MessageMe: ‘Er is ruimte naast WhatsApp’ (interview)

iPhoneclub.nl interviewt MessageMe, een nieuwe concurrent van WhatsApp Messenger. Over mobiel betalen tussen vrienden, veiligheid en meer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

MessageMe ruimte naast WhatsApp interviewAfgelopen zaterdag schreven we over de nieuwe WhatsApp-concurrent MessageMe en de applicatie werd direct een succes. Dezelfde dag al bereikte de applicatie de negende plek meest gedownloade gratis iPhone-apps en sindsdien staat hij zelfs in de top vijf. Er is behoefte aan een alternatief voor WhatsApp lijkt het, zeker als je daarmee ook tekeningen en YouTube-video’s kan versturen. iPhoneclub sprak op SXSW met ontwikkelaar Arjun Sethi over het idee, mobiel betalen tussen vrienden, veiligheid en de toekomst van MessageMe – de applicatie die WhatsApp misschien wel kan verslaan.


MessageMe ontwikkelaar Arjun SethiEven resumeren: afgelopen zaterdag schreven we een uitgebreide impressie over MessageMe, de toen net uitgebrachte variant op WhatsApp en andere instant messaging-apps. Behalve de mogelijkheid om elkaar tekeningen uit te wisselen en elkaars foto’s onder te kliederen, liedjes en YouTube-video’s te versturen, roemden we de intuïtieve interface van de app die door iedereen meteen te begrijpen is. De uitsmijter van de impressie luidde: “MessageMe is beschikbaar voor iOS en Android, is handig, snel en zit vol leuke manieren om berichten te versturen. Maar zoals voor elke instant messaging-app geldt, is dé grote uitdaging voor MessageMe het van de troon stoten van WhatsApp Messenger.” Of MessageMe haar grootste concurrent kan verslaan, is de enige vraag die Arjun Sethi niet direct beantwoordt.

Laten we eerst zeggen: gefeliciteerd met jullie top 5-notering in de Nederlandse App Store en top 10-positie in België. Wat is jullie doel met MessageMe?

Ons verhaal is simpel. We hebben de app gebouwd omdat we ons willen focussen op de manier waarop mensen communiceren. We denken dat MessageMe de manier omvat waarop mensen willen communiceren, als aanvulling op elkaar tekstberichten sturen.

MessageMe betreedt een markt die wordt gedomineerd door WhatsApp in Nederland, België en veel andere Westerse landen. Is het doel WhatsApp te verslaan? Denk je dat WhatsApp en MessageMe naast elkaar kunnen bestaan?

Het is nooit onze intentie geweest om de strijd aan te gaan met andere bedrijven die messaging doen. Als we een product bouwen, richten we ons op de klantervaring. Dat een product een markt domineert, wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor een ander.

Op welke markten richt MessageMe zich vooral?

Op de markten waarin Android en iOS groeien. En uiteindelijk ook Windows Phone. De platformen en manieren waarop de mensen communiceren, zijn onze core business.

Door wie is MessageMe eigenlijk gebouwd? Dat wordt eigenlijk nergens echt duidelijk.

MessageMe bestaat uit een team van tien personen. We zijn gevestigd in San Francisco, Californië.

MessageMe tekenen op foto MessageMe groep uitnodigen

Om vooruit te lopen op een kwestie die gaat spelen als de app doorgroeit: hoe gaan jullie om met de privacy en veiligheid van gebruikers?

Alle berichten zijn privé en veilig. We gebruiken verschillende methoden om gebruikersgegevens te versleutelen. We verkopen geen enkele data door aan andere partijen en zullen nooit advertenties tonen binnen de applicatie. MessageMe zal volledig gratis blijven.

WhatsApp is meermaals negatief in de publiciteit gekomen vanwege veiligheids- en privacy-issues. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Ik denk dat mobiele communicatie een nieuwe tak van sport is. Dat betekent dat de eerste bedrijven die hun diensten op dat gebeid aanbieden, veel positieve en negatieve aandacht krijgen. Iedereen in deze industrie zal ervoor moeten zorgen dat privacy en veiligheid serieus worden genomen. De klant en diens zorgen moeten het middelpunt van die discussie zijn.

Wat is het businessmodel achter MessageMe? Hoe denken jullie geld te verdienen?

We richten ons op groei en betrokkenheid van de gebruikers. Op dit moment leggen we alle nadruk op de klantervaring. We hebben wel plannen om Premium-diensten en in-app aankopen te introduceren als wij het daarvoor het juiste moment vinden.

Geen tipjes van de sluier? Een functie die aandacht trekt in de app is de knop Money, meteen naast de knoppen waarmee je foto’s, video’s, tekeningen en geluidsfragmenten kan versturen. Kan je daar meer over vertellen?

Geld versturen tussen vrienden, familie en collega’s is een doel van MessageMe op langere termijn. De mogelijkheid verkeert nu nog in betafase. Het is een plan voor op lange termijn, maar we denken dat geld in de context van communicatie moet kunnen plaatsvinden. We vinden dat geld versturen niet als transactie moet voelen, maar als communicatie. Dat is ons doel.

Hoe zit het met ondersteuning voor andere platformen? Kunnen we een desktopversie verwachten die bij WhatsApp zo nodeloos gemist wordt?

We werpen een serieuze blik op BlackBerry en Windows Phone. We hebben geen plannen voor een webversie of desktop-applicatie, maar willen ons richten op connected devices – apparaten waar je altijd mee in verbinding staat.

Waar staat MessageMe over een jaar?

Goede vraag. We hopen en streven dat we in zoveel mogelijk apparaten van mensen en hun vrienden, collega’s en geliefden zitten.

Downloaden: MessageMe (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.