Opgeruimd: iPhone-app voor Amsterdamse ergernissen

De gemeente Amsterdam heeft een eigen app laten ontwikkelen om zwerfvuil, fietswrakken en losliggende stoeptegels te melden. Dergelijke apps waren er al, maar toch wil Amsterdam zelf iets ontwikkelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

opgeruimd iphoneWe hadden al Verbeterdebuurt, BuitenBeter en BurgerConnect, die al prima werken. Maar in Amsterdam vinden ze dat er nog een extra app moet komen. Stadsdeel West experimenteert sinds juli met de app Opgeruimd, die in opdracht is ontwikkeld door IT-bedrijf Logica. Toch is niet iedereen blij dat er gemeentegeld in de ontwikkeling van een app is gestoken. “Je moet als overheid wel heel goede redenen hebben voordat je investeert in apps die er al zijn”, zegt TNO-onderzoeker Tijs van den Broek in een interview in het Parool.


Van den Broek: “Je kunt dan beter de apps die er al zijn, promoten”. Dat de bestuurders op de hoogte waren van andere apps blijkt wel: de app Verbeterdebuurt is ter sprake gekomen in de gemeenteraad. Toch moest er een eigen app komen, op initiatief van de VVD. Hoogleraar ict en sociale verandering Valerie Frissen denkt wel een verklaring te hebben: “Het is onzinnig het nog eens over te doen. Maar de regie loslaten is altijd lastig voor de overheid.”

VVD-duoraadslid Maurice Piek nam vorig jaar het initiatief om een app te laten ontwikkelen en kreeg de meerderheid van de gemeenteraad achter zich. “De gemeente moet met haar tijd meegaan”, vindt Piek. De werking is hetzelfde als de andere apps waarmee je losse stoeptegels, zwerfvuil en fietswrakken kunt melden. De app stelt de locatie vast, jij maakt een foto en het stadsdeel lost het probleem op. “Tegen de tijd dat je thuis bent, is je ergernis misschien al weer verdwenen”, vindt Piek. Dat is misschien wat te optimistisch, maar wie het niet gelooft kan het zelf eens uitproberen.

opgeruimd-iphone-amsterdam

Wethouder Eric van der Burg (VVD) was aanvankelijk niet enthousiast over de app: het zou meer zin hebben om te investeren in betere dienstverlening via de balie, de telefoon en de website. Relatief weinig mensen hebben nog een smartphone en bovendien was nog onduidelijk of de app wel aansluiting zou vinden op de werkprocessen van de gemeente. Van der Burg is inmiddels om. Net als partijgenoot Piek is hij voorstander van de proef. Piek zegt, dat de proef moet uitwijzen of de app toegevoegde waarde heeft. Pas dan volgen apps voor andere platformen.

Downloaden: Opgeruimd (gratis)
Bron: Het Parool, dinsdag 6 september 2011, pagina 14

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.