Klaar met Instagram? Shnap maakt er een spelletje van

Shnap is een nieuwe app voor de iPhone en iPod touch die je net als Instagram foto's laat bewerken en delen in een intern sociaal netwerk. Het verschil is dat Shnap een verslavend spelletje is.

Shnap-voor-iPhone-iPod-touchToen Instagram in oktober 2010 uitkwam, klaagde niemand over gebruiksgemak. Het fundament van de applicatie waarin je foto’s van een fotofilter kan voorzien en die kan delen met je sociale netwerk binnen Instagram, stond meteen als een huis. Maar had iemand kunnen voorzien dat de gratis iPhone-exclusieve app in een half jaar tijd vijf miljoen gebruikers aan zich zou binden? Uitdager Shnap is een gloednieuwe foto-app voor de iPhone, biedt net als Instagram filters en een eigen sociaal netwerk, maar voegt een verslavend spelelement toe.

In Shnap upload je geen foto’s om die aan vrienden te laten zien (het kan wel) of omdat je ze perse van een enkele effecten wil voorzien (het kan wel): de hoofdmoot in deze applicatie is zoveel mogelijk goede waarderingen proberen te krijgen voor je foto. Zelf kun je natuurlijk ook foto’s van anderen waarderen. Er zijn vijf beoordelingen te vergeven en te incasseren: LOL, Meh, WTF, Cool en Wow. Voor elk oordeel dat je over een andere foto velt, krijg je één $B, een Shnapbuck. Die heb je nodig, want een foto plaatsen kost tien Shnapbucks.

Je kan Shnapbucks echter ook verzamelen door waarderingen op je eigen foto’s te krijgen. Voor elke rating krijg je twee $B, behalve voor elke ‘Meh’ die op de foto wordt gegeven. Het is dus zaak fraaie, originele of erg grappige foto’s te uploaden. Voor elke 5 ratings op een foto krijg je bovendien één XP. Met die XP kun je het volgende level bereiken – en bij elk hoger level dat je bereikt, speel je nieuwe kleurenfilters en effecten vrij die je in het ‘Lab’ kan loslaten op de volgende foto’s die je uploadt. Die effecten beginnen met een simpel zwart-wit filter in level 1, maar later heb je bijvoorbeeld zelfs een mogelijkheid om automatisch gezichten te vervagen.

Shnap is pakkend vanaf het moment dat je de eerste foto uploadt. Bij Instagram trek je vanzelf ‘likes’ en comments naar je foto toe als je veel vrienden hebt op het netwerk, maar bij Shnap mag iedereen een oordeel vellen over je foto en kun je dat meteen omzetten naar experience points en dus een bepaalde status in de applicatie.

Je registreren voor Shnap kan met een nieuw account of via Facebook. De optie om vrienden uit te nodigen werkt op dit moment alleen via e-mail, maar de Instellingen geven weg dat Twitter- en Tumblr-integratie eraan komen. Het lijkt wel alsof Shnap wil dat je eerst alléén de mogelijkheden van het nieuwe sociale netwerk verkent en je daarna pas vastklampt aan je vertrouwde contacten. Ook over andere zaken is goed nagedacht in de app. Zo tref je alle reacties en berichten in een aparte ‘Wall’ waarop iedereen een bericht kan achterlaten. Je kan favorieten opslaan en in Profile kun je zien hoeveel waarderingen van elk soort je al hebt ontvangen. De mooiste optie is nog wel het indrukken van het logo in het hoofdmenu. Daarmee kom je terecht in een slideshow met de laatste foto’s die zijn geüpload. Zo is Shnap zelfs leuk om te gebruiken als de iPhone in de oplader staat.

Downloaden: Shnap! (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2011, 17:46
Categorieën Fotografie en video, Sociaal netwerken
Onderwerpen fotofilters, instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.