Spherials review iPhone icon

Spherials: chatten op locaties met Nederlandse iPhone-app

Chatten met personen op dezelfde locatie, dat kan met de Nederlandse app Spherials. De app biedt anonimiteit, privéchats en oogt goed, maar is ie ook leuk?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Spherials review iPhone iconChatten op de locatie waar je nu bent. Dat is het idee achter de jonge Nederlandse startup Spherials. Het principe lijkt een beetje op geheimenapps als Secret, Gossup en Whisper, maar er is een cruciaal verschil: in Spherials ligt de nadruk niet op het delen van geheimen. Je begint met chatten op de locatie waar je nu bent en iedereen die op of nabij die plek is, kan meechatten en foto’s versturen. Zo kan je kennis delen, of elkaar beter leren kennen.

Spherials beschrijft zichzelf als een facilitator van ‘pop-up communities’. Als er mensen bij elkaar komen op dezelfde plek, hoeven ze Spherials maar te openen en kunnen ze digitaal berichten en foto’s en video’s uitwisselen. Dat bespaart je de stap van een WhatsApp- en Facebook-groep aanmaken. Iedereen kan zich aanmelden met een nickname en optioneel meer informatie en een foto van zichzelf.

Spherials review iPhone hoofdscherm Spherials chat starten

Virtuele ontmoetingsplek

Als je Spherials opstart, zie je een lijst van locaties in de buurt. In Groningen is bijvoorbeeld al een Spherial aangemaakt voor het Groninger Forum dat nog lang niet is gebouwd. Als je een locatie aantikt, ga je in de chat en kan je meteen beginnen met berichten delen. Het hoeft trouwens echt niet persé om kennisdeling te gaan trouwens. Spherials kan ook dienen als virtuele ontmoetingsplek. Zodra je op de profielfoto van een andere gebruiker drukt, krijg je de mogelijkheid om iemand aan te geven voor misbruik, om iemands profiel te kijken of… om een privéchat te starten. Privéchats benader je vanuit het ‘hamburgermenu’ rechtsboven in de app.

Spherials review profielinfo Spherials review hoofdmenu iPhone

Spontane en geregistreerde Spherials

Een trucje waarmee Spherials zijn term ‘pop-up community’ waarmaakt, is als twee gebruikers van de app bij elkaar in de buurt zijn zonder dat er bestaande locaties omheen zijn. Dan wordt er een tijdelijke Spherial aangemaakt, die weer verdwijnt als een van de twee van de locatie vertrekt.

Spontane Spherials verdwijnen dus weer net zo snel. Maar hoe komt het dan dat Spherials al zoveel standaard omgevingen heeft waar nog niks in wordt gedeeld?

Simpel: Spherials heeft meer dan twee miljoen locaties alvast op de kaart gezet op basis van bepaalde criteria op Google. Een locatie wordt nog wat interactiever als de eigenaar van de locatie de locatie claimt óf een nieuwe locatie in Spherials doorgeeft. Dan wordt een Spherial ‘branded’ en krijg je als gebruiker een volgknop op die locatie. Door een plek te volgen kan je op afstand niet alle chats lezen. Wél krijg je updates, zoals bijvoorbeeld promoacties, van de eigenaar mee.

Spherials review instellingen Spherials in de buurt iPhone

Conclusie Spherials review

Als gebruiker van de app is dat principe een beetje vreemd. In de praktijk komt het erop neer dat je een locatie soms wel en soms niet kan volgen op afstand. Op je locatie chatten of je favoriete club volgen, kan alleen als die favoriete club het zelf initieert. Een eigen Spherial optuigen vanuit de app, is er helaas niet bij. Daarvoor moet je een mailformulier doorlopen op de website.

Dat is jammer, want Spherial is verder erg leuk uitgewerkt. De app is niet supersnel, maar oogt wel leuk met zijn mix van vierkante en ronde vormen. De instellingen voor notificaties die je wilt ontvangen en media die je wilt downloaden zijn uitstekend, de insteek is leuk en de keuze om anoniem of met persoonlijke info te reageren, is een plus. Maar om het uiterste uit Spherials te halen, moet je de eigenaar van een plek eerst lief aankijken – en dat is misschien wel een groter obstakel dan een WhatsApp-groep aanmaken.

Pluspunten

  • Leuk idee leuk uitgewerkt
  • Account maken met alleen al nickname

Minpunten

  • Eigenaren locatie moeten locatie in Spherials aanmaken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2014, 16:30
Categorieën Nederlandse apps, Sociaal netwerken
Onderwerpen chatten, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.