3.5 social gps samen rijden

Het samenrijden en elkaar kunnen zien rijden is één deel van de update. Het andere gedeelte is dat je in Nederland en België voortaan gebruik kan maken van de Waze-service om brandstofprijzen op de kaart te zien. In Nederland zijn 2000 benzinepompen op de kaart gezet en in België nog eens 1100. In een blogpost wijdt Waze over de functie uit.

Er zijn meer vernieuwingen in Waze 3.5. Het uiterlijk is wat opgefrist en voortaan geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5. Nieuw is de balk die je te zien krijgt op het punt dat je de bestemming nadert. In het buitenland zie je voortaan of je onderweg tolroutes tegenkomt. Met de nieuwe functie parkeerlocatie weet je waar je je auto hebt neergezet. De laatste vernieuwing is een visuele: de app heeft zijn gezicht behouden, maar is qua kleuren en kaart wat opgefrist.

Waze laat na aanmelding van je Facebook alleen je volledige naam zien aan vrienden en desgewenst ook vrienden van vrienden. Anderen zien nog steeds slechts je nickname, maar nu wel met foto. Dat is helaas niet uit te schakelen. Wel kan je er op elk moment voor kiezen een onzichtbare rit te maken. Als je helemaal geen sociale integratie in de betrouwbare en geroemde gratis navigatie-app wil, kan je het verbinden met Facebook ook overslaan.

Downloaden: Waze (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2012, 20:43
Categorie Navigatie
Onderwerpen auto, facebook, Navigatie, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.