Facebook komt met eigen App Store op de iPad

Het sociale netwerk Facebook wil geld verdienen met applicaties en komt daarom met een eigen App Store op de iPad. Die is gemaakt met HTML5 en is bereikbaar via de browser, de enige plek die Facebook zelf in handen heeft.

Facebook maakt eigen App Store voor iPhoneNadat Apple op de WWDC vorige week bekend maakte dat de aankomende systeemsoftware iOS 5 volledige Twitter-integratie bevat, vroegen veel mensen zich af waarom dezelfde functionaliteit voor Facebook ontbreekt. Dit zou wel eens het antwoord kunnen zijn. De website Techcrunch meldt dat de grote witte F met een geheel eigen App Store komt voor iOS-systemen. De online winkel kan worden opgestart in de webbrowser van de iPad en is volledig uit HTML5 opgetrokken.

De nieuwe plaats om applicaties te kopen gaat gebukt onder de naam ‘Project Spartan’, wat erop wijst dat de webapplicatie zich nog in ontwikkelfase bevindt. Het doel van de nieuwe dienst voor de iPad, iPhone en iPod touch is ‘100 miljoen mobiele gebruikers aantrekken’. De applicatie wordt niet in Apple’s App Store aangeboden, maar zal op het wereldwijde web te vinden zijn. Techrunch verklaart dat als volgt: het is de enige plek binnen de mobiele infrastructuur van Apple waarin Facebook zelf de touwtjes in handen heeft. Facebook heeft klaarblijkelijk de wens om zelf een grote speler te worden in de app-markt.

Momenteel werken er ongeveer 80 ontwikkelaars van buitenaf aan Project Spartan. De teams werken aan verschillende apps, waaronder games en nieuws. De ontwikkelaar van Farmville, Zynga, is een van de grote namen die meedoet en ook de digitale krant Huffington Post werkt aan een eigen applicatie die in Facebook’s virtuele iOS-winkel moet verschijnen. De apps zouden volgende week al klaar moeten zijn, om meteen bij de introductie van Spartan aanwezig te zijn. Het is echter nog niet bekend wanneer Facebook’s App Store in de lucht gaat.

HTML5 biedt op papier de mogelijkheid volwaardige apps neer te zetten op de iPad, zelfs als die niet via de App Store zelf geïnstalleerd worden. Op de iPad zijn onder andere Playboy Magazine en het tijdschrift Aside volledig opgetrokken uit de nieuwe webcodering.

Vergelijkbaar met de functie in Safari om een snelkoppeling van een website op het homescreen te zetten, kunnen webapplicaties dat ook. De grote vraag is hoe het betaalsysteem zal verlopen. Één van de mogelijkheden is dat je betaalt met Facebook credits, het virtuele geld dat je met echt geld kan kopen op het sociale netwerk. Het credit-systeem zou door moeten werken in apps als Farmville, om virtuele aankopen mogelijk te maken. Natuurlijk is het dan Facebook die een marge van de betalingen pakt – en niet Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2011, 16:16
Categorie Kiosk
Onderwerpen app store, facebook, game, gameloft, html5, safari, spel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.