Prompt 2 review SSH-server app iPhone iPad Panic

Prompt 2: deftige SSH-app voor iPhone en iPad

In deze Prompt 2 review bekijken we of deze iOS-app met toegang tot je SSH-servers de investering waard is. De applicatie leunt op privacy en snelknoppen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Prompt 2 review SSH-server app iPhone iPad PanicKan een hoogstaande Mac-ontwikkelaar in een maand van nieuwe releases ook een belangrijke speler op iOS worden? Ontwikkelaar Panic, bekend van de iPad-app Status Board en programmeerapp Coda, heeft twee grote Mac-apps uitgebracht voor iOS. Bestandsbeheer en FTP-app Transmit iOS kreeg de handen al snel op elkaar en in deze Prompt 2 review zien we ook een indrukwekkende tool voor SSH-servers.


Wie regelmatig via SSH servers benadert, kan verschillende gratis applicaties op de iPhone en iPad downloaden waarmee je even snel een foutje of een downtime op je server kan herstellen. Erg fraai zijn de meeste apps echter niet – en je kan je ook afvragen hoe veilig ze zijn met hun prijskaartjes. Prompt 2 van Panic windt er geen doekjes om. Het is met een introductieprijs van 8,99 euro geen goedkope SSH-app voor iOS, maar daar krijg je wel wat voor terug. Ten opzichte van voorganger Prompt zijn er vooral stappen op veiligheidsgebied gedaan.

Prompt 2 SSH-review servers Prompt 2 review SSH code snelknoppen

Handige snelknoppenbalk

Prompt 2 ziet er zowel voor de iPhone als iPad verzorgd uit, met een prettige nachtstand zodat je ‘s avonds niet verblind wordt als je even een serverfoutje moet oplossen. De applicatie zet je servers en domeinen overzichtelijk op een rij. Code wordt overzichtelijk gepresenteerd na een vervolgtik op het scherm. Je bekijkt de code naar wens in drie verschillende lettergroottes, die bovendien zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe schermgroottes van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

De hoofdrolspeler tijdens het nalezen en bewerken van de code is echter de balk met snelknoppen boven het toetsenbord. Die heeft Panic handig ingedeeld met snelle opties. Het is jammer dat je twee keer moet drukken voordat je pijltjestoetsen in beeld hebt, maar dat is wel te verklaren door de grootte van het iPhone-scherm. Handig is dat je in dat toetsenbord ook clips tot je beschikking hebt die je vaak gebruikt. Zo schrijf je snel veelvoorkomende lines op de prompt of in je (shell) scripts. De Keyboard Bar is gedeeltelijk zelf in te richten: je bepaalt zelf tot welke functies je snel toegang hebt. Wie naast de iPad (of iPhone) ook een Bluetooth-toetsenbord bij zich heeft, kan ook die aan de app koppelen om sneller te typen.

Nadruk op veiligheid

Prompt 2 review sleutel aanmakenEen andere troef van Prompt 2 is de nadruk op veiligheid. Je kan veiligheidssleutels direct vanuit de app genereren. De applicatie zelf kan je beveiligen met je Touch ID-vingerafdruk, zodat anderen geen toegang hebben tot de gevoelige informatie op je iPhone.

Wil je de serverinformatie en je instellingen synchroniseren tussen de iPhone en iPad, dan kan je een beroep doen op de gratis cloudoplossing Panic Sync. Het nadeel daaraan is dat je een nieuw account nodig hebt en niet kunt leunen op andere cloudoplossingen die je zelf al hebt, maar de beveiliging klinkt veelbelovend. De app gebruikt twee AES 265-keys waarvoor je zelf de passphrase aanmaakt. De ene sleutel is er voor de encryptie van de data, de andere voor het verifiëren van de inhoud. Panic benadrukt dat zij zelf geen toegang heeft tot je server(s).

Prompt 2 review iPad code bewerken

Conclusie Prompt 2 review

Prompt 2 voor de iPhone en iPad is een indrukwekkende en verzorgde applicatie voor mobiele toegang tot je SSH-servers. Omdat je favoriete code- of commandosnippets in het toetsenbord kan verstoppen, kan je snel inspelen op problemen die zich voordoen. En mocht je geen laptop bij je hebben, dan kan je door ondersteuning van Bluetooth-toetsenborden en een handige snelkoppelingsbalk ook uitgebreid werk verrichten in de iOS-app. Alleen het vertrouwen op (weer) een nieuwe, eigen clouddienst zal niet iedereen als muziek in de oren klinken.

Pluspunten

  • Stabiel SSH op iOS bedienen
  • App afschermen met Touch ID
  • Verzorgde app

Minpunten

  • Niet de goedkoopste

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 oktober 2014 om 15:15
Onderwerp
Categorie
Diensten

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.