Mario Kart Tour artwork.

Mario Kart Tour review: vele in-app aankopen staan echte plezier in de weg

Het moment waar veel mensen al jaren om vragen is hier: Mario Kart is beschikbaar op de iPhone! Mario Kart Tour is Nintendo's nieuwste mobiele game, maar is dit wat je ervan gehoopt had? Je leest het in deze Mario Kart Tour review.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De vreugde bij veel mobiele gamers was groot toen Nintendo in februari 2018 Mario Kart Tour aankondigde, de eerste officiële Mario Kart voor smartphones en tablets. We hebben er even op moeten wachten, maar nu kun je Mario Kart Tour eindelijk downloaden. Het is de eerste echte nieuwe Mario Kart-game sinds jaren en heeft heel veel verschillen in vergelijking met de traditionele Mario Kart-games. Lang niet al deze verschillen komen even goed uit de verf en in deze Mario Kart Tour review lees je wat we ervan vinden.

Hou er rekening mee dat de game helaas niet in België beschikbaar komt, omdat games met zogenaamde lootboxen in het land omstreden zijn. Nintendo heeft daarom eerder besloten om titels met dit verdienmodel niet in België uit te brengen.

Mario Kart Tour review

In de basis is Mario Kart Tour hetzelfde als de Mario Kart-games die je van Nintendo gewend bent: bekende en minder bekende Nintendo-personages nemen het in verschillende wagentjes tegen elkaar op in races op banen die rechtstreeks uit het Mario-universum komen. Nieuw is dat er nu ook banen in zitten die gebaseerd zijn op de echte wereld, waaronder New York. Elke race bestaat uit acht spelers die met hulp van voorwerpen elkaar te snel af proberen te zijn.

Toch merk je al direct bij het begin dat de opzet totaal anders is. In de game draait het namelijk niet zozeer om de races zelf, maar meer om het verzamelen van personages, karts en gliders. Bij de start van het spel krijg je een willekeurig personage toegewezen (in ons geval Peachette, een soort combinatie tussen Peach en Toadette). Door goed te racen, sterren te behalen en andere voorwerpen te krijgen, kun je extra personages ontgrendelen. Ook deze personages worden redelijk willekeurig uitgedeeld. Het is dus niet zo dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om specifieke personages vrij te spelen.

Racen voelt nieuw, maar toch vertrouwd
Het racen zelf voelt in Mario Kart Tour zowel nieuw als vertrouwd. Alle items, personages en banen uit voorgaande Mario Kart-games zitten erin. Het kan net zo hectisch worden als je van Mario Kart gewend bent, dus wat dat betreft zit het wel goed. Wel is de besturing voor deze mobiele versie op de schop gegaan. In Mario Kart Tour geeft de kart namelijk automatisch gas. Het enige wat je hoeft te doen is sturen en dat kan op een aantal manieren. De aangeraden stand laat je zelf driften. Deze bediening vereist wel wat meer gewenning, maar uiteindelijk levert dit ook meer voordelen op omdat je meer en makkelijker een turboboost krijgt.

Mario Kart Tour: van start gaan met je eerst personage.

De andere stand laat je eenvoudiger sturen, waarbij er ook een grote pijl in beeld komt die aangeeft waar je heen rijdt zodra je met je vinger over het scherm veegt. Voor beginnende spelers is dit absoluut de beste keuze. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je op ieder moment van besturing wisselen. Daarnaast is er nog de optie om bewegingsbesturing te gebruiken. Door je iPhone iets te kantelen, kun je makkelijker corrigeren tijdens het rijden. Wij vinden de combinatie van zelf driften met bewegingsbesturing de beste keuze, omdat je dan zowel turboboosts krijgt als correcties kan doen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je van de baan af valt, want de game corrigeert je automatisch bij elk besturingstype. Het is daardoor onmogelijk om naar beneden te vallen.

Door de manier van besturen ontbreekt er wel een deel van de charme van de Mario Kart-serie. Hoewel het voor korte potjes op je iPhone voldoende is, is het toch niet de hele ervaring. Bovendien heb je veel minder het gevoel dat je zelf helemaal de controle hebt over je kart. Zeker voor de echte Mario Kart-fan zal dit een flinke tegenvaller zijn.

Besturing in Mario Kart Tour.

Items en personages
Zoals eerder gezegd staat het verzamelen van personages en karts in deze game centraal. Dat merk je ook tijdens het racen, want op bepaalde banen zijn sommige personages flink in het voordeel. Op een Peach-georiënteerde baan krijgt de prinses bijvoorbeeld telkens drie voorwerpen bij het oppakken van een itembox. Het voelt daardoor soms wat oneerlijk, omdat het dan soms wel heel makkelijk wordt om op de eerste plaats te eindigen.

De noodzaak om met het juiste personage te racen op een specifieke baan, is door dit hele concept ook een stuk groter. En om sneller aan de juiste personages te komen, is het vereist om hoog te eindigen, punten te scoren en daarmee sterren en muntjes te verzamelen. Met de verzamelde sterren kun je nieuwe banen spelen en ontvang je cadeau’s, waar bijvoorbeeld een gratis personage of een kart in zit. Ook krijg je zogenaamde robijnen, die een belangrijk onderdeel zijn van het hele verdienmodel van de game.

Mario Kart Tour personage kiezen.

Verdienmodel: héél veel in-app aankopen
Door de hele opbouw voelt Mario Kart Tour vooral als een game die zoveel mogelijk geld uit je portemonnee wil trekken. Hoewel de game gratis is om te downloaden en te spelen, word je keer op keer verleid om geld uit te geven. De robijnen, die je krijgt door de game te spelen, zijn ook als in-app aankopen te verkrijgen. Voor drie robijnen betaal je €2,29. Met drie robijnen kun je niet zo veel, want je hebt er vijf nodig om een nieuw willekeurig personage vrij te spelen. Koop je direct meer robijnen, dan ben je per robijn uiteindelijk voordeliger uit. Deze bundels van robijnen lopen op tot €75, wat nogal flink is voor een in-game item waarbij je moet afwachten of je uiteindelijk krijgt wat je wil.

Daarnaast kun je robijnen inzetten om de Coin Rush-modus te spelen. Je racet daarmee met Gouden Mario over een baan die gevuld is met muntjes. Met de muntjes kun je ook in de in-game shop personages en karts kopen, maar de muntjes krijg je ook door goed te racen. Om een beetje en beeld te geven: je hebt drieduizend muntjes nodig om Donkey Kong te kopen. Na zo’n vier uur spelen hadden wij 400 muntjes verzameld, dus je hebt dan een beeld hoe lang dit ongeveer duurt.

Mario Kart Tour aankopen.

Waar Mario Kart Tour wat ons betreft echt over de schreef gaat, is bij de overige in-app aankopen. Er is een set beschikbaar waarbij je 45 robijnen, vijf Star Tickets en Mario kunt kopen. Deze set kost maar liefst €21,99. Nintendo hoopt je vooral te verleiden om deze set te kopen als je meteen met Mario wil spelen. Daarnaast is er nog een zogenaamde Gold Pass. Dit is een pas waarmee je allerlei extra’s krijgt, zoals gouden onderdelen, speciale personages en badges. Ook is de 200cc-stand onderdeel van deze Gold Pass. Standaard kun je de game op 50, 100 en 150cc spelen, waarbij de snelheid en dus de moeilijkheid steeds hoger wordt. Wil je op de allersnelste moeilijkheidsgraad spelen, dan heb je dus de Gold Pass nodig.

Het probleem is dat de Gold Pass geen eenmalige aankoop is. De Gold Pass is namelijk een maandelijkse bundel waar je elke maand €5,49 voor moet betalen. Ter vergelijking: voor minder geld kun je maandelijks gebruikmaken van Apple Arcade, waarbij je meer dan 100 games tot je beschikking hebt die je op al je Apple-apparaten kan spelen én te delen zijn met je gezinsleden. In vergelijking met Apple Arcade vinden we deze Gold Pass zo’n slechte deal, dat het een schande is dat Nintendo dit toegevoegd heeft.

Mario Kart Tour Frenzy Mode.

Computergestuurde tegenstanders, nog geen multiplayer
Tijdens het spelen speel je tegen gebruikers wereldwijd, maar dat is niet real-time. De tegenstanders worden niet op datzelfde moment door menselijke tegenstanders bestuurd. Het voordeel daarvan is dat je tijdens het spelen geen last hebt van vertraging en dat alles soepel loopt. Toch vinden we het jammer dat je het nu nog niet rechtstreeks tegen je vrienden op kan nemen. De multiplayer-modus ontbreekt nog en wordt pas bij een latere update toegevoegd. In welke vorm dit precies is (lokaal of online) is nog niet bekend. Het tegen je vrienden of collega’s opnemen, zit er dus nog even niet in

Daarmee ontbreekt meteen de helft van het plezier van Mario Kart. Mario Kart draait vooral om de hectische multiplayer-stand, waarbij vooral de lokale multiplayer het tofst is. Dat dit er nu niet in zit, vinden we een groot gemis.

Verder moet gezegd worden dat Mario Kart Tour er goed verzorgd uit ziet. De kleurrijke graphics spatten van het scherm en alles draait heel soepel. De muziek is herkenbaar en typisch Mario Kart, met hier en daar een nieuw deuntje. Aan de presentatie schort het dan ook niet. De game heeft veel weg van Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS en dat is ook niet zo vreemd als je je bedenkt dat veel van de animaties uit die game komen.

Score

7

Mario Kart Tour

Mario Kart Tour

Gratis (met in-app aankopen)

Voordelen +

  • Vertrouwde Mario Kart-gameplay (deels) bewaard gebleven
  • Ziet er erg leuk en kleurrijk uit
  • Vele herkenbare elementen, zoals banen en voorwerpen

Nadelen -

  • Heel veel in-app aankopen
  • Draait teveel om het verzamelen van personages en karts
  • Geen multiplayer
  • Minder controle over je kart door nieuwe besturing

Conclusie Mario Kart Tour

Qua gameplay is Mario Kart Tour een aardige kartgame. De typische Mario Kart-gameplay is voor een groot deel intact gebleven en is goed overgezet naar mobiele apparaten. De besturing vereist wel wat gewenning, maar als je daar eenmaal doorheen bent is er best plezier te beleven aan de game. De game zit vol met banen uit de Mario Kart-serie, gecombineerd met nieuwe tracks die gebaseerd zijn op echte wereldsteden. Ook de graphics zijn goed en de game draait erg soepel op de iPhone en iPad. Ook al je favoriete items, personages en karts vind je terug in deze game. Het gemis van de multiplayer vinden we wel erg jammer.

Ook hadden we liever gezien dat Nintendo gekozen had voor een ander verdienmodel. Nintendo kreeg bij Super Mario Run de kritiek dat de aankoop van €10 voor de volledige game veel te duur was. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de titels die Nintendo daarna uitgebracht heeft, gebaseerd zijn op in-app aankopen. Dat is dus ook het geval bij Mario Kart Tour, al zijn ze hier wel helemaal los gegaan met losse aankopen, maandelijkse betaalde bundels en meer. Ook de hele opzet met het verzamelen van personages draagt eraan bij dat hopen dat je geld uitgeeft om sneller je favorieten te krijgen. Gelukkig is het niet zo dat Mario Kart Tour totaal onspeelbaar is zonder een euro uit te geven, maar je moet dan wel flink wat geduld hebben.

Bekijk ook

Mario Kart Tour vanaf nu in Nederland te downloaden

Het is zover: je kan Mario Kart Tour downloaden voor je iPhone en iPad. Mario Kart Tour is de eerste Mario Kart-game voor smartphones en tablets. Race de hele wereld over met Mario en zijn vrienden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 september 2019 om 10:14
Onderwerpen
,
Categorie
Games
27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.