Facebook komt met eigen App Store voor de iPhone

Facebook komt met een geheel eigen App Store voor de iPhone, iPod touch en iPad en wil zo 100 miljoen mobiele gebruikers naar zich toe trekken. De eerste applicaties zijn al in ontwikkeling.

Facebook maakt eigen App Store voor iPhoneFacebook mag dan een enorme stapel lage waarderingen voor haar eigen applicatie op de iPhone hebben, dat betekent niet dat het sociale netwerk zich niet verder toelegt op de iPhone. Integendeel. Nadat gisteren bekend werd dat Facebook werkt aan een eigen foto-applicatie, komt Techcrunch nu met het nieuws dat de grote witte F met een een veel belangrijkere applicatie komt voor Apple’s systemen. Facebook is bezig met een eigen App Store die vanuit de Safari-browser volledig in HTML5 werkt.

De nieuwe plaats om applicaties te kopen gaat gebukt onder de naam ‘Project Spartan’, wat erop wijst dat de webapplicatie zich nog in ontwikkelfase bevindt. Het doel van de nieuwe dienst voor de iPhone en iPad is ‘100 miljoen mobiele gebruikers aantrekken’. De applicatie wordt niet in de App Store aangeboden, maar zal op het wereldwijde web te vinden zijn. Dat verklaart Techcrunch als volgt: het is de enige plek binnen de mobiele infrastructuur van Apple waarin Facebook zelf de touwtjes in handen heeft. Facebook heeft klaarblijkelijk de wens om zelf een grote speler te worden in de app-markt.

Momenteel werken er ongeveer 80 ontwikkelaars van buitenaf aan Project Spartan. De teams werken aan verschillende apps, waaronder games en nieuws. De ontwikkelaar van Farmville, Zynga, is een van de grote namen die meedoet en ook de digitale krant Huffington Post werkt aan een eigen applicatie die in Facebook’s virtuele iOS-winkel moet verschijnen. De apps zouden volgende week al klaar moeten zijn, om meteen bij de introductie van Spartan aanwezig te zijn. Het is echter nog niet bekend wanneer Facebook’s App Store lanceert.

Ontwikkelaars als bovengenoemde werken pas enkele maanden aan de nieuwe (HTML5-)applicaties en daardoor kunnen de eerste producten in de App Store wel eens onafgewerkt aanvoelen op het moment dat ze breed verkrijgbaar zijn. Volgens Techcrunch wordt de eerste generatie apps op het platform van het kaliber ‘kijk eens wat wij kunnen’.

HTML5 biedt op papier de mogelijkheid volwaardige apps neer te zetten op de iPhone, zelfs als die niet via de App Store zelf geïnstalleerd worden. Vergelijkbaar met de functie in Safari om een snelkoppeling van een website op het homescreen te zetten, kunnen webapplicaties dat ook. De grote vraag is hoe het betaalsysteem zal verlopen. Één van de mogelijkheden is dat je betaalt met Facebook credits, het virtuele geld dat je met echt geld kan kopen op het sociale netwerk. Het credit-systeem zou door moeten werken in apps als Farmville, om virtuele aankopen mogelijk te maken. Natuurlijk is het dan Facebook die een marge van de betalingen pakt – en niet Apple.

Nadat Apple op de WWDC vorige week bekend maakte dat de aankomende systeemsoftware iOS 5 volledige Twitter-integratie bevat, vroegen veel mensen zich af waarom dezelfde functionaliteit voor Facebook ontbreekt. Dit zou wel eens het antwoord kunnen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2011, 16:09
Categorie Uncategorized
Onderwerpen app store, facebook, zynga

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.