Status Board van Panic: dashboard met informatie inrichten op iPad

Status Board van Panic is een unieke iPad-app: een dashboard waarop je allerlei panelen kan toevoegen en zo kan inrichten als je eigen informatiebord.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Status Board iPad-app dashboard voor informatieStatus Board is een nieuwe applicatie voor de iPad die hoge ogen gaat gooien bij websitebeheerders, programmeurs, cijferfetisjisten en misschien wel voor iedereen die van informatie houdt. Met de applicatie kan je een dashboard maken van informatiepanelen die je zelf instelt. Grafieken, tabellen, nieuws, Twitter-streams, zelf opgezette geprogrammeerde informatie, agenda-afspraken, taken, de tijd, meldingen en HTML-embeds: allemaal kunnen ze op Status Board gezet worden. Voor nog geen tientje bovenop de aanschafprijs van de nieuwe app van ontwikkelaar Panic, ontgrendel je ondersteuning voor AirPlay en kan je de informatie weergeven op een televisiescherm.

‘Papieren’ handleiding

Status Board zou je makkelijk kunnen overdonderen met haar functies, maar Panic – de ontwikkelaar achter bijvoorbeeld het FTP-programma Transmit en de web-editor Diet Coda, houdt je hand nog even vast bij de inleiding. Je ziet een soort papieren handleiding tot halverwege het scherm waarin je wordt verleid de eerste modules in te stellen. Je agenda, je locatie voor het weer en je Twitter-account worden geraadpleegd om de eerste panelen in het dashboard in te stellen. Ook kan je je mailaccount invoeren om weer te geven zonder moeite. Inleiding klaar? Tijd voor het statusbord.

Inrichten

Panic Status Board gegevens en locatieJe kan de gegevens in de verticale stand en liggende houding van de iPad bekijken, en de applicatie voelt zich thuis in beide standen. Aan de basis van het bord staat een grid van 16 bij 12 vakjes, waarop je de panelen die je erop zet, kan schalen. Dat kan niet altijd helemaal naar behoren: sommige vakjes passen hun inhoud aan op basis van de vorm van het vak (zoals zelf ingevoerde tabelgegevens die soms staafdiagrammen laten zien en soms een grafiek), anderen kunnen niet smaller dan een bepaalde grootte. Het wordt even puzzelen om je statusbord naar je zin in te richten, maar dat inrichten zelf gaat heerlijk eenvoudig en is daarom ook erg leuk om te doen. Het werkt volledig met drag-and-drop: als je op de instellingenknop linksboven hebt gedrukt, kan je alle panelen optillen, verplaatsen en met een tik erop ook aanpassen.

Panelen toevoegen

Status Board panelen toevoegenAan de onderkant van het scherm zie je welke panelen je kan toevoegen. Sommige kan je meteen vanuit de applicatie inrichten, zoals de klok op een gewenste locatie, het weer op een gewenste locatie, een berichtenstroom van Twitter die je wilt weergeven, een nieuwsfeed van bronnen die je zelf selecteert en mail. De drie laatste opties onderin de knoppenbalk met panelen vereisen meer werk en enige kennis van HTML. Je kan een grafiek of diagram toevoegen aan de hand van gegevens die de app haalt uit een online pagina die je zelf maakt, en hetzelfde geldt voor een tabel of zelfs een geheel eigen code die wordt getoond door de app. Bij de laatste drie is Status Board voorzien van handige PDF-tutorials die de applicatie opent in de browser. Je ziet er hoe je een tabel neerzet en welke code je invoert om de gegevens in de app in te voeren. Die plukt ze van de URL waar je ze op plaatst. Status Board adviseert de documenten opnieuw raad te plegen na updates van de app, zodat je op de hoogte blijft van de mogelijkheden. iCulture-lezer Bas van der Ploeg maakte een voorbeelddashboard voor ons waarop hij met een HTML-code en een IP-camera, Status Board zelfs aanwendt om er een beveilingsinstrument van te maken. Hij ziet voortaan direct wie er voor de deur staat dankzij de app.

AirPlay tegen prijs

Ontwikkelaar Panic heeft heel goed door dat de grote kracht van een dashboard is, dat je het op een televisie kan weergeven. Voor die functie, die je kan bewerkstelligen door een TV-out kabel in de iPad of AirPlay, vergt de app dan ook een in-app aankoop van 8,99 euro. Die prijs gaat in de toekomst echter fors omhoog naar 44,99 euro. Het is nogal een verschil, dus het handig er snel bij te zijn.

Unieke app

Status Board is een unieke app: je kan het dashboard echt inrichten met elementen die je zelf wilt en volledig naar je hand zetten dankzij de ondersteuning van HTML. Je kan het zo bont maken als je zelf wilt: met de juiste programmeerkennis kan je Status Board via een IP-camera zelfs maken tot een app waarmee je ziet wie er voor de deur staat. Naast het laatste nieuws, de laatste financiële resultaten, de tijd in verschillende tijdzones en alles wat je maar wilt toevoegen. Of je maakt er iets totaal anders van, wat je wel aanstaat. De mogelijkheden zijn talrijk.

Downloaden: Status Board (€8,99, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2013, 16:45
Categorie Productiviteit
Onderwerpen dashboard, informatie, status

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.