Review: Spore Origins voor de iPhone

Het langverwachte spel Spore is al een tijdje te vinden in de App Store, maar hier volgt een review over of het spel z'n geld eigenlijk wel waard is.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

EtenHet spel Spore, uitgebracht door Electronic Arts, kennen de meesten ondertussen al. Veel mensen waren de dagen zelfs al aan het aftellen, voordat Spore in de App Store zou verschijnen. Inmiddels is hij er al een tijdje, maar de game is wel een beetje aan de dure kant. Is Spore wat je ervan had verwacht, of heb je de aankoop nog steeds niet durven maken? In dit review zullen de belangrijkste punten zo goed mogelijk worden besproken, om de keuze voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

HET DOEL IN SPORE

Spore is een vrij verslavend spel, mede doordat het best uitgebreid is. Wanneer je het spel start, maak je je eigen wezen, een soort visje. Het is de bedoeling dat je kleinere beestjes eet, maar de grotere juist vermijdt. Na een aantal beestjes gegeten te hebben, heb je het level gehaald, en ga je door naar een iets moeilijker level. Ook zijn er levels waarbij je per se het einde moet halen door het level te volgen, en doen het aantal wezens die je eet er niet toe. In Spore begin je ergens in de zee, maar door de levels heen kom je steeds dichter bij het strand, net zoals hoe alle dieren zich op deze aarde hebben ontwikkeld volgens de evolutie-theorie.

Tussen ieder level kun je je wezen naar wens aanpassen, en wanneer je Evolution Points hebt verdient, kun je je wezen sterker maken. Het eten (en gegeten worden) is natuurlijk de basis van het spel, het zijn vooral de extra’s die het zo leuk maken.

DE VELE EXTRA’S

Tijdelijk schild (blauw) en vergif (groen)Leuk aan Spore is dat je kan groeien. Niet zozeer in het formaat van je wezen, maar in kracht, zijn uitrusting. Dit doe je door middel van Evolution Points die je kan verdienen. Met Evolution Points kun je iets extra’s krijgen, zoals een stekel, een schaar, een schild of bijvoorbeeld een nieuw oog. Met een stekel of schaar kun je grotere beesten wegjagen of vermoorden. Ook kun je luchtbellen laten knappen, zodat je er niet meer per se langs hoeft, maar gewoon er doorheen. Ook in luchtbellen zitten kleine visjes, maar deze kun je normaal gesproken niet zien, voordat je de bel hebt laten knappen. Met een nieuw oog wordt dit wel mogelijk.
Wanneer je aan het spel begint merk je dat de besturing niet al te fijn is. Dit is omdat jouw wezentje nog niet zo goed kan zwemmen. Later kun je ook bijvoorbeeld een vin kopen, om dit allemaal beter te laten verlopen.
Bij veel dingen is het: wanneer je het eenmaal gekocht hebt, zoals een schaar, dan kun je er net zoveel aan jezelf bevestigen als je wilt, zonder er extra voor te hoeven betalen. Dit is echter niet bij alles zo.

Dit zijn alleen nog maar de groeimogelijkheden van je wezen. Zo heb je in het level ook wel eens een lichtgevend stipje wat een soort van bonus is. Deze kan dienen als extra snelheid, als een schild, of als gif die je uitstoot voor korte periode.

Vast in ijsblokVanaf level 21 komt er ook ijs voor. Dit drijft rond in het water, en wanneer je dit raakt, zit je hierin vast. Je kunt hieruit komen door je iPhone even flink allerlei kanten op te bewegen, of wanneer een dier op je schiet. In dit laatste geval zal dus het ijs breken, en zul jij niet geraakt worden. Het kan je dus ook even bescherming bieden. Ook wanneer je een tijdelijk schild hebt, zul je alsnog in de ‘ijs klont’ terecht komen.

Na een tijdje heb je de Survival-mode ontgrendeld. Hierin is het de bedoeling dat je de gouden staafjes pakt, maar de blauwe bolletjes juist ontwijkt. Ook hierin ga je naar een steeds hoger level, waar het steeds moeilijker wordt. Dit staat verder los van de Evolution-mode, dus je creatie wordt hier verder niet sterker van.

HET MOEILIJKER WORDEN VAN HET SPEL

Naarmate je in een hoger level terecht komt, des te moeilijker het wordt om naar het volgende level te gaan. Niet alleen jij, maar ook je vijanden worden sterker. Bepaalde wezens kunnen schieten, anderen hebben weer lange tentakels, en weer anderen zitten vast aan de rotsen, precies waar jij erlangs moet.
Ook is het niet altijd zo dat grotere wezens niet door jou te eten zijn. Zo kun je inktvis-achtige wezens wel opeten wanneer je meteen op het hoofd afgaat, maar zul je een tijdje duizelig zijn wanneer je de tentakels raakt. Bij slang-achtige wezens is dit precies hetzelfde, maar wanneer je het lichaam raakt, verlies je ook echt health. Ook kunnen zij schieten, dus dit kan extra gevaarlijk zijn wanneer je vlakbij bent.
In bepaalde levels is het zicht ook erg slecht, doordat het in nogal troebel water plaatsvindt. Hierna wordt het wel weer beter, maar ook het vinden van kleinere vissen wordt steeds moeilijker.
Daarbij komt ook nog eens, hoe hoger het level, hoe meer vissen jij moet eten om naar een volgend level te kunnen.

HET UITERLIJK VAN JE WEZEN

AanpassenJe kunt naast het sterker maken van je wezen ook het uiterlijk van je wezen naar smaak aanpassen. Zo kun je het hoofd bijvoorbeeld heel groot maken en de staart heel klein, of de staart heel groot en het hoofd juist heel klein.
Je kunt je creatie een standaard kleur of patroon geven, maar je kunt ook een afbeelding uit je Camera Roll gebruiken, of ter plekke een foto nemen. Verder is hier overheen ook nog een patroontje te plaatsen, waardoor je creatie er precies zo uitziet als je zelf wilt.

GRAPHICS & BESTURING

Niet alleen de gameplay van Spore is goed, ook al het grafische is netjes gedaan. Wanneer je een beestje opeet, wordt je even heel groot, en komt er een soort van gouden gloed over je heen. Wanneer je meerdere beestjes achter elkaar opeet, zie je dit effect heel netjes achter elkaar, zonder haperingen, vertragingen, of ‘mislukte’ effecten.
Ook het water ziet er goed uit, en golfjes die de stroming aangeven zijn ook netjes gedaan.

De besturing in het spel gaat door middel van de accelerometer. Het wezentje zal overigens niet direct de andere kant op gaan wanneer je je iPhone een andere kant op houdt, maar zal zich eerst nog moeten omdraaien.

In de instellingen gaat het toevoegen van extra’s aan je wezen volledig door middel van drag & drop. Je pakt dus wat je hebben wilt, en je sleept dat naar de plek op je creatie waar je het hebben wilt. Laten kun je het nog verplaatsen, dus als je bij nader inzien het schild ergens anders wilt hebben, dan hoef je hem niet opnieuw te kopen.

CONCLUSIE

Spore is een spel waarin het de bedoeling is dat je steeds beter wordt, en waarin je wil groeien. Je wilt steeds verder komen en sterker worden. Het spel laat je op een leuke manier volgens de evolutie-theorie evolueren, alleen kom je niet verder dan de kust. Het spel heeft slechts 30 levels, en een beetje fanatieke speler, heeft dit al binnen enkele dagen, of misschien zelfs uren, uitgespeeld.
Ook zijn er geen multiplayer mogelijkheden, wat toch wel een gewenste feature is.
De grafische kant van het spel is erg goed, en ook met de besturing is niets mis. Het is erg leuk dat je jezelf kunt ontwikkelen, en ook dat je meerdere wezentjes kunt creëren zonder je oude te hoeven verwijderen.
Dit spel is zeker een aanrader voor mensen die een spel willen hebben waarin ze echt een eigen creatie hebben, en niet waarbij het iedere keer weer hetzelfde is, zoals Garf of Tap Tap Revenge. Spore Origins is in dat geval zeker het geld waard.

SPORE AANSCHAFFEN

Spore is voor $9,99 of €7,99 uit de App Store te downloaden. Ga hier direct heen.
Het spel heeft in de Nederlandse App Store een gemiddelde van 4 sterren.

INFO: SPORE

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:26
Categorie
Games

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.