iTunes Store verkoopt binnenkort meer apps dan muzieknummers

· Gonny van der Zwaag

ipod touchHet aantal app-downloads voor iOS stijgt nog elke maand. Er komt binnenkort een moment dat er meer apps dan muzieknummers worden verkocht, zo heeft Asymco becijferd. De App Store heeft in 31 maanden de mijlpaal van 10 miljard downloads gehaald, terwijl de iTunes Store 67 maanden nodig had om dezelfde mijlpaal te halen. Kijk je naar de huidige groeicijfers, dan is het in maart zover: er zullen dan meer apps dan muzieknummers zijn verkocht. Volgens het bedrijf worden er momenteel 30 miljoen apps gedownload, maar dat aantal stijgt nog steeds.

De groei heeft te maken met de groei van het aantal iOS-apparaten, maar ook met het feit dat de bestaande gebruikers steeds meer apps blijven downloaden. De doorsneegebruiker heeft zo’n 60 apps. Dat is vijfmaal meer dan het aantal apps dat de gemiddelde gebruiker in de zomer van 2008 had, vlak na de lancering van de App Store.

Dat komt omdat apps veel sterker een netwerkeffect hebben: als je een leuke app hebt ontdekt, ga je die via mond tot mond-reclame sneller aanprijzen bij je vrienden, waardoor anderen de app ook willen hebben. “Apps zijn een nieuw medium: ze zullen impact hebben op alle andere media”, vindt een woordvoerder van Asymco. Een factor die Asymco niet noemt, maar die zeker zal meespelen, is het feit dat je voor bijna alle muzieknummers moet betalen, terwijl er bij de apps veel meer gratis aanbod is.

De populariteit van de App Store kan een voordeel zijn van Apple: wie veel geïnvesteerd heeft in apps en is verknocht aan bepaalde apps is minder snel geneigd om naar een ander platform (zoals Android) over te stappen.

asymco jan2011-1

asymco jan2011-2

asymco jan2011-3

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.