OWC Thunderbolt 3 Dock review van de voorkant

iCulture bekijkt: OWC Thunderbolt 3 Dock met 14 poorten

OWC, een bekende fabrikant van docks en andere randapparatuur, heeft een uitgebreide 14-poort Thunderbolt 3 Dock uitgebracht. Wij hebben deze OWC Thunderbolt 3 Dock getest en vertellen je of hij z'n geld waard is.

Als je een MacBook-gebruiker bent, dan is de kans groot dat je ooit een keer de behoefte krijgt aan een usb-hub of dock. Veel MacBooks hebben maar een beperkt aantal poorten en zelfs als je de duurste MacBook Pro hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch de behoefte hebt aan extra poorten. Het aanbod van usb-hubs en docks voor je MacBook is groot. De afgelopen jaren hebben wij al enkele exemplaren getest en de OWC Thunderbolt 3 Dock met 14 poorten is wel één van de meest uitgebreide die we geprobeerd hebben.


Tekst, review en foto’s: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). De test is uitgevoerd in mei 2023 en beschrijft de situatie op dat moment. Het geteste model van de Dockcase betrof de gewone variant van de Explorer Edition en is beschikbaar gesteld door de fabrikant.

OWC Thunderbolt 3 Dock met 14 poorten in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de OWC Thunderbolt 3 Dock met 14 poorten:

  • Grote Thunderbolt-dock met eigen stroomvoorziening
  • Verkrijgbaar in zilver en spacegrijs, met zwarte bovenkant
  • 14 verschillende poorten
  • Voorkant: microSD-slot, SD-kaartslot, koptelefoonaansluiting, usb-a (USB 3.1 Gen 1), usb-c (USB 3.1 Gen 2)
  • Achterkant: 4x usb-a (USB 3.1 Gen 1), S/PDIF Digital Audio Output, Gigabit Ethernet, 2x Thunderbolt 3 usb-c (85W PD), mini DisplayPort, stroomaansluiting
  • Geen hdmi-poort
  • Afmetingen: 2,5 x 8,9 x 23 centimeter
  • Gewicht: 500 gram
  • Prijs: ongeveer €239,-

OWC Thunderbolt 3 Dock review met stroomblok

Wat meteen opvalt aan de Thunderbolt 3 Dock is dat hij aan de grote kant is en best wel zwaar is. Dat vinden we geen probleem, aangezien dit dock vooral bedoeld is voor op je bureau in je (thuis)kantoor. De dock heeft ook zijn eigen stroomkabel, waar een behoorlijk groot stroomblok aan zit. Dat is niet geheel ongebruikelijk voor dergelijke docks, maar het stroomblok is bij deze OWC Thunderbolt 3 Dock bijna net zo groot als de dock zelf. Als je alle kabels netjes weg wil werken, kan dat bij sommige opstellingen wel voor een kleine uitdaging zorgen.

Het design van de dock ziet er verder wel mooi uit, mede dankzij de aluminium afwerking rondom. Er is een zilveren en spacegrijze variant, die mooi past bij de meeste MacBooks. De bovenkant is van glimmend zwart plexiglas en daar zijn we wat minder van gecharmeerd, omdat het wel wat krasgevoelig is en er snel wat vies uit ziet. Maar belangrijker dan het design zijn natuurlijk de specs van deze dock.

OWC Thunderbolt 3 Dock op bureau

Voor professionele gebruikers biedt de dock bijna elke poort die je nodig hebt. De meeste poorten zijn bovendien voorzien van erg goede specs. Zo zijn gaat het bij de vijf usb-a-poorten om de USB 3.1 Gen 1-specificatie en hebben twee daarvan een hoge stroomtoevoer. Wat we wel jammer vinden, is dat dit dock maar één gewone usb-c-poort heeft (USB 3.1 Gen 2) en twee Thunderbolt 3-poorten. We hadden liever een usb-a-poort opgegeven voor een extra usb-c-poort, aangezien steeds meer devices de overstap maken naar usb-c en die aansluiting toekomstbestendiger is.

Geen Thunderbolt 4?
OWC krijgt vaak de vraag waarom deze dock niet met Thunderbolt 4 werkt, “want dat is toch nieuwer en sneller?” Beide zijn even snel, maar zijn ontworpen met heel andere doelen voor ogen. Een uitleg daarvan vind je hier. Ben je een Mac-gebruiker die vooral usb-apparaten wil aansluiten en die veel bandbreedte nodig hebben, dan is Thunderbolt 3 de betere optie, die de meeste flexibiliteit biedt.

Displaymogelijkheden met OWC Thunderbolt 3 Dock

Gebruik je een extern scherm met Thunderbolt-display, dan sluit je deze aan op één van de twee Thunderbolt 3-poorten achterop. Vervolgens gebruik je de andere Thunderbolt 3-poort om je MacBook erop aan te sluiten. Dat betekent ook dat je meteen beide Thunderbolt 3-poorten achterop kwijt bent. En door het ontbreken van een hdmi-aansluiting, betekent dit ook dat je in de meeste gevallen maar één extern scherm kan gebruiken. Een manier om dit toch mogelijk te maken, is door een ander scherm direct aan de MacBook zelf aan te sluiten of om de mini DisplayPort te gebruiken. Maar dat vinden wij toch wat minder toegankelijk.

Review OWC Thunderbolt 3 Dock: poorten aan achterkant

In onze test konden we goed uit de voeten met de beschikbare poorten en heeft het alles wat we nodig hebben, maar voor wie iets toekomstbestendigers zoekt met meer usb-c-poorten of meer diversiteit met bijvoorbeeld hdmi, kan wellicht beter uit de voeten met alternatieve hubs. Hou er ook rekening mee dat deze OWC Thunderbolt 3 Dock niet de meest up-to-date specs heeft, omdat deze al in 2020 uitgebracht is.

De ingebouwde Thunderbolt 3-poort met Power Delivery kan tot 85W aan stroomtoevoer geven aan je MacBook. Je hebt daardoor maar één kabel nodig die van de dock naar je MacBook gaat, zodat alles in één keer aangesloten is én je MacBook opgeladen wordt. De benodigde kabel wordt standaard meegeleverd, wat een fijne extra is. Bijkomend aandachtspunt is dat 85W niet voor alle modellen MacBooks hoog genoeg is om op hem op de volledige snelheid op te laden.

Score

7.2

OWC Thunderbolt 3 Dock 14-Port

OWC Thunderbolt 3 Dock 14-Port

€236,89

Voordelen +

  • Ziet er strak uit met aluminium behuizing
  • Veel beschikbare poorten
  • Aardige specificaties voor de poorten
  • Maar één kabel nodig (meegeleverd) van de dock naar de MacBook

Nadelen -

  • Geen hdmi
  • We hadden liever een extra usb-c of Thunderbolt 3-poort gezien in plaats van usb-a
  • Niet de meest up-to-date specs voor veeleisende gebruikers
  • Stroomblok wel erg groot

Conclusie OWC Thunderbolt 3 Dock met 14 poorten review

Deze OWC Thunderbolt 3 Dock biedt qua diversiteit van poorten voor de meeste mensen voldoende opties, maar voor wie iets toekomstbestendigers zoekt kan wellicht beter ergens anders kijken. Zo missen we hdmi en hadden we liever een usb-a-poort ingeruild voor usb-c of Thunderbolt 3. Maar als je nog in een wereld leeft met veel usb-a-accessoires (zoals oplaadkabels, iPhone-standaarden of printers), kunnen die poorten wel van pas komen. Anno 2023 vinden we dit Thunderbolt-dock op sommige aspecten wel wat tekort schieten, omdat het niet meer de meest actuele prestaties heeft. Afhankelijk van je behoeftes kan dit dock dus een goede keuze zijn, maar voor dit geld zijn er wel wat betere alternatieven te vinden.

Bekijk ook

De beste usb-hubs en docking stations voor je MacBook

Als je vaak moet thuiswerken, is het wel zo fijn als je wat extra aansluitingen hebt op je MacBook. In deze gids zetten we de beste usb-hubs en docking stations voor je op een rij. Zo koppel je makkelijk in één keer meerdere accessoires aan je Mac of MacBook.

Lees de 2 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »