Facebook blokkeert Instagram-concurrent Vintage Camera

Fotografie-app Vintage Camera is de toegang tot Facebook ontzegd. De app zou veel negatieve feedback hebben gekregen. De ontwikkelaar ontkent dit echter.

Vintage CameraFacebook heeft fotografie-app Vintage Camera de toegang ontzegd tot de Facebook-API, waardoor het niet langer mogelijk is om je gemaakte foto’s op het sociale netwerk te zetten. Volgens Facebook was er sprake van zeer veel negatieve feedback van gebruikers en hun vrienden. Vintage Camera-ontwikkelaar Antoine Morcos vertelt App Advice echter het tegendeel: via de app zouden er tussen de 1.000 en 3.000 foto’s per dag op Facebook worden gedeeld en slechts 0,03 procent van de app-gebruikers heeft ooit klachten bij de ontwikkelaar neergelegd. Het blokkeren van Vintage Camera is opmerkelijk, omdat Facebook’s Instagram met de app concurreert.

Naast de negatieve feedback die de app zou hebben ontvangen, heeft Facebook geen andere redenen gegeven waarom Vintage Camera niet langer foto’s op het netwerk mag delen. De ontwikkelaar zegt te wachten op een precieze uitleg voor het blokkeren van de app.

Vintage Camera is een fotografie-app waarmee je filters over je foto kunt plakken. Een functionaliteit nagenoeg identiek aan die in Instagram, een app die sinds vorig jaar onderdeel is van Facebook. Het lijkt hierdoor makkelijk om te concluderen dat de concurrentie tussen beide apps een rol heeft gespeeld bij het blokkeren van de app, maar we raden aan om niet te snel naar deze optie te springen. Tot nu toe betreft het slechts één Instagram-achtige app. Er zijn nog veel meer apps in de App Store die soortgelijke functionaliteit bieden, die nog gewoon te gebruiken zijn.

Facebook heeft in het verleden echter vaker de API voor specifieke apps geblokkeerd. Kort nadat Twitter de nieuwe video-app Vine uitbracht, gebeurde hetzelfde. Pas na een latere update werd het weer mogelijk om Vine-video’s op Facebook te delen. Mashable wees eerder op een specifieke passage in Facebook’s ontwikkelaarsvoorwaarden:

You may not use Facebook Platform to promote, or to export user data to, a product or service that replicates a core Facebook product or service without our permission.

Of deze voorwaarde ook op Vintage Camera slaat, is nog even de vraag. Tussen Twitter en Facebook leek er al aardig wat kwaad bloed te zijn, door bijvoorbeeld het blokkeren van Instagram-previews bij tweets.

Downloaden: Vintage Camera (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2013, 13:45
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, facebook, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.