Sleep Better review iPhone icon

Sleep Better: Runtastic’s antwoord op Sleep Cycle

Hardloop-appspecialist Runtastic neemt het op tegen Sleep Cycle, de beroemde wekker-app die je slaap analyseert. Hoe goed is Sleep Better?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Sleep Better review iPhone iconSleep Cycle is al maanden een van de best verkochte apps van Nederland. Er is blijkbaar een aanhoudende behoefte aan een app die je slaapgedrag analyseert en je op basis waarvan wakker maakt. In dat opzicht is het vreemd, dat het niet stikt van de apps die Sleep Cycle imiteren of proberen te overtreffen. Ze zijn er wel, zoals het verdienstelijke SleepRate bijvoorbeeld, maar echt doorbreken kunnen ze niet. Nu doet hardloop-appspecialist Runtastic een gooi. In deze Sleep Better review bekijken we of de nieuwe app, voorzien van Apple’s Gezondheid-integratie, je aandacht verdient.


Fraaie kleurenovergangen en animaties sieren de introductieschermen van Sleep Better, maar de app wil meer bieden dan alleen een fraai uiterlijk. Daarom meldt Runtastic ook snel wat deze applicatie bijzonder maakt.

Het voornaamste unique selling point is dat je wordt gemotiveerd dromen bij te houden. Met een groen, geel of rood spook onderscheid je de goede van de slechte dromen. Een andere Sleep Better-functie die wordt gepresenteerd als ‘inzicht’ is de stand van de maan. Zo kan je in de app ook bijhouden hoe je slaapt bij een bepaalde maanstand. Maar wat de echte klap moet verkopen aan Sleep Cycle? Sleep Better kan je gratis downloaden. Je krijgt dan niet het complete pakket, maar de instapdrempel is daardoor natuurlijk wel lager. Het beginsel van een telefoon aan de rand van je bed bij het kussen leggen terwijl je slaapt, is hetzelfde.

Ook het analyseren van je slaapkwaliteit in combinatie met je gedrag te avond ervoor komt terug. Voordat je gaat slapen, geef je aan welke factoren je slaap kunnen beïnvloeden. Zo kan je aangeven dat je laat hebt gegeten, actief hebt gesport, hebt gewerkt, in een ander bed ligt of misschien nog stuitert van de koffie. Of beïnvloed bent door alcohol, uiteraard.

Sleep Better iPhone alarm scherm Sleep Better review iPhone uitleg

Dag, week, maand en jaar

Onbetaald verwerkt Sleep Better je slaap op twee manieren. Je ziet een nachtoverzicht terug op de pagina en bekijkt statistieken in het centrale tabblad Statistics. Daarmee kan je al een heel eind uit de voeten. Een gedetailleerd verslag van een nacht toont van wanneer tot wanneer je hebt geslapen, hoe lang dat was en laat aan een grafiek zien hoe diep je sliep. Aan de icoontjes zie je welke factoren meespeelden. Op de statistiekenpagina blik je dezelfde informatie terug op week-, maand-, jaar- en totaalniveau.

Leuker na een in-app aankoop

Voor eenmalig 1,99 euro ontgrendel je de overige functies van Sleep Better en daarmee ook de unieke inzichten ten opzichte van Sleep Cycle. Helaas waagt de app zich op het droomgebied niet echt aan verbanden. Zo zie je wel hoeveel procent van de tijd je slechte dromen hebt ten opzichte van goede, maar de app gaat geen stap verder: ’90 Procent van je slechte dromen komt na een avond alcohol drinken’, dat is informatie waar je iets mee kan. Of in ieder geval even een wenkbrauw om kan fronzen.

De maanstanden en factoren zijn leuker uitgewerkt. Bij een factor selecteer je bijvoorbeeld eerst een factor en zie je dan hoe je daar gemiddeld onder slaapt. Oh ja: voor die 1,99 euro verdwijnt ook de reclamebalk op het hoofdmenu en kan je zelf een tijdsbestek invoeren waarin je op een zachte manier gewekt wil worden.

Sleep Better review statistieken Sleep Better review iPhone dagboek

Lees ook: Deze leuke apps ondersteunen Apple’s Gezondheid-app

Conclusie Sleep Better review

Sleep Better heeft dus wel wat paradepaardjes als je 1,99 euro neerlegt voor de app, maar Sleep Cycle alarm clock hoeft zich nog niet perse zorgen te maken. Wat dacht je van bijvoorbeeld de samenwerking met de Philips Hue-lichten die als weklicht ingezet kunnen worden door Sleep Cycle? Of de verschillende geluidsopties, reservewekker of de weekendinstellingen die kunnen afwijken van doordeweeks? Op dat niveau staat Sleep Better gewoon nog niet.

Pluspunten

  • Fraaie app
  • Gratis te proberen
  • Dromen analyseren is leuk bedacht...

Minpunten

  • ... maar karig uitgewerkt
  • Niet echt van toegevoegde waarde

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2015, 13:44
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen gezondheid, slapen, sleep cycle
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.