Trein review iPhone vertrektijden widget

Nieuwe iPhone-app Trein heeft widget met vertrektijden

Er is weer een nieuwe OV-app op de iPhone met de naam Trein. Is de widget bijzonder genoeg om deze app te gaan gebruiken?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Trein review iPhone vertrektijden widgetEr is alweer een Nederlandse iPhone-app uitgebracht met de simpele naam ‘Trein’. Na het geliefde ‘origineel’ waarmee Dennis Stevense in december vorig jaar besloot te stoppen, vond onder andere opvolging door de app Trein – 100% Snelste. Ontwikkelaar Furby komt nu met Trein – Vertrektijden, reis plannen en storingen als volgende treinapp. Deze moet zich onderscheiden door een widget in je berichtencentrum.


De widget toont de meest nabije vertrektijden van de dichtstbijzijnde stations. Eigenlijk precies wat OV Delay doet voor nabijgelegen bushaltes, tramhaltes en metrostations. Trein (we blijven hem even zo noemen; wel zo handig) maakt gebruik van je locatie om de tijden van het dichtstbijzijnde station te laten zien, maar je kan ook een vast station instellen. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Hoe handig is deze treintijden-widget?

Trein review widget vertrektijdenIn de widget zie je standaard de twee eerstvolgende vertrektijden voor het station. Met een tik op Meer breid je het aantal uit naar vijf tijden. Wat opvalt, is dat de verversing tegenvalt. Om 10.20 uur zien we nog steeds treinen die om 10.16 uur en 10.18 uur vertrekken, terwijl Groningen het startpunt is van beide reizen.

Los van de technische uitvoering, kan je afvragen hoe nuttig deze widget is. Hoe vaak wil je alle treintijden van een station weten? Moet de app niet alleen de treintijden laten zien die voor jou relevant zijn naar aanleiding van je favoriete traject? Helaas kan je ook de app niet openen vanuit de widget.

Het werkt wel

In de iPhone-app Trein zelf zet die lijn een beetje door. Het werkt grotendeels wel, maar je kan je afvragen hoeveel toegevoegde waarde app biedt ten opzichte van al die andere apps die er al zijn. De belangrijkste van Trein is de pagina met Vertrektijden, die een uur aan aankomende treinen van een station toont en per trein de tussenstops met tijden toont. Bij Plannen kan je een traject invoeren en een te maken reis opslaan om later terug te kijken. Ten slotte is er een overzicht van storingen. Die laatste laat overigens geen storingen zien, waar de officiële NS-app één storing en twee dringende actuele werkzaamheden toont.

Trein review vertrektijden overzicht Trein reis plannen iPhone

De reden mist

De nieuwe Trein mist een beetje de reden om hem te gaan gebruiken. De vertrektijden zijn niet zo leesbaar als in Railplanner. Trein – 100% Snelste laat bovendien in één oogopslag al meer stations en vertrektijden zien en is rijker aan informatie over storingen. Ook ontbeert de nieuwe Trein de handige favoriete trajecten-functie van Station+. Maar dat de markt van treinapps een beetje verzadigd is, merk je vooral aan het feit wat de nieuwe Trein-app allemaal mist ten opzichte van de gratis, officiële NS Reisplanner Xtra-app. In Trein zoek je vergeefs naar tarieven, je OV-chipkaart saldo en een druktemeter. Tel daarbij op dat de storingen in de applicatie niet werken en dat de widget qua functionaliteit niet overhoudt, en dit zijn 89 cent die je voorlopig beter in je zak kan houden.

Pluspunten

  • Vertrektijden in widget is aardig idee...

Minpunten

  • ... maar de uitvoering schiet tekort
  • App voegt niks toe aan grote aanbod treinapps

Lees ook: Vijf Nederlandse treinapps voor iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:11
Categorie Reizen
Onderwerpen openbaar vervoer, trein, widget

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.