Diet Coda: snel websites aanpassen met nieuwe iPad-app

Panic, het productiehuis achter Panic — de gerenommeerde webeditor voor Mac OS X — komt donderdag met een nieuwe iPad-app die websites aanpassen met een touchscreen eenvoudiger moet maken. Diet Coda komt met bekende functies als syntax highlighting, FTP-integratie een SSH-client, Super Loupe en AirPreview.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Diet CodaVoor webontwikkelaars zijn er in de App Store al een aantal apps te vinden die webontwikkeling op de iPad mogelijk maken. Een bekende app is bijvoorbeeld Textastic (€7,99), een geavanceerde editor met ingebouwde ondersteuning voor tientallen programmeertalen en rechtstreekse koppeling met FTP- en SFTP-servers. Aankomende donderdag komt er in dit segment nog een nieuwe app bij waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn: Diet Coda. Deze nieuwe app komt voort uit het productiehuis Panic dat vooral bekend is geworden door Coda, het neusje van de zalm onder webeditors voor Mac OS X. Diet Coda zal dan ook zowel visueel als functioneel sterk op Coda lijken, met volledige ondersteuning voor het Retina-scherm van de iPad aangevuld met enkele nieuwe functies.

Zoals je van een dergelijke app mag verwachten heeft deze ondersteuning voor “syntax highlighting” om beter de verschillende soorten code beter te kunnen onderscheiden. Voorlopig worden alleen HTML, CSS, JavaScript en PHP ondersteund, maar Panic belooft dat er nog meer zullen volgen. Diet Coda is bedoeld om rechtstreeks op afstand aanpassingen aan websites te kunnen doen. Verbinden gaat via FTP of SFTP en FTP-client Transmit, een van oorsprong FTP-client voor Mac OS X, is in de app ingebouwd evenals SSH Terminal Prompt (reeds verkrijgbaar als losse app (€5,99)) om op de server ingewikkelde acties te kunnen uitvoeren. Met de ingebouwde FTP-client kunnen ook al uitgebreide beheersfuncties, bijvoorbeeld het aanpassen van bestandsrechten, worden uitgevoerd.

Met de functie Super Loupe belooft Diet Coda navigeren binnen stukjes code eenvoudiger te maken. Volgens de ontwikkelaars is het de beste manier om je cursor in iOS te verplaatsen. Het toetsenbord past zich telkens aan aan de behoefte van de gebruiker op dat moment. Een andere onderscheidende functie is AirPreview waarmee je een voorbeeld van websites gemaakt in de Mac-versie van Coda op de iPad kunt weergeven. Daarvoor is wel Coda 2 vereist, de aankomende grote update die eveneens donderdag wordt uitgebracht. De iPad-versie leent ook allerlei andere functies van de Mac-versie.

Meer informatie en screencast: Panic

Diet Coda is nu beschikbaar voor een tijdelijke introductieprijs van 7,99 euro (50% korting) op donderdag 24 mei 2012. De prijs wordt daarna verhoogd naar 16,99 euro.

Download: Diet Coda (7,99 op 24 mei, daarna 16,99 euro). De bijbehorende (maar optionele) OS X-app Coda 2 is ook met 50% introductiekorting op 24 mei voor 39,99 euro en daarna eerst 59,99 euro en vervolgens de uiteindelijke prijs 79,99 euro .

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2012, 1:16
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.